İsrailli bir kabine üyesi, oylamaya ilişkin basına bilgi verdi. Oylamada 24 bakan ateşkes lehine oy kullanırken, 8 bakan aleyhte oy kullandı.
Ateşkes anlaşması, İsrail hükümeti tarafından da onaylanarak yürürlüğe girdi.
Rehinelerin bırakılma süreci pazar günü başlıyor
Soykırımcı Netanyahu, perşembe günü anlaşmanın kabineye sunulmasını çeşitli bahanelerle ertelemişti. Gecikmeden Hamas'ı sorumlu tutmuştu.
İsrail Başbakanlık Ofisi'nden bugün yapılan açıklamada ise, "Rehinelerin bırakılması sürecinin pazar günü başlaması bekleniyor" ifadesi kullanıldı.
Savaş ne zaman başladı?
Bu olay, ilk kez 7 Ekim 2023'te, Hamas militanlarının İsrail sınırını aşıp yüzlerce kişiyi öldürmesi ve rehin almasıyla başladı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.
Gazze'deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 45.000'den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 100.000 kişi de yaralandı. Nüfusun yüzde 90'ı yerinden edildi.
Harabeye dönüşen Gazze'nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.
Güney Afrika'nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda (International Court of Justice - ICJ) soykırımla suçlanıyor…
Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davaya müdahillik beyanını sunan ülkeler arasında, Türkiye ile birlikte Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya yer alıyor.