Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı ( TÜLOV) Genel Müdürü, Gazeteci Aydan Tuncayengin, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Öğrencilerin eğitimine destek olmayı amaçlayan burs programlarının olduğunu söyleyen Tuncayengin, bu hayati projelere sürdürülebilir destek sağlamak için toplumun her kesiminden destek beklediklerini söyleyerek bağış çağrısında bulundu.
“TÜLOV, Kamu Yararına Çalışan Bir Vakıf”
Tuncayengin, vakfın kuruluş süreci ve amaçları hakkında bilgi verdi. Tuncayengin; "TÜLOV, 2001 yılında Ankara'da kuruldu. 2002 yılında ise vergi muafiyeti kazanarak kamu yararına çalışan bir vakıf haline geldi" dedi. Bu kazanımın vakıflar için büyük önem taşıdığını vurgulayan Tuncayengin, toplum yararına çalışmanın vakıfların temel amacı olduğunu belirtti. TÜLOV'un, cumhuriyetin kazanımlarıyla yola çıkan bir vakıf olduğunu ifade eden Tuncayengin, vakfın demokratik ve laik değerleri topluma aktarma ve tanıtma amacıyla çalıştığını dile getirdi. Tuncayengin, demokrasi ve laiklik gibi kavramların çok geniş anlamlar taşıdığını ve bu kavramların topluma ne kadar iyi aktarılabildiği konusunda kendilerine de sorular sorduklarını belirtti. Proje çalışmalarında toplumun her kesiminden insana ihtiyaç duyduklarını ifade eden Tuncayengin, en önemli hizmetlerinin ise gençler ve çocuklar için verdikleri burs hizmeti olduğunu söyledi.
“TÜLOV kumbarasına destek verin”
Vakfın burs hizmetinin, Başkan ve Komisyon Başkanı Profesör Doktor Esen Demir hocanın denetiminde yürütüldüğünü belirten Tuncayengin, ilkokuldan üniversiteye kadar ve akademik çalışmalarda komisyon kararıyla gençlere burs sağladıklarını dile getirdi. "Özellikle son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar ve depremzede çocuklara destek olmak amacıyla burs desteği sağlanmıştır" diyen Tuncayengin, ekonomik durumu yetersiz olan ailelerin çocuklarına da burs sağladıklarını belirtti. Burs verilen çocukların sınıfta kalmaması gerektiğini vurgulayan Tuncayengin, bu konuda destek sağlayacak bağışçılara ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Tuncayengin; "Az ya da çok demeden TÜLOV kumbarasına desteğe davet ediyorum herkesi. Burada bağışın miktarı değil, sürdürülebilirliği çok önemli" diyerek çağrıda bulundu.
TÜLOV’dan kültür, sanat ve bilim için projeler
Profesör Doktor Nurettin Demir'in 2019 yılından bu yana TÜLOV'un yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğünü belirten Tuncayengin, Demir'in daha önce 24, 25 ve 26. dönem CHP Muğla Milletvekili olarak görev yaptığını hatırlattı. Tuncayengin, "Nurettin Demir hocamız cumhuriyet ve demokrasi ruhuyla, gençlere olan inancıyla bu misyonun iyi bir taşıyıcısı. Biz de onun izinde, o ruhla, dayanışma içerisinde bu işleri yürütmeye çalışıyoruz" dedi. Vakfın laiklik üzerine paneller ve söyleşiler düzenlediğini belirten Tuncayengin, yakın zamanda gerçekleşecek olan bir etkinlikten de bahsetti. Tuncayengin; "30 Eylül’de rahmetli Profesör Doktor Alparslan Işıklı’yı anma söyleşisi yapacağız. Bu panel Seferhisar Belediyesi’nin de desteğiyle düzenlenecek ve eğitim, sağlık, ekonomi, tarım politikaları gibi konularda uzman konuşmacılar da yer alacak. Herkesi Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek bu etkinliğimize bekliyoruz" ifadelerini kullandı. TÜLOV'un, cumhuriyet için mücadele eden önemli isimlerin hayatlarını ve düşüncelerini de yaşatmaya çalıştığını dile getiren Tuncayengin, Özgür Özel, Veli Ağbaba ve Nurettin Demir’in yakın yol arkadaşı olan Kamer Genç’in biyografisinin TÜLOV desteğiyle kaleme alındığını belirtti. Biyografiyi yazan Tansu Özcan’ın bu eseri tamamen vakfın yararına sunduğunu belirten Tuncayengin, "Kamer Genç ile ilgili bir belgesel de hazırlandı. Bu belgeseli yönetim kurulu üyemiz Avukat Remzi Kazmaz, Genç’i sevenlerin röportajları ile gerçekleştirdi. TÜLOV’un bu tür projeleri çok değerli" dedi. Ayrıca TÜLOV'un, kültür, sanat ve bilimsel çalışmalara da katkı sunduğunu belirten Tuncayengin, daha önce bir zeytinyağı müzesinde düzenledikleri ‘Zeytin Aşkı Sempozyumu’nu hatırlattı. Tuncayengin; "Bu sempozyum, antik çağdan günümüze zeytin ve zeytinyağı ile ilgili uzmanların bir araya geldiği bir etkinlik oldu" dedi. TÜLOV'un Atatürk ilkeleri ve cumhuriyet değerleri doğrultusunda hareket ettiğini vurgulayan Tuncayengin, yurt içinde ve yurt dışında bu değerleri temsil etmek, tanıtmak ve lobi faaliyetleri düzenlemek amacıyla çalıştıklarını belirtti.
“STK’lar denetlenmeli”
Tuncayengin, sivil toplum kuruluşlarının (STK) rolü ve işlevi üzerine de açıklamalarda bulundu. Tuncayengin, uzun yıllardır doğru düzgün faaliyeti olmayan ve topluma bir fayda sağlamayan birçok STK bulunduğuna dikkat çekti. Bu konuda devletin sorumluluğu olduğunu belirten Tuncayengin; “Çalışmayan, üretmeyen, kendi amacına uygun hareket etmeyen dernekler var. O zaman onlara da bir denetim getirelim. Her yıl belli bir faaliyet yapmaları gerekiyor, yoksa birtakım yükümlülükleri olmalı” ifadelerini kullandı. Toplumun her kesimine eşit bir şekilde hizmet edilmesi gerektiğini savunan Tuncayengin; “Burada bir insani nüve var. Bizim hepimizin birbirine destek olması gerekiyor. Burada bilinç, siyasi bilinç olmamalı. Tamamen insana yardım, insanın sorunlarını çözme yönünde bir planlama yapılmalı ya da projelendirme yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
‘Meraklı Öğretmen Atölyesi’
Tuncayengin, Karşıyaka Belediyesi Kolektif Girişimcilik Merkezi'nde düzenlenecek olan Meraklı Öğretmen Atölyesi hakkında da açıklamalarda bulundu. “Motivasyonu yüksek eğitimcileriz, hatta yarın Karşıyaka Belediyesi Kolektif Girişimcilik Merkezi’nde Meraklı Öğretmen Atölyemiz başlıyor” diyen Tuncayengin, bu atölyenin öğretmenlerin motivasyonunu artırmak için tasarlandığını belirtti. Öğretmenlerin sosyal girişimcilik, girişimcilik ve finansal okuryazarlık gibi alanlarda kendilerini geliştirmeleri gerektiğine vurgu yapan Tuncayengin; “Biz bir yere kadar ulaşabiliyoruz. Artık öğretmenlerimizi yetiştirelim dedik. Sosyal girişimcilik, girişimcilik, finansal okuryazarlık konularında derslerini biraz renklendirsinler istedik” ifadelerini kullandı.