İZMİR HABERLERİ

İzmir balıkçıları ağlarındaki kefal yavrularını yeniden denize saldı

İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde balıkçılar, ağlarına takılan 20 ton kefal yavrusunu yeniden denize salarak doğaya olan duyarlılıklarını gösterdi.

İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde, balıkçılar 4 Ocak’ta denize açıldıkları sırada ağlarına takılan kefal yavrularını yeniden denize saldı. Bu doğa dostu hareket, cep telefonu kamerasına yansırken, balıkçıların doğaya zarar vermemek adına verdikleri mücadele dikkat çekti.

Balıkçılar 20 Ton Kefal Yavrusunu Denize Bıraktı

Balıkçı gemisinin reisi Mustafa Baran ve mürettebatı, denizden kaldırdıkları ağlarındaki balıkları incelediklerinde, balıkların büyük bir kısmının kefal yavrusu olduğunu fark etti. Bu doğrultuda, yaklaşık 20 ton kefal yavrusunu yeniden denize bıraktılar.

Balıkçılıkla Uğraşan Baran: "Doğaya Zarar Vermemek Çok Önemli"

Mustafa Baran, "Bir hafta önce aynı bölgede 350 kasa kefal tutmuştuk. Bu kez radarda balığı gördük ve ağı attık. Ancak balıkların büyük kısmı küçük olduğu için onları salmamız gerekti.

Yavru balıklar, 8-10 kat daha büyüyebiliyorlar ve onları almak birçok insanın ekmeğiyle oynamak olurdu" dedi. Baran, doğaya zarar vermemenin önemini vurgulayarak, "Günah olacağı için balıkları almadık. Önemli olan doğa ve ülkemiz" şeklinde konuştu.

Baba ve Oğul Nesiller Boyu Balıkçılık Yapıyor

Mustafa Baran, babası ve kardeşiyle birlikte yıllardır balıkçılıkla uğraştıklarını belirterek, "Doğaya zarar vermemek, denizlerimizi korumak bizim için çok önemli. Önceki yıllarda da yunus yavrularını saldık. Doğaya zarar vermemek, geleceğimiz için en doğru hareket" dedi.

Çevreyi Korumak İçin Masraflardan Feragat Edildi

Dededen toruna balıkçılıkla uğraştıklarına vurgu yapan Baran, "Yıllardır bu meslekten karnımızı doyurduk, bu meslekten büyüdük. Daha önce de bocilik (ağın en son daraldığı küçük yer) yaptık. Orada 50-60 yunus yavrusu kalmıştı. Ancak yanlarında diğer balıklarda vardı.

Balıkçılığın da iyi gitmediği bir sezondu. Ona rağmen onları da saldık. Doğaya zarar vermemek çok önemli. O gün orada yaklaşık 2 bin kasa balık vardı. Ancak büyüdüklerinde belki 10 bin kasa balık olacak.

Tutmak o kadar günah ki. Diğer insanların da hakkını yemiş olursun. Masraflarımız oldukça ağır. Tahmini olarak belki 500-600 bin lira gibi bir zararımız vardı. Ancak hiçbir önemi yok. Önemli olan doğa, ülkemiz ve denizlerimiz. Küçüğü salacağız ki büyüğü gelsin" diye konuştu.