SON MÜHÜR - OSMAN GÜNDEN / Park, yalnızca Kıbrıs’ın tarihini ve kültürünü yaşatmakla kalmayacak, aynı zamanda kardeşlik bağlarını güçlendirmeyi de hedefliyor. Açılışta, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın önemli simgeleri, Kıbrıslı Türk şair Osman Türkay’ın şiirleri ve 6 Şubat Depremi’nde hayatını kaybeden Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencilerinin anısına yer verilecek.
Açılış töreni 27 Ocak’ta
KKTC Parkı’nın açılışı 27 Ocak Pazartesi günü saat 12.30’da gerçekleşecek. Açılışa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden önemli isimler de katılacak. Denktaş ailesi, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Kıbrıs gazileri ve Bornova’nın kardeş kenti olan LAÇ (Lapta-Alsancak-Çamlıbel) Belediye Başkanı Fırat Ataser’in yanı sıra, Kıbrıs’ın önemli figürlerinden çok sayıda katılımcı yer alacak. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, KKTC Parkı’nın, tarihimize ve değerlerimize duyulan saygıyı simgeleyeceğini vurgulayarak, “Parkımız, değerlerimize, tarihimize ve kardeşliğimize duyulan saygının simgesi olacak” dedi.
Tarihi ve kültürel simgelerle zenginleşen bir park
Atatürk Mahallesi’nde, Hürriyet Bulvarı ile Türkay Caddesi’nin kesişiminde yer alan park, üç dönümlük bir alan üzerine kuruldu. Parkta, KKTC’nin kurucusu Rauf Denktaş’ın büstü, Denktaş’ın Kıbrıs’taki kabrine dönük şekilde yerleştirildi. Bunun yanı sıra, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın mimarı olan dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in barışı vurgulayan ünlü sözünün yer aldığı kaya anıtı ve Türk Mukavemet Teşkilatı’nın liderlerini simgeleyen üç Akdeniz Servisi, parkın zengin içeriklerinden sadece birkaçı.
Ayrıca, Türk edebiyatının önemli isimlerinden olan ve iki kez Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen Kıbrıslı Türk şair Osman Türkay’ın şiiri de parkın anlamını derinleştiren unsurlar arasında yer alıyor. Parkın girişine yerleştirilecek bilgilendirme panoları ise, Rauf Denktaş’ın hayatını anlatacak ve ziyaretçilere KKTC’nin tarihi hakkında bilgi sunacak.
6 Şubat depremi ve Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencileri unutulmadı
KKTC Parkı, yalnızca Kıbrıs tarihiyle ilgili bir anlam taşımıyor. Aynı zamanda 6 Şubat Depremi’nde hayatını kaybeden 35 Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencisinin anısını da yaşatacak. Adıyaman’da bir spor organizasyonu için bulunan bu öğrenciler, depremde yaşamlarını yitirmişti. Parkta, bu öğrencilerin isimlerinin yer aldığı bir pano da bulunacak. Bu, Türkiye’de ilk kez, yalnızca Kıbrıs değil, depremde kaybedilen Kıbrıslı Türk öğrencilerin anısını yaşatmayı hedefleyen bir park olacak.
Bornova laleleri kardeşlik bağlarını güçlendirecek
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, KKTC Parkı’nın yalnızca yeşil bir alan değil, tarihimize, değerlerimize ve kardeşliğimize duyulan saygının bir simgesi olacağını ifade etti. Eşki, parkın bir parçası olarak, büstün önüne dikilecek olan çiçeklikte, Bornova Lalesi soğanlarını kullanacaklarını ve bu soğanların üzerinin, Rauf Denktaş’ın kabrinden alınan toprakla örteceklerini belirtti. “Aynı şekilde, Bornova Laleleri de Denktaş’ın Lefkoşa’daki kabrine dikilecek. Bu laleler, aramızdaki güçlü bağların bir simgesi olacak” dedi. Başkan Eşki, ayrıca 6 Şubat Depremi’nde kaybedilen öğrencilerin anısını yaşatmanın, Bornova için bir sorumluluk ve görev olduğunu dile getirdi.
N’apan Kafe ile Kıbrıs kültürüne yolculuk
KKTC Parkı, Kıbrıs kültürüne dair birçok detayı da barındıracak. Kıbrıs’ta, halk arasında “Nasılsın, ne yapıyorsun?” anlamına gelen “N’apan” kelimesi, parkın içinde yer alacak olan kafenin ismi olarak seçildi. Bu kafe, hem mahalle sakinlerine hem de parkı ziyaret edenlere keyifli bir vakit geçirme imkanı sunacak.