GAP’ın 35. yıl dönümünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsayan bölgede kamu ve sivil toplum işbirliğiyle çok sayıda projeyi hayata geçiriyor. Proje, bölgenin rekabet gücünü artırmayı, ekonomik büyüme ve sosyal bütünleşmeyi sağlamayı hedefliyor. Tarım, sanayi, enerji, eğitim gibi sektörlerde sürdürülebilir kalkınma sağlanırken, modern sulama, ulaşım, konut altyapısı, insan kaynakları geliştirme ve kültürel değerlerin korunması gibi alanlarda çalışmalar yapılıyor.
GAP Bölgesi’ne 1,7 Trilyon Lira Kaynak Yatırıma Dönüştü
GAP Bölge Kalkınma İdaresi verilerine göre, 1990-2023 yılları arasında GAP bölgesine 1 trilyon 745,1 milyar liralık kaynak ayrılmış olup, bu miktarın 1 trilyon 429,6 milyar lirası yatırıma dönüştü. Türkiye'nin toplam yatırımında yüzde 14 paya sahip olan GAP bölgesine 2023 yılında Kamu Yatırım Programı'ndan 74,1 milyar lira tahsis edildi. Sulama alanları da genişletilerek tarım arazilerinin yüzde 63’ü sulu tarıma uygun hale getirildi; bu sayede çiftçiler yılda 2-3 ürün alarak gelirlerini artırabiliyor.
GAP Enerji Hedeflerinde Yüzde 94’e Ulaşmayı Hedefliyor
Silvan Barajı ve HES Projesi’nin tamamlanmasıyla GAP'ta enerji hedeflerine yüzde 94 oranında ulaşılması planlanıyor. GAP kapsamında gerçekleştirilen hidroelektrik santralleri bugüne kadar 530,3 milyar kilovatsaat enerji üreterek 31,8 milyar dolarlık değer sağladı. Bölgenin ihracatı ise 2000’de 503,5 milyon dolardan 13,6 milyar doların üzerine çıktı. Ayrıca, gelecek yıl kültürel mirasın korunması ve turizm altyapısının güçlendirilmesine yönelik yeni projeler de hayata geçirilecek.