Son Mühür-  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik protestolarla bağlantılı sosyal medya hesaplarının engellenmesini talep eden hükümet, bu talebi yerine getirmeyen Meta’ya “yüklü miktarda” para cezası kesti. 

"İfade özgürlüğü temel haktır"

Meta 1

Meta sözcüsü, şirketin aldığı para cezasına ilişkin yaptığı açıklamada, “İfade özgürlüğünün temel bir hak olduğuna inanıyoruz.

Platformlarımız, dünya genelindeki kullanıcılarımızın bu hakkı özgürce kullanabilecekleri alanlar olmalı” ifadelerini kullandı.

Meta ayrıca, hükümetlerin çevrimiçi iletişimi kısıtlama talepleri ve dijital hizmetleri durdurma tehditlerinin ciddi sonuçları olduğunu vurguladı.

Sözcü, “Bu tür uygulamalar, insanların kendilerini ifade etme kabiliyeti üzerinde caydırıcı bir etkiye sahip” dedi.

Hangi platformlar etkileniyor?

Meta 2

Meta çatısı altında faaliyet gösteren Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi sosyal medya ve mesajlaşma platformları, Türkiye'de milyonlarca kullanıcıya hizmet veriyor. Şirket, özellikle siyasi içeriklerin paylaşımı noktasında zaman zaman hükümetlerle gerilim yaşayabiliyor.

X de benzer baskılarla karşı karşıya

Sosyal Medya Platformu X

Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından yalnızca Meta değil, X (eski adıyla Twitter) da hükümetin hedefi oldu.

Elon Musk’un sahibi olduğu platformda yaklaşık 700 hesaba mahkeme kararıyla erişim engeli getirildi. X, bu kararlara karşı çıkacağını açıklarken, ifade özgürlüğünün altını çizdi.

ABD merkezli Politico’nun haberine göre, bu engellemeler yalnızca Türkiye’de geçerli olacak şekilde uygulandı.

Meta cezanın miktarını açıklamadı

Meta 3

Meta, Türkiye’den gelen para cezasının "yüklü miktarda" olduğunu belirtmesine rağmen, detay vermekten kaçındı. Şirket, şeffaflık raporlarında bu cezayı ilerleyen dönemlerde kamuoyuyla paylaşabileceğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ