29 Ekim, Dünya İnme Günü olarak tüm dünyada farkındalık yaratmak amacıyla anılıyor. Bu yıl, Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Serkan Kadir Keskin, bu önemli gün vesilesiyle kritik bilgiler paylaşarak inme konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Serkan Kadir Keskin25 yaş üzeri her 4 kişiden 1’i...

Doktor Keskin, inmenin ne olduğunu ve sağlık üzerindeki etkilerini detaylandırarak “Beyin damarlarında tıkanıklık ya da kanama nedeniyle beynin bir kısmına giden kan akışının kesilmesi veya azalması sonucu ortaya çıkan inme, önde gelen engellilik ve ölüm nedenlerinden biridir.” Bu sağlık sorununun dünya genelindeki yaygınlığını vurgulayan Keskin, “Dünya genelinde; 25 yaş üzeri her 4 kişiden 1’inin hayatlarının herhangi bir döneminde inme ile karşı karşıya kalacağı öngörülmekte. Her yıl yaklaşık 12 milyon kişiye ilk kez inme tanısı konmakta ve yılda 7 milyon kişi inme nedeni ile kaybedilmektedir.” dedi.

TÜİK verileri açıkladıTÜİK verileri açıkladı

Türkiye özelinde de dikkat çekici veriler paylaşan Keskin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2022 yılında gerçekleştirilen Türkiye Sağlık Araştırması’na atıfta bulundu. Keskin, “15 yaş ve üzerindeki nüfusta son 12 ay içinde inme geçirme durumunun yüzde 1 olduğu belirlenmiştir. Yine TÜİK tarafından yayımlanan 2023 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre de ülkemizde gerçekleşen ölümlerin yüzde 6’sından beyin ve damar hastalıkları (serebro-vasküler hastalıklar) sorumludur.” şeklinde konuştu.

Erken davran!

Her yıl 29 Ekim’in Dünya İnme Günü olarak belirlenmesinin sebebini de açıklayan Keskin, “İnme hastalığının dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu olması sebebiyle her yılın 29 Ekim günü Dünya İnme Günü olarak belirlenmiştir. Gün vesilesiyle oluşturulan tema çerçevesinde, erken müdahale ve önleme stratejileri ile inme riskini azaltma ve etkilerini iyileştirme konularında farkındalık faaliyetleri yürütülmektedir.” dedi. 2024 yılı için belirlenen temanın “İnme Beklemez: Erken Davran!” olduğunu belirtti.

Yüzde 90 oranında önlenebilir

Yüzde 90 oranında önlenebilir

İnme risk faktörlerine değinen Keskin, “İnme oluşumunda en önemli risk faktörleri sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımıdır. Bu risk faktörlerinin olumsuz etkileri nedeniyle kişilerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumlar ortaya çıkmakta ve bunlar da inme gelişme riskini arttırmaktadır.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, yapılan araştırmaların “ufak yaşam tarzı değişiklikleriyle inmenin yüzde 90 oranında önlenebileceğini” gösterdiğini vurguladı.
Bu bağlamda, Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) uygulamasına dikkat çeken Keskin, “Bakanlığımız tarafından, aile hekimleri başta olmak üzere birinci basamak sağlık hizmet sunucularının kronik hastalıkların erken teşhisi, etkili tedavisi ve izlemlerinde daha aktif bir rol üstlenmelerini sağlamak amacıyla Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) adı verilen bir uygulama geliştirilmiştir.” dedi. HYP kapsamında aile hekimlerinin 18 yaş ve üstü bireylerde hipertansiyon ve obezite, 40 yaş ve üstü bireylerde ise diyabet ve kalp damar hastalıklarına yönelik değerlendirmeler yaptığını, yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verdiklerini ve gerekli hallerde kişileri Sağlıklı Hayat Merkezlerine ya da hastanelere yönlendirdiklerini belirtti.

Yaşam tarzınızı değiştirin

Son olarak, Keskin, toplumu sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirmek adına çağrıda bulundu: “Buradan hareketle, herkesi kayıtlı oldukları aile hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmeye, kronik hastalıklara yönelik periyodik olarak tarama ve izlemlerini yaptırmaya davet ediyor, sağlıklı bir yaşam geçirmenizi diliyoruz.” diyerek, sağlıklı yaşamın önemini bir kez daha vurguladı ve dikkat edilmesi gereken şu maddeleri sıraladı:

1- Sağlıklı beslen!
2- Hareket et!
3- Sigaradan ve alkolden uzak dur!
4- Aile hekimine başvur!
5- Tarama ve izlemlerini yaptır!

Muhabir: Ayşegül Koç