Gürcü Rüyası Partisi’nin lideri ve Başbakan Irakli Kobakhidze, muhalefetin hile iddialarını reddetti.
Kobakhidze, "Her ülkede düzensizlikler olabilir, ancak bunlar seçim sonuçlarını etkilemez" ifadesini kullandı. Seçim sırasında yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili olarak ise yalnızca bazı olayların meydana geldiğini belirtti.
Batı yanlısı Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili, "seçim sonuçlarının değiştirildiğini" öne sürerek parlamentonun önünde eylem yapmaya çağrıda bulundu.
Bu durum, Rusya’yla ilişkilerini derinleştirmek isteyen hükümet ile Avrupa Birliği’ne entegrasyonu hızlandırmak isteyen muhalefet arasında bir tercih sunan Batı yanlısı Gürcüler için bir darbe olarak değerlendirildi.
Seçim günü ve döneminde ihlaller yaşandı
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) gözlemcileri, seçim günü ve kampanya döneminde birçok ihlalin yaşandığını belirtti. Gözlemciler, bireylerin yoğun bir şekilde izlenmesinin, misilleme korkusu olmadan oy verme yetenekleri üzerinde kaygı yarattığını ifade etti. Ayrıca, seçim öncesinde eşit olmayan koşulların oylama sonucuna ve adaletine dair güveni zedelediğini vurguladı.
Gürcü seçim gözlem grubu ISFED, sandıklara oy doldurulması, seçmenlerin korkutulması ve rüşvet gibi şikayetlerin alındığını bildirdi. Ancak, çoğu elektronik yöntemlerle verilen oyların sayım sürecinde önemli bir ihlal tespit edilmediği belirtildi.
Ülkenin önde gelen dört muhalefet partisi, seçim sonuçlarını tanımayacaklarını açıklarken, bir muhalif lider bu durumu “anayasal darbe” olarak nitelendirdi. Gürcü Rüyası Partisi’nin milyarder kurucusu Bidzina İvanişvili, kampanya süresince ülkeyi Ukrayna’daki savaşın dışında tutma vurgusu yaparak, partisinin 2012’den bu yana en iyi performansını sergilediğini iddia etti.
İvanişvili, Gürcü Rüyası Partisi’nin bazı kırsal bölgelerde yüzde 90 civarında oy aldığını savundu. Ancak, Gürcü Rüyası'nın Avrupa Birliği'ne katılma hedefi, Brüksel tarafından partinin otoriter eğilimleri nedeniyle dondurulmuş durumda. Geçtiğimiz hafta Moldova’da yapılan oylamada ise seçmenler, Avrupa Birliği’ne katılmayı az farkla onayladı; Moldova’daki yetkililer, bu oylama sürecine Rusya’nın müdahale ettiğini öne sürdü.