Bodrum, 2024 yaz sezonunu zorlu ancak hareketli bir şekilde geride bırakırken, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Bodrum Temsilcisi Yiğit Girgin, bölgedeki turizm dinamiklerini ve karşılaşılan zorlukları detaylı bir şekilde değerlendirdi. Girgin, Temmuz ortalarından itibaren doluluk oranlarının yüzde 90’lara ulaştığını belirtirken, yerli ve yabancı turist taleplerinin yaz aylarındaki etkisini de vurguladı. Ayrıca, Bodrum’un iç turizmdeki konumunu ve Yunan adalarına yönelik algıları ele aldı.

Eylül'de yüzde 80, Ekim'de yüzde 60 doluluk bekliyoruz"Eylül'de yüzde 80, Ekim'de yüzde 60 doluluk bekliyoruz"

Sarı yaz olarak adlandırılan Eylül ve Ekim aylarında da Bodrum’a talebin devam ettiğini vurgulayan Girgin, “Şu anda talep yüksek. Eylül ayı, yerli turistin azaldığı, yabancı turistlerin ilgi gösterdiği bir dönem. İngiliz ve Alman misafirlerin gelme dönemi başladı. Eksiler ve artıların birbirini dengelediği bir dönem. Fiyat politikaları da burada belirleyici. Erken rezervasyonlarla bu dönemi dolduran oteller olumsuz etkilenmeyecek.” dedi. Eylül ayında doluluk oranlarının yüzde 80-85, Ekim ayında ise yüzde 60 seviyelerine ulaşacağını öngördüğünü belirtti.

Bodrum zor ama hareketli bir sezon geçirdi"Bodrum zor ama hareketli bir sezon geçirdi"

Turizm sektöründeki zorluklara da dikkat çeken Girgin, “Turizmdatabank ve TÜİK verileri turizm işletme ve konaklama sektöründeki en önemli bilgi kaynakları. Kurun yüzde 48 artması ve Ağustos ayındaki turizm enflasyonunun yüzde 80 olarak gerçekleşmesi, gıda, enerji, personel ve kira maliyetleriyle birlikte bir önceki yıla göre turizm enflasyonunu yüzde 91 yükseltti. Türkiye’de ise yıllık bazda gıda enflasyonu yüzde 44,88 artış gösterdi. Bu maliyet artışları konaklama fiyatlarına yansıdı. Sonuç olarak işletmeler kar etmek için var, ancak genel anlamda karlılık düştü.” ifadelerini kullandı. Genel ekonomide net kar ve öz kaynak oranı yüzde 16,8 iken, turizm sektöründe bu oranın yüzde 1,5 olduğunu vurguladı.

"Bayram tatili sezonu etkiledi"

Bayram tatillerinin yaz aylarındaki tatil tercihlerini de etkilediğini belirten Girgin, “Mayıs-Haziran aylarında bayram tatilleri nedeniyle yerli turistin uzun süreli tatil imkanı oldu. Bu durum, sezon içindeki tatil ihtiyacını etkiledi. İnsanlar yaz tatilinde farklı alternatiflere yöneldi ve yurt dışına da gidenler oldu. Temmuzun ilk yarısı beklentimizin altındaydı. Fakat özellikle Temmuz’un 15’inden Ağustos sonuna kadar yüzde 90-95 oranlarında doluluklarla karşılaştık.” dedi.
Bodrum Milas Havalimanı’nın Bodrum, Didim ve Marmaris gibi destinasyonları beslediğini aktaran Girgin, Didim’de yeni açılan otellerin Bodrum’dan yüzde 40 oranında turisti kendine çektiğini düşündüğünü ifade etti. Havalimanı verilerine göre geçen yılın biraz üstünde doluluk oranları elde edildiğini belirtti.

"Yaratılan yanlış algı iç turizmi baltalar"

Girgin, Türk vatandaşlarının dünyayı gezip görme haklarının son derece doğal olduğunu vurgulayarak, “Kıyılar pahalandı da Türk vatandaşları Yunan adalarına gitmeye başladı gibi bir algı yaratıldı. Bu çok doğru değil. Türk turistler de keşfetmeye önem veriyorlar. Dünya turizm hareketliliğinde Türkiye’den dışarı gidişler doğal seyrini sürdürecektir. Bunu sadece Yunan adalarına bağlamak yanlıştır. Son rakamlara göre, kapıda ekspres vizenin yürürlüğe girdiği tarihten Ağustos ayının sonuna kadar toplam 372 bin 495 Türk turistin tatil için adaları tercih ettiği açıklandı. Bırakalım insanlar tatillerini dilediği gibi planlasın; bu durumu bir boykotmuşçasına göstermek iç turizmi baltalar. Hem iç hem de dış turizmde güçlü bir ülkeyiz ve öyle de olmaya devam edeceğiz.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Muhabir: Alperen Özdemir