GÜNDEM HABERLERİ

İrlanda'dan Türkiye'ye ''Boykot''un kısa tarihi

Türkiyat Derneği Genel Başkanı ve ''Kök, Şeytan Bunun Neresinde ve Hatırla'' kitaplarının yazarı Alp Aksoy, ''boykot'' kelimesinin kökeninin nereden geldiği konusunda ufuk açıcı bir yazı kaleme aldı. Aksoy'a göre Türkiye'nin ana gündem maddesi haline gelen boykotun kökeni 19.Yüzyıl İrlandası'na dayanıyor.

Son Mühür- Kelimelerin etimolojik kökeni üzerindeki çalışmalarıyla tanınan yazar Alp Aksoy, Türkiye'nin ana gündem maddesi haline gelen ''Boykot'' kelimesi konusunda dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
''Boykot" kelimesi, Charles Cunningham Boycott'un adından gelmektedir.'' hatırlatmasında bulunan Alp Aksoy, 19.Yüzyılda İrlanda'da yaşanan olayları ve sonrasında bugüne uzanan boykot kelimesinin hikayesini yazdı.


Alp Aksoy'un mesajı şöyle...


Türklerin yegane dostlarından biri olan İrlandalılar, hasat kötü geçtiği için kiralarda bir indirim teklif eder. Lakin Lord Erne indirimi kabul etmez. Bunun üzerine Lord'un temsilcisi olan C. C. Boycott devreye girerek, hukuksuz bir şekilde, 11 kiracıyı tarım arazilerinden tahliye etmeye çalışır.


Bunun üzerine, İrlandalılar da "şiddete başvurmak yerine" Boycott'u, Lord'u ve avanelerini toplumdan dışlar. İş bırakmalar, mal satmamalar falan filan...
Bu dışlama öyle bir raddeye gelir ki Boycott'un evindeki işçiler dahi çalışmayı bırakır, iş adamları onunla ticaret yapmayı keser, hatta postacı bile postalarını getirmez.
Ayrıca, bir zamanlar bu durum için "sosyal aforoz" tabirini kullanan ecnebiler, artık bunu "boykot" kelimesiyle karşılar. Türkçede de "boykot" kelimesi ilk olarak 1908 yılında Sâmipaşazâde Sezâi'de tespit edilir:
"Bugün Avusturya bizimle müzākerāta meyl gösteriyorsa Kâmil Paşanın tedbīri, mahāreti ile değil, 'milletin boykotajı' sāyesindedir."