Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, gıda emtialarının fiyatları 2024 yılı başından bu yana düzenli olarak artış gösterdi. Ekim ayında FAO’nun gıda fiyat endeksi 127,4’e ulaşarak, Nisan 2023’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bu artış, özellikle temel gıda maddelerinin fiyatlarını etkilerken, tüketicilerin pazar alışverişlerinde daha yüksek ücretler ödemek durumunda kalmalarına neden oldu.

Bora Yamaç

Gıda sektörü zor bir dönemden geçiyor

Gıda sektöründeki fiyat artışlarının temel sebepleri arasında bitkisel yağlar, buğday, peynir ve şeker gibi ürünlerin fiyatlarındaki yükseliş öne çıkıyor. Salon Express’in Kurucusu Bora Yamaç, bu artışların gıda emtia maliyetlerini son 18 ayın en yüksek seviyesine taşıdığını belirtti ve sektördeki zorlukları şöyle açıkladı: “Gıda fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle gıda sektörü zor bir dönemden geçiyor. Bir yandan enflasyonla mücadele eden tüketici zarar görürken, diğer yandan da girdi maliyetleri artan üretici de fiyat politikalarını dengelemekte zorluk yaşıyor.”

Girdi maliyetlerinin azaltılması sağlanmalı

Gıda tüketiminin zorunlu bir ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Yamaç, sektörün mevcut enflasyonist ortamla başa çıkabilmesi için hem kısa vadede hem de uzun vadeli stratejiler geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Yamaç, sürdürülebilir gıda kaynaklarının oluşturulabilmesi için çiftçilerin üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini, ayrıca üretici ile tüketici arasındaki bağın güçlendirilmesinin önemine değindi. Ayrıca, girdi maliyetlerinin azaltılması için sürekli bir işbirliğinin gerekliliğini belirterek, “Bu konunun çözümünün en temelinde yatıyor.” dedi.

Merdiven altı üretimle mücadele vurgusu

Gıda fiyatlarındaki artışın tüketicileri daha uygun fiyatlı ürünlere yönlendirdiğini belirten Bora Yamaç, bu durumda daha uygun fiyatlı seçeneklerin cazip görünse de, gıda sağlığı konusunun önemine dikkat çekti. “Artan fiyatlar nedeniyle, tüketicilerin harcamalarında daha seçici davrandığı bir dönemden geçiyoruz. Daha uygun fiyatları seçenekler her zaman cazip görünse de bu noktada da gıda sağlığı konusu karşımıza çıkıyor.” diyen Yamaç, özellikle temel gıda ürünlerinde tedarik zincirindeki aksaklıklar ve iklim değişikliği gibi faktörlerin maliyetleri yüksek tutmaya devam edebileceğini söyledi. Merdiven altı üretim yapan firmalarla mücadelenin, hem tüketici sağlığını korumak hem de haksız rekabeti engellemek açısından kritik önemde olduğunu vurguladı.

Çalışanların yemek ücretleri gıda fiyatlarındaki artışlar göz önüne alınarak değerlendirilmelidir

Çalışanların günlük yemek ücretlerine yapılacak güncellemeye ilişkin de açıklamalar yapan Bora Yamaç, Ocak ayında yapılacak asgari ücret artışının ardından çalışanların yemek ücretlerinin de belirlenmiş olacağını hatırlattı. Yamaç, “Enflasyon hedeflerine uygun olarak yemek bedelinin 2025’te %44 oranında artırılarak 240 TL’ye çıkarılması bekleniyor. Tüketicinin korunması adına bu rakamın da gıda fiyatlarında yaşanan artışlar göz önüne alınarak değerlendirilmesi gerekiyor.” dedi.

Muhabir: Gamze Eskiköy