93. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), İzmir'in dünyaya açılan kapısı olmanın yanı sıra, alanında uzman isimleri de ziyaretçilerle buluşturmaya devam ediyor. Seri ve yenilikçi girişimci, fütürist ve Türkiye Fütüristler Derneği Onursal Başkanı Alphan Manas, bu yıl “Teknoloji” teması ve “Zamanın Ötesine Geçiyoruz” sloganıyla düzenlenen fuarda, “TechTalks” etkinliğine katıldı.

Geleceğe dair öngörülerGeleceğe dair öngörüler

İZFAŞ ve İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, Alphan Manas “Gelecek” başlığı altında katılımcılarla tecrübelerini paylaştı ve teknolojinin gelecekteki yönüne dair öngörülerde bulundu. Manas, “2030'a gelindiğinde insanların hafızalarını internete yüklemeye başlayacakları, 2045'te ise insanın yapay zeka temelli makinelerle birleşeceği belirtiliyor. 2023'te 30 yaşında olanların, ölümsüz olma şansı yüzde 50. Ölümsüzlük yavaş yavaş gelmeye başladı. Ölen yakınlarımızla çok yakında konuşuyor olabileceğiz. Sanal gerçeklik gözlüklerimizi taktığımızda, onlarla iletişim kurmaya başlayacağız. Dünya bu noktaya doğru gidiyor. Biraz korkutucu ama yaşam da böyle” diye konuştu.

Gelecekte mavi yaka olmayacak

Manas, gelecekte mavi yakalı işlerin yerini tamamen metal yakalı işlerin alacağını ifade ederek, şunları söyledi: “Her şeyi robotların yaptığı bir dünyaya doğru gidiyoruz. Duvar ustası artık robot. Süper akıllı toplum olmak zorundayız. Yapay zeka ile rekabet edecek altyapı gerekiyor. Oysa dijital dönüşümü bile bu ülke tamamlayamadı. Tarımda otomasyon yapacaklarını söylüyorlar. Tarımda yaş ortalaması 55. Bu insanlar nasıl bilgisayar kullanacak? Yetkinliklerimiz gelecek için yeterli mi? 2025 yılı itibariyle yetkinlikler değişecek. Analitik düşünme ve inovatif olma, eleştirel düşünme, karmaşık problem çözme, stres altında karar verme, stresi yönetme önemli.” dedi.

"Artık uyanmak zorundayız”"Artık uyanmak zorundayız”

2030'dan sonra yazılımcılara olan ihtiyacın azalacağını belirten Alphan Manas, dikey tarımın önemine de dikkat çekti. Manas, “Bu ülkenin en büyük sorunu tarım. Çok yakında açlık çekeceğiz. Çiftçiliği öğrenmeliyiz. Türkiye, Gıda Sürdürülebilirlik Endeksinde 67 ülke arasında 58'inci. Dikey tarımda işletme maliyetinin yüzde 50’si işçilik. Yüzde 10’u ürün, yüzde 40 civarı da enerjiden oluşuyor. Dikey tarım lojistik istemiyor.  Bu ülke çok derin bir uykuda. Artık uyanmak zorundayız” dedi.

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR