Tartışmalar sürerken, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Bozkurt işaretinin tarihi ve kültürel önemini vurguladı. Ortaylı, “Türk tarihinde ‘Bozkurt’ bir semboldür, idoldür. Öyle sadece bir partinin, grubun sembolü değildir,” diyerek Merih Demiral’a destek verdi.

Yeni Yargıtay üyelerinin görev yerleri belli oldu Yeni Yargıtay üyelerinin görev yerleri belli oldu

“Bozkurt Bir İdoldür”

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Bozkurt işaretinin sadece belirli bir grubun değil, tüm Türk milletinin ortak bir sembolü olduğunu belirtti. Ortaylı, “Biz çöl takımından değiliz, steplerden gelen bir milletiz. O yüzden kurt bizim için mühim ve manalı bir semboldür. Destanları, hikâyeleri var. Tür olarak da çok dayanıklıdır. Kurt, sırtını herhangi bir şekilde dayamadan, sırtını garantiye almadan öyle bir ihtiyaç duymadan savaşabilen bir hayvandır. Yaşam savaşı verme bakımından çok beceriklidir. Sürü halinde de avlanır ama tek başına da çok dirayetli ve dirençlidir,” ifadelerini kullandı.

“Atatürk de Bozkurt Sembolünü Benimserdi”

Ortaylı, Bozkurt sembolünün tarihsel kullanımına da değinerek, “Ecnebiler de Atatürk’e ‘Bozkurt’ diyordu. Atatürk de bozkurt sembolünü benimserdi. Paraların üzerinde kullanıldı, hatırlayın o dönemi. Başka yerlerde de semboldü. Dönemin siyasi ortamı gereği İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kalktı o semboller,” dedi.

Bozkurt İşaretinin Tarihsel ve Kültürel Önemi

Bozkurt işareti, Türk tarihinde köklü bir geçmişe sahip olup, sadece belirli bir grubun değil, tüm Türk milletinin ortak değerlerinden biridir. İlber Ortaylı’nın da belirttiği gibi, bu sembol, Türk milletinin dayanıklılığını ve direncini temsil eder. Atatürk döneminde de bu sembol, önemli bir yere sahipti.

Kaynak: HABER MERKEZİ