Türkiye’nin önemli ekonomik merkezlerinden biri olan İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ), çevre dostu yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Yerli ve yabancı sermayeli toplam 205 firmanın ve 6 binin üzerinde çalışanın bulunduğu İZBAŞ, Ticaret Bakanlığı tarafından sürdürülen mevzuat çalışmalarında “Yeşil Serbest Bölge” unvanını almak için öncülük ediyor.

İZBAŞ Genel Müdürü Gürsel Bahçıvancılar’dan çevre ve sürdürülebilirlik vurgusu

İZBAŞ İzmir Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. Genel Müdürü Gürsel Bahçıvancılar, bölgenin çevre dostu hedeflerini ve sürdürülebilirlik vizyonunu ortaya koydu. Bahçıvancılar, “İlk ‘Yeşil Serbest Bölge’ unvanını almayı vizyon olarak belirledik. Bu unvanı elde ederek çevresel sürdürülebilirliği teşvik etmeyi ve döngüsel ekonomiye katkıda bulunmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
İZBAŞ’ın geçen yıl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı “Tehlikesiz Atık Toplama ve Ayırma Lisansı” ile çevresel yönetim konusundaki kararlılığına dikkat çeken Bahçıvancılar, 50 farklı tehlikesiz atığın toplanarak lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderildiğini belirtti. 

İzbaş HavadanAtık yönetimi: Çöp değil, milli servet

Bahçıvancılar, atıkların “çöp değil milli servet” olarak görülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Şu değerlendirmeyi yaptı: “Başta kağıt, karton, plastik, ahşap, cam ve metal olmak üzere kaynağında ayrıştırılmış atıkların ulusal ekonomiye kazandırılmasını çok önemsiyoruz. Tüm katılımcı şirketlerimizin bu anlamda yüksek bir farkındalık seviyesinde olmasından mutluyuz.”  Bahçıvancılar, Türkiye’de “Yeşil Organize Sanayi Bölgesi” mevzuatının uygulama örneklerinin mevcut olduğunu ve bu mevzuatın 19 Serbest Bölge için de benzer şekilde hazırlanmasını beklediklerini ifade etti. “Bu sertifikalandırmayı başaran ilk serbest bölge olmak istiyoruz” diyen Bahçıvancılar, İZBAŞ’ın bu alandaki liderliğini pekiştirmeyi ve diğer serbest bölgeler için de örnek teşkil etmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Muhabir: Ayşegül Koç