"Ebelik Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, ebelerin görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyerek uluslararası standartlara uygun ilk mevzuat olma niteliği taşıyor. Ebelerin etkinliğini artırmayı amaçlayan düzenlemeyle, hamilelik, doğum ve doğum sonrası süreçlerde anne adaylarına daha fazla destek sağlanacak. Ebeler, bireyselleştirilmiş, kanıta dayalı bakım sunacak; insan onuruna, mahremiyete ve kültürel değerlere saygı gösterecek. Ayrıca toplum sağlığını geliştirme ve bulaşıcı hastalıkları tespit edip ilgili mercilere bildirme sorumluluğunu üstlenecekler.

Anne Bebek Bagı

Mesleki Eğitimler ve Projelerde Aktif Rol Alacak

Ebeler, gebelik öncesi, süreci ve doğum sonrası dönemde anne ve bebek sağlığını korumak, geliştirmek için danışmanlık ve rehberlik yapacak. Ayrıca gebelikte normalden sapma tespit ettiklerinde ilgili birime ya da hekime yönlendirme yapacaklar. Acil durumlar dışında, hekim tarafından verilen tedavileri uygulayacak ve gerektiğinde temel yaşam desteği sağlayacaklar. Ebeler, mesleki eğitimler ve projelerde aktif rol alacak, 18 yaş altı gebelikler, şiddet olayları ve adli olgularda gerekli prosedürleri uygulayacak. Ayrıca, obstetrik cerrahi işlemlerle ilgili ameliyat öncesi ve sonrası bakım verecekler.

Gebelik Sürecinde Ailelere Eğitim ve Danışmanlık Verecek

Ebeler, gebelik öncesi ve sürecinde anne-baba adaylarına ve yakınlarına, Bakanlıkça belirlenen standartlar doğrultusunda doğuma hazırlık eğitimi ve danışmanlık verecek. Eğitimde, doğum korkusuyla başa çıkma, gebelikte dikkat edilmesi gerekenler, doğum yöntemleri, egzersiz, sağlıklı beslenme ve zararlı madde kullanımının etkileri gibi konular ele alınacak. Ayrıca, gebeliği tespit etme, normal gebe izlemi, gerekli muayeneler ve riskli durumlarda hekime yönlendirme gibi görevler de ebeler tarafından yürütülecek.

Doğumm

Doğum Planları, Ebelerin Görev ve Sorumluluklarına Dahil Edildi

Ebeler, doğum sürecinde gebe ve ailesinin tercihlerine göre hekimle işbirliği yaparak doğum planı oluşturacak. Yönetmelikte, ebelerin normal doğum izlemi ve doğum yaptırma süreçlerindeki görevleri detaylandırıldı. Ebeler, doğum sırasında ağrı yönetimi için ilaç dışı yöntemler (müzik, masaj, sıcak uygulama vb.) kullanacak. Normal doğumları kendi sorumluluğunda gerçekleştirecek, makat gelişi doğumlarda hekime yardımcı olacak ve acil durumlarda makat doğumu yaptıracak. Ayrıca sezaryen gerekliliğinde gebenin hazırlığını yapacak ve tıbbi malzemelerin hazır olmasını sağlayacak.

Anne-Bebek Temasını Destekleyerek

Ebeler, doğum sonrası yenidoğanın yaşam bulgularını değerlendirip, ilk bakımını yapacak ve güvenlik önlemleri alacak. Ayrıca anne-bebek temasını destekleyerek emzirme sürecinin başlatılmasını sağlayacaklar. Lohusa izlemi yaparak riskleri hekimle işbirliği içinde yönetecek ve annelere emzirme eğitimi verecek. Lohusalık sürecinde, yenidoğanın bakımıyla ilgili ailelere danışmanlık desteği sağlanacak.

Kaynak: Haber Merkezi