Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaklaşık 18 bin işletme üzerinde yaptığı araştırmada işverenin çalıştırmak için en çok hangi işçileri aradığını belirledi.
İŞKUR tarafından yapılan açık iş istatistikleri araştırmasıyla 17 sektörde yer alan yaklaşık 18 bin işletmede açık bulunan 270 binin üzerindeki iş pozisyonu saptandı. Araştırmada, 4 sektörde iş açığı Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu ortaya çıktı. 13 sektörde ise açık iş oranı genel ortalamanın altında kaldı.
Araştırmaya göre bu yılın ilk üç ayında en yüksek iş açığı yüzde 2.9 ile 'Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri' sektöründe gerçekleşti. Bu sektörü, yüzde 2.3'lük açık iş oranı ile 'İmalat' ve yüzde 1.7'lik açık iş oranı ile 'Kültür, Sanat Eğlence, Dinlence ve Spor' sektörü izledi.
En çok aranan meslekler
Konaklama ve yiyecek sektöründe en fazla garson, kat hizmetlisi, bulaşıkçı, komi aranırken, imalat sektöründe dikişçiye, konfeksiyon işçisine, gazaltı kaynakçısına, seri üretim tezgah işçisine, kültür sanat ve spor sektöründe ise, antrenöre ve fitness eğitmenine ihtiyaç duyuluyor.
En fazla açık dikişçide
Yapılan araştırmada patronların özellikle tekstil sektöründe makineci olarak tabir edilen dikiş işçisine ihtiyaç duyduğu belirlendi. Dikişçi açığı yüzde 4.8 ile en fazla seviyesine ulaştı.
İlk on sırada yer alan diğer meslekler ise şöyle oldu:
1- konfeksiyon işçisi
2- Servis elemanı (garson)
3- Temizlik görevlisi
4- Satış danışmanı/uzmanı yardımcısı
5- Depo işçisi
6- Gazaltı kaynakçısı
7- Beden işçisi (taşıma, yükleme-boşaltma),
8 -Ön muhasebeci ve
9 -Metal işleri seri üretim tezgah işçisi
10 Fitness eğitmeni şeklinde sıralandı.
Türkiye genelinde 2024'ün ikinci çeyreği itibarıyla açık işlerin yüzde 25.8'i bu mesleklerde bulunuyor.
İşkur sitesine başvurabilirsiniz
Bakanlık yaptığı çağrıda kendilerine uygun işe başvurmak isteyenlerin ‘esube.iskur.gov.tr’ adresini ziyaret edebilecekleri bildirdi.