İZMİR HABERLERİ

Genç Liderler ‘Yeşil Şehir Modeli’ için Tallinn’e gidiyor

Son Mühür TV’de yayınlanan ‘Sıcak Bakış’ programının konuğu, Sürdürülebilir Kalkınma Gençlik Liderleri Eğitim Programı (SÜGEP) Akademi Başkanı Umut Dilsiz ve SÜGEP Genç Sürdürülebilirlik Lideri Defne Şalvarlılar oldu. Şalvarlılar, ‘Yeşil Şehir Modeli’ geliştirmek amacıyla Tallinn’e yapacakları ziyaretin amacını ve programın detaylarını paylaştı.

Sürdürülebilir Kalkınma Gençlik Liderleri Eğitim Programı (SÜGEP) Akademi Başkanı Umut Dilsiz ve SÜGEP Genç Sürdürülebilirlik Lideri Defne Şalvarlılar, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Gençlerin geleceğe dair sürdürülebilir projeler üretmesini kıymetli bulduğunu söyleyen Dilsiz; “Dünyada yeşil devrim yapılıyor. Dünyayı hep izleyen olmayalım, bu kez o aktörlerden biri de biz olalım istiyorum” dedi.

 

SÜGEP Liderleri Tallinn’in Yeşil Şehir Modeli’ni mercek altına alıyor

Yeşil şehir nasıl olunur? Sorusuyla yola çıktıklarını söyleyen Şalvarlılar; “Dünyadaki uygulamalarına baktık ve Avrupa’nın yeşil başkenti olan Estonya'nın başkenti Tallinn’i örnek alarak çalışmalarımızı yapacağız” dedi. Şalvarlılar; “Tallinn, her kararda iklim nötrlüğü hedefini takip etmekte. Binalar sürdürülebilir. Üretimde temiz enerji kullanılmaktadır. Tallinn, doğaya dayalı çözümler kullanarak ve binaları ve altyapıyı iklime daha dayanıklı, iklim değişikliğine ve aşırı hava koşullarına uyum sağlayacak şekilde planlamış” dedi. Dilsiz; “SÜGEP Genç Sürdürülebilirlik Liderleri olarak gençler Tallinn’de gerçekleştirecekleri saha araştırmasıyla yetkililerin "AB Yeşil Başkenti" süreciyle ilgili deneyimlerini dinleyecek ve bu bağlamda yürütülen projeler hakkında bilgi edinecek ve yerinde iyi uygulama örneklerini görme fırsatı yakalayacaklar” diye konuştu. Şalvarlılar; “Talinn’i ziyaret ettikten sonra ülkemizde uygulanabilecek bir yeşil şehir eylem planı ve modeli oluşturacağız. Proje raporunu yerel yönetimlere sunacağız ve ayrıca Nisan 2025'te Paris'te Change Now etkinliğinde ve Haziran 2025'te İstanbul'da Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Kongresi Genç Liderler Zirvesi'nde proje sunumunu gerçekleştireceğiz” dedi.

Ekolojik denge için yeni yaklaşımlar: Biyoremediasyon

İzmir Körfezi’nde yaşanan kirliliğe dikkat çeken Dilsiz, kirliliği önlemek için de çalışma yürüttüklerini belirtti. Dilsiz; “Ekolojik sürdürülebilirliğin savunucuları olarak, biyoremediasyon kavramının çevremiz için büyük umut vaat ettiğine inanıyoruz. Çevresel kirleticilerin mikroorganizmalar yardımıyla giderilmesi süreci olan biyoremediasyon, günümüzde karşılaştığımız en acil kirlilik sorunlarından bazılarına doğal ve etkili bir çözüm sunuyor. Bu teknik, doğal süreçleri etkili bir şekilde taklit ediyor” dedi. Bununla birlikte, biyoremediasyonun hızlı bir çözüm olmadığını kabul etmek gerekir diyen Dilsiz; “Etkinliği sağlamak ve istenmeyen sonuçları önlemek için dikkatli planlama ve izleme gerekiyor. Örneğin, yerel ekosistem dengesini bozmaktan kaçınmak gerekiyor diyerek İzmir’in arıtma sistemindeki yetersizliğin önlenmesi ve yağmur ve kanalizasyon hattının tek bir noktadan taşınmasının da önüne geçilmesi gerekiyor” dedi.

“Dünyada yeşil devrim yapılıyor”

Gençlerin önemli ortamlarda fikirlerini belirtmesini çok kıymetli buluyorum diyen Dilsiz; “Dünyada yeşil devrim yapılıyor. Dünyayı hep izleyen olmayalım, bu kez o aktörlerden biri de biz olalım istiyorum. O konferansta çeşitli üniversitelerden teklifler de aldı gençler. Gençlerin bu tür ortamlarda olması büyük bir deneyim. O yüzden çok gururlu ve mutluyum çocuklar adına” diye konuştu.

 

“Dünyadan gördüğümüz ilgiliyi ülkemizde görmüyoruz”

“Dünyadan gördüğümüz ilgiliyi ülkemizde görmüyoruz” diyen Dilsiz; “SÜGEP Akademi çatısı altında bir sürdürülebilirlik ordumuz var. Bu İzmir için bir şans. Çünkü başka illerde böyle bir şey yok. Gençlerin yaptığı projelere dünya ilgi gösteriyor ama kendi ülkemizde bu ilgiyi görmüyoruz” dedi.