Düşman insansız hava araçlarını etkisiz hale getirmek üzere tasarlanan silah, Güney Kore Savunma Edinim Programı İdaresi (DAPA), Güney Kore merkezli Hanwha Aerospace firması ile yapılan yaklaşık 100 milyar won (72.5 milyon dolar) değerindeki son sözleşmenin ardından Perşembe günü seri üretime geçti. 

Bu yıl içinde operasyonel olarak konuşlandırılması planlanan lazer silahı, Güney Kore'nin bu teknolojiyi ordusunda operasyonel hale getiren ilk ülke olmasını sağlayacak.  

Lazer sistemi elektrikle beslendiği sürece sürekli atış yapabiliyor. Her ateşleme 10 ila 20 saniye arasında sürüyor ve hedeflenen bölgenin sıcaklığını 700 santigrat derecenin üzerine çıkararak motor ve batarya gibi kritik bileşenleri etkili bir şekilde etkisiz hale getiriyor. 

DAPA sözcüsü Jo Yong-jin sistemin maliyet etkinliğinin altını çizdi ve ekonomik olarak avantajlı olduğunu savundu. 

Jo, "Atış başına maliyet diğer güdümlü silahlara kıyasla son derece ucuz. Küçük insansız hava araçları gibi düşük maliyetli vurucu varlık ve silahlara yönelik müdahaleler çok etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilebilecektir.” dedi. 

Gözle görülmüyor, sessiz çalışıyor 

Jo, operasyonel güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek silahın menzili ve gücüne ilişkin spesifik ayrıntıları açıklamadı. Ancak lazerin çıplak gözle görülemediğini ve sessiz çalıştığını, bunun da taktiksel avantajlarına katkıda bulunduğunu belirtti. 

Güney Kore bu lazer silah sisteminin geliştirilmesine 2019 yılında başlamış ve projeye toplam 87,1 milyar won yatırım yapmıştı. Geçen yılın Nisan ayına gelindiğinde, sistem bir dizi başarılı canlı atış testinin ardından savaşa hazır olarak kabul edilmişti. Üretim aşamasına geçilmesiyle birlikte sistemin bu yılın sonuna kadar konuşlandırılması bekleniyor. 

Muhabir: Alper Temiz