12 Eylül darbesinin 44. yılında siyasiler, sosyal medyada yaptıkları açıklamalarla darbeleri lanetledi. Bakan Tunç ve Işıkhan ve  "Darbeleri unutmayacağız" derken, Meclis Başkanı Kurtulmuş yeni anayasa çağrısında bulundu. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, darbenin milli egemenliği hedef alan bir proje olduğunu vurguladı.
 

12 Eylül'ün demokrasi tarihimiz için kara bir leke olduğunu vurgulayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç şu açıklamayı yaptı: 


 "Darbeleri ve darbe girişimlerini lanetliyorum. Demokrasiyi ve hukuk sistemini askıya almaya çalışan, insanlık suçu olan darbeler, yaşanane ve milletimize ihanettir. Millet iradesini yok sayan, milletimizi birleştirip kıran 12 Eylül darbesini onun zamanını küçültecek, hiçbir zamanı unutmayacağız. Hukukun refahından ve adaletten ayrılmadan, ekonomik olaylardan aşağı çekerek demokrasimizin standartlarını yükseltmeyi, temel hak ve özgürlüklerin önünü açmayı sürdüreceğiz. Daima milli iradenin ve demokrasinin yanında yer alacak, istiklal ve istikbalimize sahip çıkacağız. Ülkenin huzuruna kastedenlerin ve taşeronlarının kirli emellerine asla geçemeyeceğiz." 


"Acı hatırayı unutmadık, unutturmayacağız"


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'da kararlılıkla mücadele vurgusu yaparak "Demokrasi tarihimizin kara lekesi 12Eylül darbesini ve milletimize yaşattığı acı hatırasını unutmadık, unutmayacağız. Milletin iradesine karşı koyan onun darbeci yetenekleriyle ve vesayet odaklarıyla mücadelemiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kayıtlarında kararlılıkla devam edecek."


Kurtulmuş'tan 'darbe anayasası' açıklaması


Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numaran Kurtulmuş paylaştığı mesajda darbenin büyük bir ihanet olduğunu vurgulayarak "O kara günlerde milletimizin iradesi yok sayılmış, vatandaşlarımızın hakları ve özgürlükleri gasp edilmiştir. Darbenin ardından yaşanan hukuksuzluklar, haksız haksızlar, şiddetler ve idamlar toplumsal vicdanımızı derinden etkilemiştir. Bu karanlık dönem, demokrasiden uzaklaşıldığında nelerle karşı karşıya kalabileceğinin en acı örneklerinden biridir. 12 Eylül darbesinin gelişmesinin bağımsızlığı da hedef alan bir emperyalist müdahale girişimiydi." 


Kurtulmuş sözlerinde yeni anayasa çağrısı yaparak "Artık darbelerin izlerini geride bıraktıklarını, darbe görünümünün kalan ve büyük harcamalardan biri olan 1982 Anayasası'ndan kurtulmanın zamanı geldi. Nasıl ki 12 Eylül'ün toplumsal, siyasi ve ekonomik bedelleri milletimizin kararlılığıyla aşılmışsa, şimdi de darbe anayasasını tarihin çöplüğüne atmak ve milletimizin iradesini tam anlamıyla yansıtan, demokrat, sivil, kapsayıcı ve özgürlükçü bir anayasa yapmak en büyük görevimizdir. Ancak böyle bir anayasa, toplumun her kesimini kucaklayan, birinin ötekileşmediği, hukukun tam anlamıyla sağlandığı bir ortamı temin edebilir. Katılımcı demokrasiye dayanan, insan hak ve özgürlüklerini güvence altına alan, toplumsal uzlaşmayı ve adaleti sağlayan bir anayasa, yetişkinlerin huzur ve güven içinde gelecekte yürümesinin en büyük güvencesidir. Türkiye'nin güçlü, adil ve demokratik seçimleri, darbe anayasaları ile değil, millet iradesinin şekillendirdiği yeni bir anayasayla inşa edilmesi. Türkiye, bir daha asla darbelerin yaşanmayacağı bir demokratik ülke olmak zorunda. Darbe anayasalarının değil, millet iradesinin şekillendirdiği bir Türkiye'yi inşa etmek, demokrasiye ve gelecek nesillere olan borcumuzdur." ifadelerini kullandı. 


Milli egemenliği çalma projesi


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Ülkemize kara günler yaşatmış olan, dış odakların milli egemenliğimizi çalma projesi 12 Eylül darbesinin 44. yılı. Darbeler bir ülkeye yapılan en büyük kötülüklerdir. Tüm darbeleri ve darbecileri lanetliyoruz." diyerek tepkisini paylaştı. 

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR