ALPEREN ÖZDEMİR -İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı 3. Meclis toplantısı, Cemil Tugay’ın başkanlığında yapıldı. Toplantıda, 2024-2025 yıllarını kapsayan stratejik planın görüşülmesi sırasında AK Parti ve CHP’li meclis üyeleri arasında hararetli tartışmalar yaşandı. AK Parti’li üyeler, planın somut ve ölçülebilir hedefler içermediğini eleştirirken, CHP’li üyeler ise İzmir’in teknoloji altyapısı ile kentsel dönüşüm ve gelişim projelerine vurgu yaparak planı savundular.

Cemil Tugay’ı eleştiren AK Parti Bornova meclis üyesi Ercan Tekin, vaatlere bağlı stratejik ve bütçe planı arasındaki uyumsuzluğa değindi, şöyle konuştu: 

“Stratejik plan, kendini hedefleyen bir vizyondur. Önceki 2023-2024 planı hazırlanmış ve uygulanmıştı. Siyaset yerelde uygulamalı öğrenildiği için yeni başlayanlar olarak 5 yılı kapsayan bir planla karşı karşıyayız. Kentin öncelikli ihtiyaçları belirlenmelidir. Anketler, planlar, araştırmalar ve organizasyonlar ile ihtiyaçlar belirlenir. Ana ihtiyaçlar için master plan gereklidir. Ancak master plan, parça parça önümüze gelmektedir. Ana ulaşım master planında kentin planlamasıyla ilgili bir planlama var mı? İzmir’in yüzde kaçını planladık? İzmir’in planlamasının yüzde 100’ünü tamamlaması gerekmiyor mu? Şu ana kadar ne kadarını bitirdik? 1/25 ölçeğinde ne zaman tamamlanacak? Altyapı çalışmaları, stratejik planın uygulanmasıyla ilgili bir bağlamda mı yapılıyor? Bu kentte 30 yıl içinde kaç arıtma tesisi yapılacak ve hangi tarihlerde yapılacak, bunları göremiyoruz. 2025 uygulama bütçesi ve kanuni bütçesi de aynı bütçe içinde yer alacak. Bütçe, plan demektir. Stratejik planın uygulanması da bu demektir. Her yıl faaliyet raporu hazırlanıyor ve burada oylanıyor. Yönetmek için de doğruluk gerekiyor. Ulaşım master planını inceledim ve 2030 yılına kadar bir master plan var. Ancak, 2029’a kadar olan son stratejik planın hedefleri ile mevcut uygulamanın uyumlu olmadığını söylemek isterim. Buca’da birçok plan var, ancak metro için yapılan planlar tutmuyor ve uyuşmuyor. Burada sistemsel bir hata var. Başkanın vaatleri ile stratejik ve bütçe planı arasındaki uyumsuzluk dikkat çekiyor. Tunç Soyer’in seçim kampanyalarında verdiği vaatlerin planlarla örtüşmediğini belirtmek isterim. Bu kentte 700 bin konutlu kentsel dönüşüme ihtiyaç var mı? 2012 yılından bu yana 6 bölge kentsel dönüşüm alanı ilan ettiniz, planınızda bu dönüşüm var mı?"

Omereskii

"6 ayda yargılamak iyi niyetli değil"

Ercan Tekin’in eleştirileri üzerine Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki söz aldı. Eşki konuşmasında, "Stratejik plan verilerden ziyade önümüzdeki dönemin ruhunu ve yolunu çizer. Burada rakamlara bağlı kalmak stratejik planın amacına uygun değil. Biz bu planı incelediğimizde ekonomik koşulları da yansıtan tasarrufçu ve kamucu bir anlayış izlenmiştir. İlk 6 ayda bir belediye başkanını tutarsızlıkla yargılamak iyi niyetli değil. Her şeyin tek elden yönetildiği bir ülkede yapılabilecek en iyi stratejik plan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır" dedi. 

CHP Bayraklı Meclis Üyesi İpek Kul, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2024-2025 yılı stratejik kalkınma planı hakkında şunları söyledi:

"Yenilikçi İzmir için sosyal ve ekonomik kalkınmayı ve toplumsal bilinci artırmayı hedefliyoruz. Toplumsal düzeni kurarken geliri artırmak ve finansal ilkelerin verimliliğini artırmak amaçlanmaktadır. Küresel İzmir’i yaratmayı hedefliyor ve dijital kentin, kültür-sanat faaliyetlerinin artırılmasını sağlamak istiyoruz. Ayrıca, afet yönetimini güçlendirmek ve İzmir’in 5 yıl içinde büyük bir sıçrama yapmasını sağlamak hedeflenmektedir. Beş temel amaç doğrultusunda büyük bir rol üstlenilecektir. Bu plan, ayakları yere basan hedefler ortaya koymaktadır. Altyapı ve üst yapı belediyeciliği, sürdürülebilir belediyecilik, kentin gelişimini destekleyen dijital belediyecilik ve dirençli kent belediyeciliği gibi amaçlar içermektedir."

CHP Karşıyaka Meclis Üyesi Candaş Yeter ise stratejik plana olumlu oy vereceklerini dile getirerek şöyle konuştu: 

"Stratejik planlarımızın ana referansları 12. kalkınma planı, orta vadeli program, BM sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve bu hedeflerin yerelleştirilmesi amacıyla oluşturulan İzmir gevrek modelidir. Sürekli öğrenme ve yaratıcılık kapasitesi arttırılarak uyumlu bir şekilde yeni nesil belediyecilik hizmetlerinin sunulması hedeflenmektedir. Paydaşlarla işbirliği ilkeleri gözetilerek stratejik plan şekillendirilmiştir. Altyapı ve üstyapı alanında güçlü temel oluşturmak, kapsayıcı ve adil kalkınma odaklı belediyecilik anlayışı ile hareket etmek. Dijital ve demokratik belediyecilik uygulamalarını hayat geçirmek. Taleplere hızlı ve etkili yanıt verenilmek hedeflenmektedir. Tek sağlık politikasıyla daha sağlıklı ve gelecek inşa etmek ve kentimizi olası krizlere karşı daha hazırlıklı olmak adına stratejik plan hedeflenmektedir. 5 yıllık planımız kapsamında mali disiplin ve öz gelirleri arttırıcı faaliyetler sayesinde yaratacağımız kaynağı doğru ve planlı bir şekilde kullanarak rehafı artırmak önceliğimizdir" dedi.

Kocabaş, dönüşüme dikkat çekti

Söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Nail Kocabaş dönüşüme dikkat çekerken, “Bu ülkede 80 yıllık eğitim anahtarında 2002 yılına kadar 67 bin derslik ayısı yapılmış, bugün 750 bin derslik. Okul sayısı 43 binden 72 bine gelmiş. Derslik başına düşen öğrenci sayısı 30’dan 22’ye düşmüş. İzmir’de ne olmuş? Bazı şeyleri grubumuzdaki meclis üyeleri ifade ederken bu sayıları göz ardı edilmemesini tavsiye ediyorum. Stratejik plana gelirsek… İnşaat mühendisi olan şehrimizin kritik bir coğrafyada olduğunu ifade etmiştik. Kentsel dönüşüm faaliyetinin zayıf kaldığını ifade ettik. Kentsel dönüşüm alanlarında imzalanacak alan miktarı kısmında 8 bin metrekareden 53 bin metrekareye çıkardığınızı ifade etmişsiniz. 55 bin 500 metrekare alandan bahsediyorsunuz. Burada 2 emsal verdiğinizi kabul edelim bin 100 daire eder. 3 emsal versek 1665 konut olur. 10 emsal verilse sayıların geleceği rakamlar 3 binler…. Bu stratejik rakamlara diyorsunuz ki kentsel dönüşüm alanlarda imza alacağız. O ev sahipleri 3 bin konutta kalıyor. Bu şehrin 3 bin konuta mı ihtiyacı var? Şahsınızın bir vaadi var: 25 bin konut yapacağım diye. Bu rakam büyük ama bunun plan ve projesi hazır demişsiniz. Siz 25 binin hazır olduğunu ifade etmişsiniz. Umarız bu 25 konut yapılarıda, yaşanacak bir depremde can kayıplarımız oluşmaz. 5 yılın sonunda bu konutlar olsun, ben tüm meclis üyelerinden özür dilerim. Ben sizin zihniyet yönetiminizde konutların yapılmasının imkansız olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu konularda adım atmada çok geri kaldığınızı düşünüyorum. İmar affı neden değil sonuçtur. Depreme dayanıksız, sağlıksız yapıların sonucudur. Bu şehirde 324 bin yapı kayıt belgesi alınmış. Bu konuda da depreme dayanıksız konutların yapılaşmasında birinciliği kimseye kaptırmamışız. 25 yıldır bu şehri sizler yönetiyorsunuz. Kim müsaade etti bunlara? İlçe belediye başkanları, sizler müsaade ettiniz. Siz bu hale getirdiniz, müsaade ettiniz ve bu şehir depreme dayanıksız bir şehir oldu.

"Salonu terk ederiz!"

AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ise yaşanan tartışmalara tepki gösterdi, şöyle konuştu:

"Ben tüm hatiplerin sözlerini sükunetle dinledim. Söz meclisi yöneten olarak ne Ömer Başkan'ın ifadelerine ne de Devrim Bey'in ifadelerine tek bir müdahale yapmadınız. Şimdi ben, en son grup başkanvekili olarak stratejik planla ilgili görüşlerimizi belirteceğim. Yerimde oturuyorum. Genç bir arkadaşımız haddini aşmayarak, siyaset dilini sizin gibi sertleştirmeden 'vandallık' dedi. Bu ifadeyi düzeltmenizi bekliyorum. CHP Grup Başkanvekili konuşurken grubumuzdan tek bir çıt çıkmaz. Ancak bir daha konuşurken müdahale olursa meclisi terk ederiz. Ben Altan Abi'nin ricasıyla ayrılmak için giderken, bir meclis üyesi üstümüze yürüdü. Bunun nedeni sizin yönetim anlayışınız. İki dakika genç arkadaşımızın eleştirilerini dinleyemiyorsanız, bu kentin sorunlarını nasıl tartışacağız? Bu kenti yaşanmaz hale getiren CHP, söylediklerimize yanıt vereceğine genel siyasete girip hükümeti eleştirmek derdinde. Gezi benim için vandallıktır. Bunda hakaret yoktur. Ben stratejik planı konuşmak istiyorum, ancak grubunuz adına söz alanlara cevap vermek zorundayım. Biz durduk yere bu konulara girmedik. Arkadaşlarımız stratejik plan üzerinden görüşlerini bildirdi. Bir yandan demokrasi başlığı açacaksınız, diğer yandan 'çok iyi çalıştık' dediğiniz stratejik planınızın en önemli paydaşları olan vatandaşlarımıza ve meclisimize sabredemiyorsunuz. Çoğulculuk ve demokrasi vaat eden Cemil Tugay… 40 kişilik bir grupla ittifak ortağımız ile yapıcı ve gerçekliğe yakın çözümler üretmeye çalışıyoruz. Ancak siz, genç kardeşlerimizin iki dakikalık konuşmasına bile dayanamıyorsunuz" dedi.Yıldız, stratejik planla ilgili olarak eleştirilerini şu şekilde dile getirdi:"İlçe belediyeleri bile, belediye şirketlerimizle birlikte stratejik planın arkasında duruyor. Biz nasıl bir İzmir'deyiz? Artık masmavi körfezde balıklar ölüyor. İki gün önce yollar çöktü. İzmir'i konuşmayacak mıyız? Dağlarında çiçekler açtığı o dağlar… Bu dağları susturmaya çalıştığınız AK Parti grubu mu yaptı? Çarpık kentleşmeyi AK Parti grubu mu oluşturdu? Bu kenti biz mi bilmiyoruz? 25 yıldır kesintisiz CHP mi yönetiyor? Gazi Mustafa Kemal Atatürk bize nasıl bir Türkiye ve İzmir bıraktı? ‘Bir daha bu kente düşman ayağı basmayacak’ dediği kenti ne hale getirdik? Bunları sorunca, ‘Ankara'dan başlayıp Maraş'a gidiyorsunuz’ diyorsunuz. Ne şahsım ne de temsil ettiğim parti, sorduğunuz sorulara yanıt vermekten çekinir. Bizde devamlılık var ancak sizde yok. Tunç Soyer dönemini yok saydınız, onu kötü ilan ettiniz. Siz sıfır kilometresiniz. Biz böyle mi bakıyoruz? Hayır. CHP'li meclis üyeleri ‘sürdürülebilirlik’ dedi. 31 Mart 2024'ten itibaren devam diyoruz. Öncesi yok. Öncesini bilmiyoruz, biz yapmadık. Kooperatifler bizim kabahatimiz değil, kentsel dönüşüm nerede oldu bilmiyoruz, paraları kim aldı bilmiyoruz. Aziz Kocaoğlu'nun stratejik planıyla ilgili Tunç Soyer'in ekibi yüzde 78 gerçekleşme oranı diyor. Tunç Soyer için ise yüzde 69 gerçekleşme oranı diyor. Ben, Tunç Bey'in tüm vaatlerini çok iyi çalışmış biriyim. Yüzde 50 bile yapmadılar. Ancak iyimser davranmış, yüzde 10 düşerek geliyorsunuz. Birleşmiş Milletler'in yayımladığı bir rapor var. Dünyada nüfusun yüzde 70'i akıllı şehirlerde yaşayacak diyor, 2050'den itibaren. Kitapçıkta akıllı şehircilikle ilgili bir şey bulabiliyor muyuz? Yok! Kentin temel sorunlarına sırasıyla ulaşım, kentsel dönüşüm, deprem, çevre, körfez temizleme, otopark ve yeşil alanlar konulmuş. Bu saydığım temel sorunlar hepimizin ortak sorunları değil mi? Başkanınızın kampanya sürecinde kullandığı cümle: ‘Arkadaşlarla konuştum, 25 binlik planları 1,5 yılda bitirmeye anlaştım’. Kitaba göre 3 yılda bitecek. Yeni başkanın pazarlığı tutmamış. Bunu sormayacak mıyız şimdi? Hele hele geçmiş performanslara bakarsak, 3 yılda da bitmeyecek. Sayın başkanın vaadini kitapta arıyorum. Seçilmiş bir meclis üyesiyim. Sorunlu meselelere çözüm bulmaya çalışıyoruz. Nereye bakacağız? Seçim vaatlerine bakacağız. Bugün iktidar olsak, orada Hamza Dağ otursa, siz vaatlere bakmayacak mıydınız? Sayın Başkan ‘Deniz Taksi getireceğiz’ demiş. Ben bunu göremedim. ‘Otogar ve karavan parkları ile ilgili otogar projesini yapacağız, karavan parkı yapacağız’ denmiş. Otogar projesi destekleyeceğiz denmiş sadece planda. Nasıl nerede ne zaman belirtmiyor. Karabağlar Gaziemir Metrosu... Karabağlar’dan Gaziemir’e metro yapacağız’ demiş Başkan. Neden kitapçıkta göremiyoruz? İki gündür baktık, atlamış olabilir tabii ancak ben bulamadım. Bayraklı Şehir Hastanesi’ne monolog yada teleferik yapacağız, demiş Başkan ancak bu da yok. Döndük altyapı ve üstyapı belediyeciliğinde maalesef ben kentin ihtiyaçlarını karşılayacak bir şey bulamadım.Bu kentin 99 yılında yapılmış master planları var. Sayın Başkan bununla ilgili seçim vaatlerini konuşurken eskimiş ve güncellenmesi gerekiyor, demiş. O günün koşullarında 9 ilçemizi kapsayan bir deprem planı. Beni rahatsız eden noktaya gelelim... 25 yıl önce rahmetli Piriştina zamanında hazırlatılmış belediye arşivinde duran , başkanı yakinen bildiği bir rapor. Bu raporda ne var? İzmir depremi 10 saniye daha sürse raporda belirtilen tüm köprüler çökmüştü. 25 yıldır CHP'li belediyeler yönetiyor bu kenti. 1,2 milyon Dolar döviz bazında bütçe kullanıldı her yıl. Toplam 25 yılda kaç para üretmiş belediye çıkarsınlar. Bununla ilgili bürokratlar geçtiğimizi dönem uygulama projelerini hazırladı. Tüm projenin maliyeti 400 milyon doları bulmuyordu. Köprüler yıkılsaydı biz nasıl ulaşacaktık? Bir ihtimali vardı: Çevre yolu. Allah’tan yapmışız bitirmişiz. Dikili'de meclis yaptık. Ayrım gayrım da yapmıyoruz. Bergama'ya kadar uzattığımız yolda belli, sera bölgesi de belli, ilan ettiğimiz OSB'lerde belli. İzmir liman şehriydi, Akdeniz'in incisiydi. Körfezinde balıkların öldüğü, yağan yağmurlarda yürüyemediğimiz, çarpık kentleşmiş bir şehir haline geldik. Bunun sebebi Sayın Başkan değil ama 25 yıldır kenti yöneten CHP. Biz tarımda ne yapalım? Süt Kuzusu Projesi var. İhale yapıldı. Dört firma girdi ve şehir dışındaki firmalar kazandı. Kooperatiflerle üreticiyi destekleyeceğiz diyoruz ama ihaleyi dış illerden arkadaşlar almış. Çok şükür, maliyeti uygun görmemişler de arkadaşlar iptal etmiş ihaleyi. Bizim tarım notamızda süt mamullerini geliştiren bir çizgi çizmemiz lazım. Soğuk hava depoları, et entegre tesisleri kurmamız gerekiyor; birilerinin arka bahçesi olacak kooperatifler değil, kente yarar sağlayacak kooperatifler kurmalıyız. Kendi markalarımızı üretecek, gerçekten Avrupa'ya işlenmiş tarım ürünü satacak tesislerimiz var mı? Biz bunu soruyoruz. Arzumuz, hayalimiz bu. Bu durumda tarım liginde neredeyiz? Üst seviyeye çıkmak katma değerli ürün üretmekle olur. Tunç Bey yurtdışında ofisler açmıştı, onlar ne oldu? Onların bir katkısı oldu mu? Opera binası orada çürüyor. Demirler erozyona uğruyor. Zaten sıvılaşma içinde çürümeye terk ettik. Stratejik planın hiçbir yerinde bundan bahsettiniz mi? Hayır. Bu kamu zararı değil mi? Dördüncü faza mı dönecek orası? Devlet büyüklerine saygısızlık etmekten çekinmeyen, burada ‘vandalizm edildi’ dedik ayağa kalktınız. O şahsın bir ifadesini arkadaşım kullansa demek ki sandalyeler havada uçuşacak burada.Peki kutuplaşmayı kim yaptı? Şahsı onur konuğu yapan siz yaptınız. İzmir'in 93 yıllık fuarına leke düşürdünüz. Ben Cumhurbaşkanı’na saygısızlık yapanı kovmaktan çekinmem ama siz en öne oturtmayı ve CHP’nin arka bahçesi yapmaktan çekinmediniz. Karşıyaka Spor stadı yapacağız dediniz ancak stratejik planda yok. Neden yok bir cayma mı oldu? Kitapçıktaki hedefiniz 2 bin ancak 25 bin konut yapacağınızı söylediniz. Kooperatif sorununu çözeceğinizi söylediniz ancak belediyenin sorunu çözmesi için gereken para 10 milyar TL. kitapçıkta belirttiğiniz sayıya göre 2 bin konut ancak çıkıyor sözlerinizde 25 bin konut çıkmıyor nasıl yapacaksınız açıklayın lütfen. Halk Konut’larda fecaat bir durum var.Biz günün sonunda vaatlerinizin yarısını bile Stratejik planda göremedik. 5 yıllık süreçte temel çözümlerle ilgili konuları bulamadık. Biz samimiyetle burada duruyoruz. Hiçbir arkadaşımız CHP’li arkadaşı rencide etmek için konuşmuyor. Tüm komisyonlarda 2 kişi olmamıza rağmen düzenli katılmaya katkı koymaya çaba gösteriyoruz. Gelin bir soru sorduğumuzda buna cevap veriniz. Getirin biz müzakeresini yapalım. Biz şeyleri konuştuğumuzda da demokrasi diyorsanız birbirimize tahammül etmek zorundayız”

Whatsapp Image 2024 09 13 At 21.55.29

AK Parti grubu salonu terk etti!

Toplantıda, stratejik planlar ve Gezi olayları üzerine yapılan konuşmalar, AK Parti ve CHP arasında sert bir çatışmaya dönüştü, arbede yaşandı.  CHP Buca Meclis Üyesi Hacer Taş Gültepe'nin konuşmasının ardından AK Parti meclis üyeleri toplantı salonunu terk etti. Salonda yalnızca CHP’li üyeler kaldı ve bu durum toplantının ilerleyen saatlerinde yalnızca CHP üyeleri arasında devam etti.

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR