İzmir Körfezi'nde yaşanan çevre felaketi, Ege Üniversitesi'nin destekleriyle çözüm arayışına giriyor. Körfezdeki kirliliğin çözümüne yönelik yürütülen çalışmalara Ege Üniversitesi'nden önemli bir katkı sağlandı. Önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve Ak Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Kasapoğlu, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir Milletvekilleri Dr. Mahmut Atilla Kaya, Yaşar Kırkpınar ve Ege Üniversitesi'nin çeşitli disiplinlerinde görev yapan bilim insanlarının katılımıyla kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantının ana gündem maddesi, İzmir Körfezi'nde yaşanan çevre felaketinin çözümü için atılması gereken adımları değerlendirmekti. Ayrıca, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bilim insanları tarafından hazırlanan ve "İzmir Körfezindeki Balık Ölümleri ve Kötü Kokunun Nedenlerinin İncelenmesi" başlığını taşıyan rapor da toplantının önemli konuları arasında yer aldı.
“Ege Üniversitesinin çabaları ve gayretleri son derece önemli”
Toplantının açılış konuşmasında söz alan Dr. Mehmet Kasapoğlu, çevresel felaketlerin toplum için büyük önem taşıdığını vurguladı. Kasapoğlu, “Toplumsal bir meseleyle, çevresel bir felaketle karşı karşıyayız. Üniversitelerimizin de buna duyarsız kalmasını düşünemeyiz. Bu bağlamda Ege Üniversitemizin bu konudaki çabaları ve gayretleri son derece mutluluk verici. Bilim insanlarımız olmadan bu süreçlerin çözülebileceğine inanmıyorum. Bilimin önderliği ve katkısı çok kıymetli. İzmir’deki üniversitelerimizden bu konudaki deneyimli hocalarımızın bu işin içerisinde olması oldukça önemli. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak hocamız başta olmak üzere değerli bilim ekibimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Çözüm odaklı ekosistem temelli yaklaşımlar masaya yatırıldı
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise toplantının önemine değinerek, körfezde yaşanan çevre sorunlarına bilimsel ve çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirdiklerini belirtti. Prof. Dr. Budak, “İzmir Körfezi'nde yaşanan çevre felaketinin çözümü için atılması gereken adımlar ve stratejiler üzerine, Su Ürünleri ve Fen Fakültemizin öğretim üyeleri başta olmak üzere farklı disiplinlerden bilim insanlarımızla akademik birikimlerimizi hayata geçirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Körfezdeki su kalitesinin iyileştirilmesi, kirlilik kaynaklarının tespiti ve deniz ekosisteminin yeniden canlandırılması amacıyla, ilgili bilim insanlarımızın hazırladığı bilimsel veriler doğrultusunda yenilikçi çözümler üretmeyi hedefliyoruz” dedi.
Ayrıca, Prof. Dr. Budak, İzmir Körfezi’ndeki balık ölümleri ve çevre kirliliğinin sebeplerinin araştırılması ve önlenmesi amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde bir Bilim Kurulu oluşturulduğunu da belirtti. “Bölgenin ilk, ülkemizin en köklü yükseköğretim kurumlarından birisi olarak bünyemizde Su Ürünleri Fakültesi, Fen Fakültesi ve Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi gibi akademik birimler bulunuyor. Farklı disiplinlerden bilim insanlarımızın da bu konularla ilgili çalışmaları bulunuyor” diye ekledi.
Toplantının sonuçları doğrultusunda, İzmir Körfezi'ndeki çevresel sorunların çözümü için kısa ve uzun vadede uygulanacak tedbirlerin belirleneceği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere devletin talepleri doğrultusunda çalışmalara hız verileceği ifade edildi. Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi olarak, güçlü akademik kadroları ve bilimsel çalışmalarıyla her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını vurguladı.