Son Mühür / Merve Turan - İklim değişikliğiyle mücadelede öncü adımlar atan Konak Belediyesi, Sosyal İklim Derneği iş birliğiyle başlattığı “Youth Act4Climate – İklim İçin Gençlik Hareketi” projesi kapsamında Konak Genç İklim Forumu'nu düzenledi.
Gençlerin kendilerini ifade etme fırsatı bulduğu, aynı zamanda karar alma süreçlerinde etkin rol oynadığı bu projede, iklim savunuculuğu üzerine eğitimler verildi ve gençler, iklim kriziyle mücadeledeki görüşlerini paylaşma imkanı buldu.
Talepler konuşuldu
Forum boyunca katılımcılar, sürdürülebilir kalkınma, iklim değişikliği ve gençlik katılımına dair taleplerini ortaya koydular. Etkinliğin açılış konuşmaları Konak Belediye Başkan Yardımcısı Simge Eldeniz, Türkiye Belediyeler Birliği Proje ve Finansman Birimi Uzmanı Nilüfer Sivrikaya, UNDP Proje Müdürü Neslihan Cankara ve Sosyal İklim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Tuğrulöz tarafından yapıldı.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen Sivil Katılım Projesi çerçevesinde gençler, iklim krizi alanındaki çözümlerini Konak Belediyesi ile paylaşacak ve bu süreçlere katılacaklar.
"Önemli çıktılar elde edeceğiz"
Forumun açılış konuşmalarından birinde Sosyal İklim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Tuğrulöz, gençlerin sesinin duyulmasının önemine dikkat çekerek, “Konak Belediyesi’yle iki ayrı proje daha yürütüyoruz. Bugün, bir araya gelme nedenimiz olan Youth Act4Climate – İklim İçin Gençlik Hareketi projesini 12 ay boyunca Konak’ta, tüm gençlere iklim krizini nasıl anlatabiliriz, taleplerimizi Konak Belediyesi içinde nasıl anlatabiliriz, nasıl yenilikçi bir katılım süreci inşa edebiliriz ve gençler olarak sesimizi nasıl duyurabiliriz, diyerek yürütmeye başladık.
Gönüllü genç liderlerimiz aramızda. Bugünkü etkinliğimiz oldukça önemli ve burada çok önemli çıktılar da elde edeceğiz. Elde ettiğimiz politika önerilerini ise Konak Belediyesi’ne sunacağız. Bundan sonra gençlerin bu süreçte daha fazla yer almasını, uygulamaların bir parçası olmasını sağlamaya çalışacağız.” dedi.
“35 farklı projeyi daha destekliyoruz”
UNDP Proje Müdürü Neslihan Cankara, Konak Belediyesi ile yapılan bu iş birliğinin örnek bir model oluşturduğunu belirterek, “Biz UNDP olarak biz bunun gibi 35 farklı projeyi daha destekliyoruz. İklim, afetlere karşı direnç, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kırılgan grupların güçlendirilmesi alanlarında ve sivil toplum-kamu işbirliğinde yeni teknolojilerin de hayata geçirilmesiyle ilgili projeleri desteklemeye devam ediyoruz.
Aslında konumuz katılım. Siz burada Konak Belediyesi’yle el ele olarak katılımın çok güzel bir örneğini sergiliyorsunuz. Konak Belediyesi’nin katılıma açık bir yaklaşım sergilemesi takdire şayan. Burası bizim diğer illerdeki projelerimiz için de örnek gösterdiğimiz bir oluşum ve işbirliği” diye konuştu.
“Türkiye’ye örnek olacak bir model oluşturacaksınız”
Türkiye Belediyeler Birliği Proje ve Finansman Birimi Uzmanı Nilüfer Sivrikaya ise gençlerin iklim değişikliğiyle mücadeledeki aktif rolünün altını çizerek, “TBB olarak hedefimiz sivil toplumun yerel yönetişim süreçlerine daha etkin katılımını desteklemek; özellikle kadın, genç ve kırılgan grupların seslerini yerel politika alanında görünür kılmaktır.
Bugün burada örneğini gördüğümüz projeler aynı zamanda yerel düzeyde dönüşümün, katılımcılığın ve ortak aklın güçlü birer göstergesidir. Konak Belediyesi ve Sosyal İklim Derneği ortaklığıyla hayata geçirilen bu projenin, gençlerin iklim kriziyle mücadelede aktif rol almasını sağlaması; aynı zamanda politika önerileriyle çözüm üreten aktörler haline gelmesi son derece kıymetli. Forum boyunca, Konak’tan Türkiye’ye örnek olacak bir model oluşturacaksınız” ifadelerini kullandı.