Son Mühür/Gamze Eskiköy- Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz haftalarda "doğal doğum"u teşvik eden bir kampanya başlattı. Sivasspor futbolcularına "Doğal olan beraber varız" yazılı pankart taşıttırarak bu mesajı stadyumda yaydı. Bu duruma tepki gösteren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

“Kadınlar ölüyor, siz doğum şeklini tartışıyorsunuz”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyelerinden,  Elif Tunca, kadınların doğum tercihleri üzerinden yürütülen tartışmalara tepki göstererek, “Sizin LGBTİ+ bireylerin hayatlarını savunmanız gerekirken, hayatları karartıyorsunuz. Önce cinayetleri durdurun. Bizim nasıl doğuracağımız kimseyi ilgilendirmez. Rakamlarla konuşmak istiyorum: Çocuk Hakları Merkezi’ne göre, 2024 yılında 777 çocuk önlenebilir sebeplerle hayatını kaybetti. Bunlardan 56’sı çocuk işçi olarak çalışırken ezilerek, düşerek veya bayılarak öldü. 56 çocuk da ev içi şiddet sonucu yaşamını yitirdi. 

Diğerleri ihmaller, trafik kazaları, yangınlar, açlık ve yoksulluk nedeniyle hayatını kaybetti. Narin’i  unutmadık, Şirin’i unutmadık, Selçuk’taki yangında hayatını kaybeden çocukları unutmadık. Geçtiğimiz günlerde 14 yaşındaki Abdurrahman Özten iş makinesine kapılıp öldü. Siz bu çocukları koruyamazken, nasıl doğurmamız gerektiğini bize dayatıyorsunuz. Bir de doğurduğumuz çocukları nasıl büyüteceğimizi dikte etmeye çalışıyorsunuz. Çocuklar ölüyor, devlet susuyor. Kadınlar ölüyor, siz doğum şeklini tartışıyorsunuz”

feministler

"Bizim adımıza karar vermeyin”

Ardından Kadın Cinayetler Durduracağız Platform üyelerinden Şafak Yağmur Karadaş, “Gözaltılara, hukuksuzluğa karşı alandaydık. Ancak iktidar, her zaman olduğu gibi kadın bedeni üzerinden siyaset yapmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz haftalarda Sivasspor futbolcularına ‘Doğal olan beraber varız’ pankartı verildi. Bu pankartı veren bizzat Sağlık Bakanıydı. Gelen tepkilere rağmen Bakan geri adım atmadı, üstüne kadınların futbol izlediğine dair savunmalar yaptı. Biz, tribünde olan olmayan, doğum yapmış ya da yapmamış tüm kadınlar olarak diyoruz ki: Ne sahada, ne tribünde, ne hayatın başka bir alanında bizim adımıza karar vermeyin” ifadelerine yer verdi.

“Normal olan kadınların kararlarına saygıdır”

” ‘Normal doğum’ diyorlar. Peki bu ‘normal’in kuralını kim koyuyor? Nasıl güleceğimizden, nasıl seveceğimize, nerede yaşayacağımızdan nasıl doğuracağımıza kadar her şeye müdahale etmeye çalışıyorlar. Zaten evlenmeyi tercih etmemiz bile bir sorun haline getiriliyor. Daha önce kaç çocuk doğuracağımızı söylediler, şimdi de nasıl doğuracağımıza karışıyorlar. Hiçbirine kimse bizim adımıza karar veremez. Doğal olan, kadınların kararlarına karışmamanızdır. Bu ülkede ne yazık ki en doğal olan, genç yaşta ölebilmek. Eğer bir kadın anne olmayı seçmişse, nasıl doğuracağına da kendisi karar verir. Gerekli tıbbi bilgilendirmeyi ise hekimi yapar” diyerek sözlerini noktaladı.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY