İzmir’deki İzQ’da gerçekleşen buluşmada, Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları, EİB üyeleri ve TİM’in seçtiği inovatif proje sahiplerinden yaklaşık 20 öğrenci bir araya geldi.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi etkinlikte yaptığı açılış konuşmasında, inovasyonun önemine ve Türkiye’nin bu alandaki gelişmelere katkısına dikkat çekti. Eskinazi, "2015 yılından bu yana düzenlenen 'Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları'na artan ilgi ve kıymetli katılım bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Çünkü inovasyon, topluluklarla, iş birlikleriyle ve çeşitlilikle beslenir. İsviçre, 12 yıldır üst üste AR-GE harcamalarında birinci sırada yer alarak inovasyonda tüm dünyaya örnek oluyor. ABD, 2023 yılında yapay zeka alanına 42,5 milyar dolar yatırım yaptı. Geçen yıl küresel yapay zeka anlaşmalarının neredeyse yarısı ABD'de gerçekleşti. Silikon Vadisi'nde önümüzdeki on yıl içinde 1 trilyon dolarlık bir yapay zeka kümelenmesi oluşturuluyor. Güney Kore, GSYİH’sının %4,8’ini araştırma ve geliştirmeye ayırarak dünyanın en yüksek AR-GE harcaması yapan ülkelerinden biri olarak öne çıkıyor" şeklinde konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi "'Uyuyan devin' uyanışı"

Eskinazi, Çin’in inovasyon alanındaki gelişmelerine de dikkat çekerek, "Çin’i inovasyon konusunda son yıllarda adeta bir 'uyuyan devin' uyanışı olarak görebiliriz. 2000'lerin başında çoğunlukla bir 'üretim merkezi' olarak tanınan Çin, şu anda teknoloji ve inovasyonun öncüsü haline geldi. Toplam 1,5 milyon patent başvurusu ile dünya çapında lider konumda. Ayrıca yapay zeka, biyoteknoloji ve yenilenebilir enerji gibi kilit alanlarda da devasa yatırımlar yapıyor. Çin’de temiz teknoloji üretim kapasitesi, dünya çapındaki güneş paneli talebinin yüzde 200'ünü karşılayabilecek durumda. Dünyanın ilk Yeşil Silikon Vadisi Çin’de Baotou’da kuruluyor. Avrupa, inovasyon yarışında ABD ve Asya'nın gerisinde kalıyor gibi görünse de, özellikle yeşil enerji ve sürdürülebilirlik alanlarında liderliği elinde tutuyor" dedi.

"Endüstri 4.0" kavramı"

Eskinazi, Avrupa'nın Yeşil Mutabakat ile sürdürülebilir teknolojilere yatırımlarını artırdığını belirtti. Almanya'nın "Endüstri 4.0" kavramını dünya literatürüne kazandırarak üretim süreçlerinde dijital dönüşümü hızlandırdığını ve Avrupa Birliği genelinde Yeşil Mutabakat ile 2050 yılına kadar karbon nötr bir kıta olma hedefinin, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir teknolojilere yapılan yatırımları artırdığını söyledi. Eskinazi, "Dünya yapay zeka alanında muazzam atılımlar içinde. Dünya Ekonomik Forumu'na göre, 2030 yılına kadar küresel GSYİH’nın %30'u yapay zeka ve dijital teknolojilerden kaynaklanacak. Bu, trilyonlarca dolarlık bir ekonomik büyüme anlamına geliyor" dedi.

Farklı projeksiyonlar ortaya koymayı istiyoruz"Farklı projeksiyonlar ortaya koymayı istiyoruz"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, etkinlikte gençlerle iş birliği yaparak farklı projeksiyonlar ortaya koymayı hedeflediklerini belirtti. Celep, "TİM olarak Anadolu Buluşmalarında büyük bir sinerji oluşturmayı hedefliyoruz. Gençlerimizle istişare ederek güç birliğini hayata geçirmek, farklı projeksiyonlar ortaya koymayı istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Biz İzmir’in sesini dünyaya sizlerle duyuracağız"

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık ise, "Her ülke sürdürülebilirlikle ilgili yeşil ve dijital vizyonu ile kendi stratejisini belirledi. Sürdürülebilirlik artık küresel güç haline geldi. Türkiye de yeşil ve dijital vizyonuyla bir inovasyon stratejisi oluşturdu. Bu yüzden sanayicilerimizle gençlerimizin sürekli iletişimde olması gerekiyor. Biz İzmir’in sesini dünyaya sizlerle duyuracağız" dedi.

"Sanayi sektörlerimizde inovasyona ihtiyacımız var"

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Türk sanayisinin ileriye götürülmesi için gençlerin inovatif ve sürdürülebilir çalışmalarının önemine vurgu yaptı. Sertbaş, "Sanayi sektörlerimizde inovasyona ihtiyacımız var. Türk sanayisini daha ileri götürmemiz için gençlerimizin inovatif ve sürdürülebilir çalışmaları bizim için çok önemli" dedi.

Çok sayıda katılımcı hazır bulundu

Etkinlikte Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Mehmet Ali Işık, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Burak Hucuptan, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arıoğul, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Mobilya Çalışma Komitesi Başkanı A. Müjdat Kemer, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Çiğdem Önsal gibi isimler yer aldı.

Muhabir: Alperen Özdemir