İşçi hakları çölünde: Türkiye Vahşi Batı'da!
İşçilerin uluslararası kabul görmüş hakları konusunda en kötü 10 ülke arasında Türkiye de bulunuyor. Listede Türkiye dışında Bangladeş, Belarus, Ekvador, Mısır, Eswatini, Guatemala, Myanmar ve Filipinler de var.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) 2024 Küresel Haklar Endeksi, işçiler için adeta bir kâbus tablosu çiziyor. Endekse göre, dünyanın 10 ülkesinden 9'u grev hakkını çiğnemeye devam ediyor ve 8'i de çalışanların toplu sözleşme yoluyla daha iyi koşullar elde etmelerine engel oluyor.
Türkiye'de bu vahim tabloda
Dünya genelinde ise durum daha da içler acısı. ITUC'nun raporuna göre, sendika üyelerinin keyfi şekilde tutuklanması veya gözaltına alınması oranı 2023'ten bu yana artarak yüzde 49'a yükseldi. Bu durum, sendikal faaliyetlerin bastırılması ve işçi haklarının savunucularının sindirilmesi için yapılan sistematik baskıların artmakta olduğunu gösteriyor.
Sendikalar susturuluyor, işçiler sindiriliyor: Dünyada baskı artıyor
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) 2024 Küresel Haklar Endeksi'nden gelen veriler, sendikal hak ve özgürlüklerin dünyada sistematik bir şekilde ihlal edildiğini gösteriyor. Rapora göre, ülkelerin yüzde 74'ü sendikalara resmi üye kaydını engelledi, bu oran 2023'te yüzde 73'tü.
Mısır'da durum daha da vahim. 2018 yılında tüm bağımsız sendikaların feshedilmesiyle birlikte, bağımsız sendika sayısı bin 500'den 150'ye düştü. Bu durum, Mısır hükümetinin sendikalaşmayı bastırmak ve işçi haklarını savunanları sindirmek için kararlı olduğunu gösteriyor.
Birçok ülkede grev hakkı ihlal edildi
Ülkelerin yüzde 87'sinde grev hakkı ihlal edildi ve bu oran 2023'e göre değişmedi. Yine ülkelerin yüzde 75'inde işçilerin sendika kurma veya sendikaya katılma hakkı reddedildi.