Son Mühür - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 30 Nisan 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan karar ile Türkiye’nin, 1 Temmuz 2021 itibariyle İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılacağı duyurulmuştu. Söz konusu kararın iptal edilmesi ve yürürlüğünün durdurulması amacıyla hukukçu Ali Suat Ertosun tarafından Danıştay 10. Dairesi’ne dava açılmıştı. Ancak dava, Eylül 2021’de Danıştay tarafından reddedildi.
Anayasa Mahkemesi de ret kararı verdi
Ardından, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuru da aynı şekilde reddedildi. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Anayasa Mahkemesi, 2024 yılında Yılmaz Akçil’in üyeliği döneminde, İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin iptal kararını onayladı. Her iki kararda da Akçil’in imzasının bulunması, "Hakim, savcı, hakem sıfatıyla bakmış veya tanık ya da bilirkişi olarak beyanda bulunmuş olduğu davalara başkan ve üyelere bakamaz" ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirildi.
Usulsüzlük iddiası ve suç duyurusu
Avukat İsmail Sami Çakmak, söz konusu usulsüzlük üzerine Kasım 2024’te Akçil hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak AYM, bu şikayetle ilgili henüz herhangi bir işlem başlatmadı.
AİHM’e başvuru yapıldı
Tüm iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine Süheyla Ertosun, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını AİHM’e taşıma kararı aldı. Ertosun, başvuruda, Türkiye’deki yargı sisteminin etkinliğine ve tarafsızlığına gölge düşüren bu usulsüzlüklere dikkat çekti.
Başvuruda, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin Türkiye’nin uluslararası alandaki saygınlığına zarar verdiği ve anayasal ilkelere aykırı olduğu vurgulandı. Ertosun, ayrıca Danıştay ve AYM kararlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve ek protokollerine aykırı olduğunu belirtti.