Dünya pandemiyle mücadele ederken , bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ayrıca önem kazandı. Bağışıklık sistemimiz patojenlere karşı savunma mekanizmamızdır. Daima aktif ve öğrenen yapısıyla bağışıklık sistemimiz hastalık etkenlerini yok etmeye programlıdır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için yeterli ve dengeli beslenmek gerekir.
Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için olmazsa olmaz ilk şey yeterli su tüketimidir. Su, detoks etkisi sağlayarak toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur. Aynı zamanda besinleri dokulara iletilmesinde de taşıyıcı rol üstlenir. Günlük yeterli su tüketimi ölçütü olarak , kilogram başına 30-35 ml kabul edilebilir.
En bilinen bağışıklık güçlendiren besin öğesi C vitaminidir. Ayrıca pek çok vitamin ve mineralin de emilimini arttırır. Anti-enflamatuar , antioksidan ve ödem atıcı olarak rol oynar. Enfeksiyonlara karşı üretilen lenfosit gibi savunma hücrelerinin üretimini destekler. Turunçgiller, çilek, biber, ananas, maydanoz, kuşburnu gibi besinler C vitamininden zengin gıdalardır.
Enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği ile bilinen bir diğer vitamin A vitaminidir. Antioksidan özelliği ile ön plana çıkan A vitamini havuç , balkabağı , koyu yeşil sebzeler, kayısı, süt , yumurta sarısı ve ciğer gibi beslnlerde bulunur.
B6 vitamini, antikor oluşumunda etkilidir. Tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller, kuru meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler B6 vitamini açısından zengindir. Organ etleri B6 vitamini açısından zengin olsa da kolesterol ve ürik asit içeriklerinin yüksek olduğu, kalp hastalığı ve gut hastalığı riskini arttırdıkları unutulmamalıdır.
D vitamini bağışıklık sistemi için olmazsa olmazdır. Güneş ışığından en az 15-20 dakika yararlanmak ve eksiklik durumunda takviye almak gerekir.
Güçlü bağışıklık için sağlıklı yağları tüketin. E vitamini bitkisel sıvı yağlarda, ceviz, badem gibi kuruyemişlerde ve kuru baklagillerde bulunur ve bağışıklık için oldukça önemlidir. Bir diğer sağlıklı yağ asidi Omega-3 ise anti-enflamatuar ve hücre yenileyici etkiye sahiptir. Balık , keten tohumu , ceviz , semizotu , avokado gibi besinler omega 3 yönünden zengindir.
Yemek kültürümüzün bir parçası olan soğan ve sarımsak ; antibakteriyel , antikanser ve antibiyotik etkiye sahiptir. En üst düzeyde verimlilik için sarımsak ezilmiş şekilde kullanılmalıdır.
Selenyum minerali bağışıklık sistemimiz üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Deniz ürünleri, et , Brezilya cevizi gibi besinleri tüketmek güçlü bağışıklık faydalıdır. İmmun sistem için bir diğer faydalı mineral de çinkodur. Savunma hücrelerinin üretiminde görev alan çinko kırmızı et , balık , tavuk , yumurta , süt , peynir, et suyu gibi besinlerden karşılanabilir.
Zerdeçal, zencefil gibi baharatlar bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkin rol oynarlar. Besinlere ilave edilerek tüketilmesi, çayının yapılması veya uzman önerisi ile takviye alınması fayda sağlar. Serbest radikallere karşı savaşan propolis de özellikle kış aylarında ve pandemi süresince destek ürün olarak kullanılabilir. Antioksidan kapasiteleri nedeniyle bağışıklık sistemimize dost; ekinezya, kuşburnu , ıhlamur, yeşilçay , siyah çay gibi çaylar ağzı kapalı demlenmiş olursa uçucu yağ asitleri kaybolmaz ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
‘’ Bütün hastalıklar bağırsakta başlar. ‘’ sözleri ile bağırsak sağlığının önemine dikkat çeken Hipokrat, probiyotiklerin gücünü bir kez daha göz önüne seriyor. Bağırsaklarımızdaki yararlı bakteriler olan probiyotikler ; kefir, yoğurt gibi fermente süt ürünlerinde bulunur. Probiyotiklerin besini prebiyotikler de tam tahıllar, yulaf , rüşeym, muz, soğan ,sarımsak gibi besinlerde bulunur ve bağışıklık için gerekli katkıyı sağlar.
Doğal , katkı maddelerinden uzak , doğru hazırlama ve pişirme tekniği ile hazırlanmış olan besinlerle beslenmek, çeşitliliği arttırmak , rafine ürün tüketimini sınırlandırmak güçlü bağışıklığın anahtarıdır. Dengeli beslenerek ve egzersiz yönünden aktif bir hayat sürerek savunma hücrelerimizi arttırmak mümkündür.