Türk mutfağının önde gelen tatlılarından olan ve Gaziantep ile özdeşleşen baklava, özel günlerde en çok tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor. Kurban Bayramı'na az bir süre kala siparişlerin yoğunlaşmasıyla birlikte baklavacılar da mesailerini artırarak gece gündüz demeden çalışıyor. Bazı işletmeler ise ustalarını iki vardiyaya ayırarak 24 saat boyunca üretim yapıyor.

Baklava

Ustalar, hamuru merdaneyle incelterek neredeyse kağıt gibi yapıyor ve yufkaları tek tek tepsiye düzenliyor. Ardından üzerine bol tereyağı ve fıstık serpiştirilen baklava, yaklaşık bir saat fırında pişirildikten sonra şerbetle buluşturulup servise hazır hale getiriliyor.

bayram

Bayram yoğunluğundan dolayı üretim kapasitesini iki katına çıkardıklarını ifade eden Çiftçi, şöyle konuştu:

"Elimizden geldiği kadar gelen siparişlere cevap vermeye ve üretimi en üst seviyeye çıkarmaya çalışıyoruz. Yurt içi ve dışına kargo gönderimlerini sağlamaya çalışıyoruz. Yurt içindeki müşterilerimiz siparişlerini 24 saat, yurt dışındaki de 48 saatte teslim alır. Gaziantep baklavacıları olarak normal üretim kapasitesi günlük 30-40 ton arasındadır. Bayram yoğunluğunda bu 60 ton, bayram arifesinde de 90 tona çıkıyor. Üretilen baklavaların 3'te 2'si dışarıya gidiyor, 3'te birini ise Gaziantep halkına sunuyoruz."
Baklava
Bir baklava üretim firmasının yönetim kurulu üyesi Murat Bakır ise Antep baklavasının diğerlerinden farklı olduğunu, yapımında elle açılan ince hamurun kullanıldığını anlattı.

Baklava yapımında işçiliğin önemli olduğunu vurgulayan Bakır, "Baklava tepsileri taş fırında pişirilir. Kesinlikle elektrikli fırın kullanmıyoruz. Hamurumuz ince, fıstığımız ve yağımız çok kalitelidir. İlk hasatta elde ettiğimiz yeşil Antep fıstığını kullanıyoruz. Piyasadan ayıran özellikleri bunlardır. Makine hamuru kullanmıyoruz. " dedi.

Kaynak: AA