GAMZE ESKİKÖY- Ülkemizde sabahları uyanabilmek, okula, işe uykuya yenilmeden varabilmek çok zor hale geldi. Bunun sebebi ise 7/9/2016 tarihli ve 2016/9154 sayılı kararname ile gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla; bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03,00’te başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararının alınması oldu. İzmir Eğitim-İş 1 Nolu Şube Başkanı Özgür Şen, yaz saati uygulamasının toplumsal etkilerini eleştirdi. Şen, uygulamanın kız çocuklarının eğitimini tehlikeye atmakla kalmadığını, aynı zamanda aileleri de olumsuz etkilediğini belirtti. Kışın erken saatlerde karanlıkta okula gitmek zorunda kalan kız çocuklarının güvenlik gerekçesiyle okula gönderilmediğini söyleyen Şen, yaz saati uygulamasının ciddi sağlık, güvenlik ve eğitim sorunlarına yol açtığını ifade etti.
“Aileler kız çocuklarının eğitimini elinden alıyor”
Eğitim İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Özgür Şen, yaz saati uygulamasının toplumsal sonuçları hakkında sert eleştirilerde bulunarak, kararın uzmanlara danışılmadan alındığını ve bu durumun ciddi olumsuz sonuçlara yol açtığını belirtti. Şen,” Yaz saati uygulamasının devamı nedeni ile kış günlerinde sabahın zifiri karanlığında evden çıkmak zorunda kalan kız çocuklarının güvenlik gerekçesi ile okullara gönderilmediğine, eğitim hayatları ve geleceklerinin ellerinden alındığına tanık olmaktayız” ifadelerine yer verdi.
“Kaza riskini ve stresi arttırıyor”
Şen, yaz saati uygulamasının çocukların eğitimini olumsuz etkilediğini, yetişkinlerde depresyon ve strese yol açtığını söyledi. Güneş ışığından yeterince faydalanamamanın sağlık açısından da büyük tehlike oluşturduğunu söyleyen Şen, uygulamanın giderek daha ciddi sorunlara yol açtığını ifade etti. Öğrenci ve çalışan servislerinin sabah erken saatlerde yola çıktığını ancak trafiğin yoğun olduğu saatlerin karanlığa denk geldiğini belirten Şen, “Bu durum, dikkatsizlik ve çevresel faktörlerle kaza risklerini artırmıştır” dedi.
40 binden fazla kişi destek verdi
Yaz saati uygulamasına karşı tepkiler ise sosyal medyada hızla yayıldı. #saatlerbirsaatgerialınsın etiketiyle kampanya başlatan kesim, change.org üzerinden “Yavrularımız karanlıkta evden çıkmasın, karanlıkta okula gitmesin, saatler geri alınsın!” başlığıyla imza kampanyaları yürütmüştür. Kampanyaya yaklaşık 40 binden fazla kişi destek verdi.
Türkiye karanlıkta eğitim görüyor!
Şen, okullarda enerji tasarrufu sağlanması amacıyla lambaların yakıldığını ancak güneş ışığından yeterince faydalanamadıkları için sınıfların geç ısındığını ifade etti. Ayrıca, öğrencilerin sabah saatlerinde derse uyandıkları ve öğretmenlerin gün ışığı eksikliği nedeniyle verimli ders işleyemediklerini belirtti. “Öğrenciler açısından ise akşam 19.00’da eğitime son verilmektedir. Çocuklar karanlıkta okula gitmekte ve karanlıkta okuldan çıkmaktadır.Yurdumuz karanlıkta eğitim görmeye çalışmaktadır” diye konuştu.
Şen, “Ülkemizde terör olaylarının ve güvensiz ortamın giderek arttığı ülkemizde veliler de çocuklarının karanlıkta sokağa çıkmasını istememekte ve ailecek yollara düşmektedir. Çocuğunu okula bırakmak için işine geç kalan aileler ise işyerinde de olumsuz sonuçlarla karşılaşmaktadırlar ve bir çözüm getirilmesi gerektiğini dile getirmektedirler” dedi.
“Kış saati uygulamasına geçilmeli”
Özgür Şen son olarak şu ifadelere yer verdi:
“Sabahları gözümüz görerek, emniyet içinde işimize okulumuza gidebilmek, enerji tasarrufunun sağlanması, elektronik eşyaların şaşmaması, ithalat ihracatta zaman farkına düşülmemesi için en kısa zamanda 7/9/2016 tarihli ve 2016/9154 sayılı kararname ile verilen karardan geri dönülmeli ve kış saati uygulamasına geçilerek saatler bir saat geri alınmalıdır. Ya da eğitim sisteminde ikili eğitimden vazgeçilerek çocukların gelişimine uygun saatlerde eğitim verilmesini içeren bir düzenleme yapılmalıdır.”