Hastanenin Terapötik Aferez Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Zehra Narlı Özdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce kök hücre bağışı toplama işlemlerini Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirdiklerini, ancak İzmir Şehir Hastanesinin açılmasının ardından bu süreci burada devam ettirdiklerini belirtti.
'147 hayata dokunduk. Bundan 17 kök hücreyi yurt dışına gönderdik'
Özdemir, 2022 yılında 93 olan kök hücre bağışçısı sayısının, geçen yıl 132'ye çıktığını belirterek, İzmir Şehir Hastanesi'nde sürdürülen çalışmalar sayesinde bu yıl 147 bağışçıdan kök hücre toplandığını ifade etti.
Bu bağış rakamıyla Sağlık Bakanlığı Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) paydaşları arasında ilk sıraya yerleştiklerini bildiren Özdemir, şunları söyledi:
"Türkiye birincisi olmamızda yaptığımız organizasyonun, hastanemizin yeterli ve donanımlı olmasının etkisi var. Ama İzmir ve Ege Bölgesi halkının bu konuda duyarlı olmasının da etkisi çok büyük. 147 hayata dokunduk. Bundan 17 kök hücreyi yurt dışına gönderdik. Gönderdiğimiz ülkeler arasında Finlandiya, Kanada, ABD, Fransa, İtalya gibi birçok ülke var. Bu açıdan da çok gururluyuz. Çünkü uluslararası alanda da yaptığımız işin kalitesinin onaylandığını göstermiş olduk."
"Birinin hayatını kurtarmak güzel bir şey"
Kök hücre bağışçısı olabilmek için Türk Kızılaya 2 tüp kan verilmesi gerektiğini, buradan elde edilen genetik bilgilerin Sağlık Bakanlığının bilgi bankasına kaydedildiğini dile getiren Özdemir, "Kemik iliği nakli yapan merkezler, hastaları için donör talep ettiğinde bu bilgi bankasından eşleştirme yapılıyor. Uyum çıktıysa o bağışçıya TÜRKKÖK ulaşıyor ve donör olmak isteyip istemediğini soruyor." dedi.
Özdemir, donörlerin kök hücrelerini harekete geçirmek için aşılama yaptıklarını ve sonrasında aferez yöntemiyle bu hücreleri topladıklarını belirterek, kan bağışına benzer olan bu işlemin yaklaşık 4,5 saat sürdüğünü söyledi.
Yapılan işlemlerin bağışçıya herhangi bir zararının olmadığının kanıtlandığını aktaran Özdemir, bağışçının kimliği, sağlık durumu ve test sonuçlarının kimseyle paylaşılmadığını ve saklı tutulduğunu aktardı.
Kök hücre bağışı yapan 35 yaşındaki, ismi verilmeyen kişi ise 2019'da kan vererek TÜRKÖK sistemine dahil olduğunu, kendisine ulaşılarak kök hücresinin bir hasta ile uyumlu olduğunun iletildiğini ve sürecin nasıl ilerlediğini anlattı, "Uyuşunca da insanlık görevimizi yapmaya geldik. Gerçekten bu anlatılamaz. Birinin hayatını kurtarmak güzel bir şey. Herkesin yapabileceği bir şey. Bir sıkıntı ve zorluğu yok. Ekstra beni yoracak bir durum yok." dedi