İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi, inşaat süreci, açılış hikayesi ve depreme dayanıklılığı ile kamuoyunun dikkatini çekerken, şimdi de hastane içinde açılması söz konusu olan Burger King restoranı ile gündeme geldi. Hastanenin poliklinik binası yakınında açılacak restoran için afişler asıldı. Bu afişlerde hem açılış duyurusu hem de "Bizimle çalışmak ister misiniz?" yazılı iş ilanları yer aldı.
Sosyal medyada sansasyon yaratı
Gıda ve sağlık konularını takip eden Gıda Dedektifi Platformu, hastane içindeki afişlerin fotoğraflarını paylaşarak, “Dünyanın hiçbir yerinde bir devlet, hastanesinde fast-food restoranı açılmasına izin vermez. Bu kararları kim alıyor?” şeklinde bir tepki gösterdi. Sosyal medya paylaşımları sonrası geniş bir yankı uyandıran olayın ardından, hastane yetkilileri afişleri hızla kaldırdı. Afişlerin sökülmesinin ardından platform yetkilileri, “Geçtiğimiz hafta yayınımıza konu olan İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nde açılması planlanan Burger King tabelaları kaldırıldı. Yayınımız sonrası Sağlık Bakanlığı’na çok sayıda şikayet iletilmiş ve toplumdaki rahatsızlık üst düzey yetkililere kadar gelmişti” şeklinde bir açıklama yaptı.
Sağlık Bakanlığı'na şikayet yağdı
Konunun gündeme gelmesinin ardından halk, Sağlık Bakanlığı'na yoğun bir şekilde şikayette bulundu. Ancak şikayetlerin ardından, ne Sağlık Bakanlığı'ndan ne de hastane yetkililerinden konu hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı. Yetkililerin sessizliğini koruması üzerine, Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı.
"Hastaneler ticarethane olmamalı"
Doğruyol, Şehir Hastanelerinin genel olarak işletme mantığı ile açılan hastaneler olduğunu belirtti ve “Zaten Şehir Hastaneleri genel olarak işletme mantığı ile açılmış olan hastaneler. Şehir Hastaneleri özel ve kamu ortaklığı yapılmış olan hastaneler. Şehir Hastanelerinin ticarethane olarak fast-food zinciri, forma satışı, kantinler gibi yerleri zaten şirkete ait olan, hastaneyi yapan şirketin işlettiği yerler. Kamuyla alakalı bir durum değil. Bundan dolayı tabi bir hastanenin içerisinde alışveriş merkezlerinin, ticarethane mantığı ile işletilen yerlerin olması çok uygun değil." dedi.
"Bizim ülkemizin Şehir Hastanelerine ihtiyacı yok"
Doğruyol, hastane içinde olması gerekenlerin hasta ihtiyaçlarına yönelik olduğunu vurgulayarak "Hastanenin içerisinde ne olmalı? Hastanın ihtiyacı olan malzemelerin alınabileceği ya da oturup bir bardak çay kahve içebileceği bir yer olur. Ama bunların mantığı ticaret mantığı olduğu için işi artık ticarete döktüler. Zaten Şehir Hastanelerinin yapılma mantalitesi de ticarettir. Biliyorsunuz genel itibariyle yüzde 70 doluluk garantisi verilmiş ve burası tam bir ticarethane mantığı ile işletiliyor. Biz her zaman söylüyoruz sonuçta bizim ülkemizin Şehir Hastanelerine ihtiyacı yok. Şehir Hastanelerinde yapılabilen her şey Devlet hastanelerinde ve Eğitim Araştırma hastanelerinde de yapılabiliyor. Bu yüzden ihtiyaç olan bir yer değil. İhtiyaç olan yere yeni hastane yapılabilir." diye konuştu.
"Burada bir çelişki var"
Doğruyol, Şehir Hastanelerinin genel yapısını eleştirerek, "Şehir Hastanelerinin temel mantalitesi bu olduğu için maalesef böyle şeyler oluyor. Olmaması gerekir mi? Kesinlikle olmaması gerekir. Oraya insanların sağlık hizmeti aldığı yerde kocaman afişlerle reklam yapmanın hiç bir mantığı manası yok. Sağlık Bakanlığı'nın temel felsefesi nedir? Vatandaşı hasta etmemek. Vatandaşın sağlığını korumak, hasta olanı da tedavi etmek. Ama siz şimdi hastanenin içerisine genel itibariyle sağlıksız olarak görülen gıdaların da satıldığı bir yer yaparsanız burada da çelişkiyi varın siz düşünün." ifadelerini kullandı.
"Devlet hastanesi olsaydı bu olamazdı"
Doğruyol son olarak, sağlık hizmetlerinin sunumu açısından bu tür ticari işletmelerin varlığının sakıncalı olduğunu belirterek "Şehir Hastanelerinin zaten kuruluş gerekçesi özel ve kamu ortaklığı ile yapılan yerler. Şehir Hastanelerinin zaten çoğunun içerisinde buna benzer yerler var. Ama devlet hastanesi olsaydı bu olamazdı. Çünkü devlet hastanesi tamamen kamu işletmesi olan bir yer. Şehir Hastanesinde özel ve kamu işletmesi olduğu için aradaki protokolün incelenmesi lazım. Bundan dolayı bir hastane içinde bunların olması uygun değil ama siz adama kantin işletmesi ve ticari işletmeleri verirsen doğal olarak da ne kadar çok para kazanacağının hesabını yapar.” dedi.