İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ ve Bilim Kahramanları Derneği iş birliğiyle 28 Kasım’da başlayan Dünya Robot Olimpiyatları (WRO) heyecanı, bugün kapanış töreniyle son bulacak. Fuar İzmir’de düzenlenen organizasyon, dünyanın dört bir yanından katılan genç mucitlerin bir araya gelerek robotik teknolojilerle ilgili bilgilerini genişletmelerine ve farklı kültürlerden gelen yaşıtlarıyla tanışıp fikir alışverişinde bulunmalarına olanak tanıdı.
Bu yılki finalde belirlenen tema "EARTH ALLIES" oldu. Katılımcılar, gezegenimizin sınırlı kaynaklarını verimli ve adil bir şekilde kullanmaya dair çözümler üretirken, aynı zamanda doğal afetler öncesi ve sonrası robotik çözümler hakkında önerilerini sundu.

"Geleceğin dünyasında robotlar ve inovasyon var"

Filipinler’den gelen TLGCROBOTICSCATALYST takımının lideri Gabrielle Reselva, İzmir’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Geleceğin dünyasında robotların ve inovasyonun olacağını düşünüyoruz” dedi. Geleceğin teknolojisi hakkında heyecanını paylaşan Reselva, robotların daha fazla yer alacağı bir dünyada gençlerin bu alandaki katkılarının önemli olduğunu vurguladı.

"Yaratıcı fikirler ve yazılım geleceğin temelinde"

Filistin’den gelen Juke Cake takımının mucitlerinden Mesk Abdalsalam, geliştirdikleri otonom robotları anlatarak, “Bizler Filistin’den zor bir çevreden geldik. Ama yine de bu projeyi yapmayı başardık. Gelecek sadece çok donanımla ilgili değil yazılımla da ilgili, yaratıcı fikirler önemli” dedi. Abdalsalam, büyük projeler ve teknolojiler arasında, yaratıcı fikirlerin öneminin altını çizdi ve geleceğin araçlarla, yapay zekayla ve mühendislerin düşünme biçimiyle parlak olacağına inandığını ifade etti.

Kanada takımından çevreye duyarlı çözüm

Kanada’dan katılan Les Patriotes takımının üyesi Stefan Teodorescu, geliştirdikleri mangrov eken robotu tanıttı. Mangrov bitkilerinin, kıyı şeridinin stabilize edilmesinde önemli rol oynadığını anlatan Teodorescu, bu projeyle iklim değişikliğinin etkilerine karşı bir çözüm sunduklarını belirtti. “Derin kökleriyle toprağa iyi tutunuyor ve erozyonu engelliyor. İklim değişikliğinin en kötü etkilerinden biri deniz seviyesinin yükselmesi. Pek çok ilgi çekici proje görüyorum etrafta. Dünyayı değiştirmeye herkes çok odaklanmış durumda. Bunu yaparken de kendi teknik yeteneklerini kullanıyorlar. Bunun bir parçası olduğum için ve Türkiye’de olduğum için mutluyum” dedi.

Azerbaycan'dan yangınla mücadele çözümü 

Azerbaycan’dan gelen Zagatala Aze takımından Saleh Muradlı, geliştirdikleri yangın söndürme robotunu tanıttı. Muradlı, “Bu robot iki şekilde işliyor. Hem kendi çalışıyor hem de biz kontrol edebiliyoruz. Kamerası var, su pompasını aktive edebiliyoruz. Ateş sensörleri var, ateşi görüp ateşe doğru su gönderiyor. Bunu telefondan idare edebiliyoruz. Bu teknoloji Türkiye’de büyük bir şey olabilir. Yangın söndürenler için çok lazım bir şey. İnsanların hayatını kurtarıyor. Amacımız insanları kurtarmak, bitkilere zararı azaltmak” dedi.

Amerikalı takım, orman yangınlarına karşı çözüm sunuyor

Amerika’dan gelen Gaia Guardians takımından Bonnie Feng, ormanları korumak adına geliştirdikleri projeyi paylaştı. Feng, robotlarının, ağaçlara yerleştirilen sensörler aracılığıyla duman tespiti yaparak orman yangınlarını söndürmeyi amaçladığını söyledi. Feng, “İzmir’de böyle büyük bir organizasyona katılmaktan çok mutluyuz. Döndüğümüzde aklımızda kalacak en önemli anı, burada olmak” dedi.

Türkiye’den gençlerin çevre ve afet çözümleri

Türkiye’den katılan Emergency Tem takımı, bir şehrin afet sırasında en az zararla atlatabilmesi için tasarladıkları yazılımı sundu. Takım oyuncularından İbrahem Aljrrah, “Projemizin amacı; şehirde sel, deprem, yangın gibi afetler öncesinde afete neden olabilecek tehlikelerin belirlenmesi ve olası etkilerinin azaltılması” dedi. Alihan Özermiş ise, “Teknoloji hayatımızın her yerinde, internetsiz yaşayamaz duruma geldik. Bize daha çok yardım sağlayacak ileride. Teknolojinin insanlığa çok fazla yardımı dokunacak” şeklinde konuştu.

"Çocukların gözündeki heyecan bizi heyecanlandırıyor"

İZFAŞ Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu, Dünya Robot Olimpiyatları'nın heyecanını ve önemini şu sözlerle dile getirdi: “Biz İZFAŞ olarak dünyanın her yerinden katılımcı ve ziyaretçi ağırlamaya çok alışığız. Bu çok daha farklı ve heyecan verici. Fuar İzmir ilk kez bu kadar cıvıl cıvıl. Çocukların gözündeki yarışma heyecanı bizleri çok mutlu ediyor. Biz bu alanı fuarların haricinde, daha büyük kongrelere, etkinliklere, hem çocuklara hem gençlere, bilimi, teknolojiyi, inovasyonu bir araya getirebilecek sürdürülebilir projelere açmaya çok niyetliyiz ve bunu da gerçekleştireceğiz.”

Muhabir: Balamir Yıldız