Son Mühür / Seçil Ünlü - Konservatuvar Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Tarkan Erkan’ın öncülüğünde düzenlenen özel etkinlik, sanat ve akademi dünyasını bir araya getirdi. Etkinliğe Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Ali Maruf Alaskan, Anadolu Âşıklar Derneği Başkanı Turgut Yılmaz, akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı.
"Adını tarihe altın harflerle yazdıran bir zaferdir"
Açılış konuşmasını yapan Öğr. Gör. Dr. Tarkan Erkan, Çanakkale Zaferi’nin tarihsel önemine vurgu yaparak, “Çanakkale, adını tarihe altın harflerle yazdıran bir zaferdir. Vatan sevgisi uğruna verilen bugüne kadarki en büyük mücadelelerden biridir.
Deniz savaşlarıyla başlayan ve ardından kara muharebeleriyle devam eden bu destansı direniş, Türk milletinin azimli fedakârlığının bir örneğidir. Unutmamak lazım ki bu savaş kazanılmasaydı bizler belki şu anda yoktuk” ifadelerini kullandı.
Anadolu Âşıklar Derneği Başkanı Turgut Yılmaz, binlerce yıllık âşıklık geleneğini yaşatma çabalarına dikkat çekerek, bu kültürel mirası gelecek nesillere aktarmanın önemini vurguladı.
"Âşıklığın ayrı meziyetleri vardır"
Âşıklık geleneği üzerine detaylı bilgiler veren Aşık Ali Rıza Ezgi ise, “Yalnız saz çalıp türkü söylemek aşıklık değildir. Âşıklığın ayrı meziyetleri vardır. Âşık, memleketimizin kültürünün, gelenek, göreneklerinin ve halk edebiyatının azı dişidir.
Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar yerleşen Hacı Bektaş Veli, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Dadaloğlu, Köroğlu gibi büyük şairlerimiz, âşıklarımız bu kültürü buraya kadar getirmişler ve bize devretmişler. Biz de sizlere aktarmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Tarihi anlar yad edildi
Etkinlik boyunca Anadolu Âşıkları Derneği’nin âşıkları, atışmalar ve türkülerle izleyicilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu.
Programda, Çanakkale Zaferi’ne ithafen “Çanakkale Türküsü” de seslendirilerek tarihi anlar yad edildi. Etkinliğin sonunda Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Ali Maruf Alaskan, etkinliğe katkı sağlayan âşıklara teşekkür belgelerini takdim etti.