Microsoft çalışanı Sam Mitrovic, hackerların 2.5 milyar Gmail kullanıcısını hedef alan yeni bir dolandırıcılık yaptığını açıkladı. Mitrovic, Gmail hesabını kilitleme girişimini onaylaması için aldığı bir bildirimle dolandırıcılığı fark etti.

Mitrovic'in iddiasına göre, bir hafta sonra hesap kurtarma onayı için başka bir bildirim aldı ve bunu reddettikten 40 dakika sonra Google Destek'ten olduğunu iddia eden bir kişiden arama aldı. Arayan kişi, Gmail hesabında şüpheli bir etkinlik olduğunu ve bir saldırganın hesabına erişip verileri indirdiğini söyledi. Mitrovic, numaranın meşru göründüğünü fark etti ancak e-posta aldığında gönderenin Google dışı bir alan adı kullandığını gördü. Telefonda görüştüğü kişinin sesinden yapay zeka olduğunu anlayarak dolandırıcılığı fark etti ve görüşmeyi sonlandırdı. Onay verseydi, dolandırıcılar hesabının kontrolünü ele geçirecekti.

Türkiye İnovasyon Haftası’nda teknoloji vurgusu Türkiye İnovasyon Haftası’nda teknoloji vurgusu

Mitrovic,"Dolandırıcılıklar gittikçe daha karmaşık ve ikna edici hale geliyor, aynı zamanda daha büyük ölçeklerde yayılıyor. Meşgul insanlar için bu dolandırıcılık yöntemleri oldukça inandırıcı olabilir ve birçok kişi bunlara kanabilir. Dolandırıcılarla mücadele etmek için çeşitli araçlar mevcut olsa da, bireysel düzeyde en etkili yöntem hala dikkatli olmak, temel kontrolleri yapmak ve güvendiğiniz birinden yardım istemektir.” ifadelerini kullandı.

Siber Saldırı

Sizi linklere tıklamaya veya ekleri indirmeye zorluyor

Kimlik avı dolandırıcılıkları, kişisel ve finansal bilgilerinizi çalmaya çalışan hackerların en yaygın yöntemlerinden biri olarak ifade ediliyor. Bu dolandırıcılıklar, kötü amaçlı yazılımlar gibi herhangi bir yazılım yükleme gerektirmiyor. Hackerlar, sizi linklere tıklamaya veya ekleri indirmeye zorluyor. Bu yüzden gelen kutunuzu kontrol ederken dikkatli olmanın öneminden bahsediliyor. Kötü niyetli kişiler, kendilerini bir şirketin veya markanın e-posta adresini taklit ederek gizlemeye çalışıyor. Yanlış yazılmış kelimeler veya kötü dilbilgisi gibi işaretlere dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor ve gönderenin e-posta adresini veya telefon numarasını iki kez kontrol etmenin önemi vurgulanıyor. 

Kaynak: Haber Merkezi