Hollanda'da koalisyon hükümetinin kabine programı bugün açıklandı.
Yaklaşık 138 sayfalık bu programın en dikkat çeken bölümü, göçmen sorunuyla mücadeleye yönelik alınacak yeni tedbirler oldu.
Programda, göçmen sorununu çözmek için Yabancılar Kanunu'ndaki "olağanüstü hal ilan etme" yetkisinin kullanılacağı belirtildi.
Savaş, afet ve pandemi gibi durumlarda, hükümetin Meclis'e danışmaksızın düzenleme yapabilmesine olanak tanıyan olağanüstü halin Danıştay tarafından değerlendirileceği ifade edildi.
Hollanda'dan sıkı göç politikası
Hükümet programında, olağanüstü hal rejimine geçilerek Meclis’e danışmaksızın bakanlar kurulu tarafından yasal düzenleme yapılması hedeflendiği belirtiliyor. Aile birleşimi hakkından yararlanmak isteyenler için, Hollanda’da düzenli ve yeterli gelir getiren bir işte çalışıyor olma ve en az 2 yıldır bir konutta ikamet ediyor olma şartları getirileceği ifade edildi.
Ayrıca, 18 yaşını dolduran çocukların aile birleşimi hakkından faydalanamayacağı belirtildi.
Değişen koşullar nedeniyle yenilenen iltica başvurularının daha sıkı bir incelemeden geçeceği ve bir duruşmaya ya da randevuya katılmayan sığınmacıların başvurularının reddedilebileceği vurgulandı.
Hollanda’daki belediyelere zorunlu göçmen paylaştırma politikasından vazgeçileceği ve oturum izni olmayanların zorla sınır dışı edileceği bilgisi verildi. Ayrıca, sınır kontrollerinin artırılacağı ve 5 yıllık kesintisiz oturum süresi olanlara verilen süresiz oturum hakkının "10 yıllık kesintisiz oturum" şartına dönüştürüleceği belirtildi.
Hollanda, ayrıca Avrupa Birliği'nin göç düzenlemelerinden çekilmek amacıyla gelecek hafta başvuruda bulunacak.
Programda, kabinenin Avrupa iltica ve göç politikasından ayrılmak istediğini en kısa sürede Avrupa Komisyonu'na bildireceği belirtiliyor.