SON MÜHÜR - OSMAN GÜNDEN / İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın öncülüğünde, kentte sürdürülebilirlik ve çevresel dengeyi gözeten çalışmalar hızla ilerliyor. "Sürdürülebilir İzmir Vizyonu" doğrultusunda atılan adımlar, İzmir’in uzun vadede daha yaşanabilir, dayanıklı ve refah seviyesi yüksek bir kent olma hedefine ulaşmasını sağlayacak. Ayrıca, bu vizyonun İzmir’in 2030 yılı itibarıyla karbon nötr bir şehir olma hedefini de pekiştirecek. Başkan Tugay, “Türkiye ve Avrupa’daki başka kentlere ilham verecek seviyeyi yakalamak için de çok çalışacağız” dedi.
Sürdürülebilirlik çalışmaları hız kazanıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın liderliğinde, sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalar ivme kazandı. Başkan Tugay, göreve geldikten sonra, İzmir’de iklim krizi ve diğer çevresel tehditlere karşı daha uyumlu ve dirençli bir şehir oluşturmak amacıyla Sürdürülebilirlik ve Kent Stratejileri Müdürlüğü’nün kurulmasını sağladı. Tugay, bu adımın kentteki sürdürülebilirlik çalışmalarını öncelikli hale getirdiğini belirtti.
Sürdürülebilir İzmir vizyonu
Başkan Cemil Tugay, İzmir’in sürdürülebilirlik vizyonunun, şehrin sosyal, ekonomik ve çevresel dengeleri gözeterek uzun vadede yaşanabilir, dayanıklı ve refah seviyesi yüksek bir kent olma hedefini ifade ettiğini dile getirdi. Tugay, "İzmir'in sürdürülebilirlik vizyonu, çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik, kültür ve tarihin korunması, yenilikçilik ve teknolojik uyum prensiplerine bağlı olarak işliyor" dedi.
Tugay, ayrıca İzmir’in 2030 yılına kadar karbon nötr bir şehir olma hedefinin sürdürülebilirlik çalışmaları açısından önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti. İzmir’in, Avrupa Komisyonu’nun iklimle mücadeleye yönelik çağrısına kabul edilerek AB üyesi kentler dışında AB Şehirler Misyonu Etiketi unvanını alan ilk şehir olduğunu hatırlatan Başkan Tugay, “Bu bize önemli bir görev veriyor. Öncü olmak zorundayız. Türkiye ve Avrupa’daki başka kentlere ilham verecek seviyeyi yakalamak için de çok çalışacağız. İzmir'i karbon nötr bir şehir haline getirebiliriz. Kararlı, bilinçli olmak, yoğun çalışmak ve hedeften vazgeçmemek gerekiyor” şeklinde konuştu.
Yol haritası hazır
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Tugay’ın vizyonu doğrultusunda sürdürülebilirlik çalışmaları için kapsamlı bir yol haritası oluşturdu. Buna göre, kurumsal sürdürülebilirliğin belediye kurum kültürüne entegre edilmesi, 2024 yılı Uluslararası GRI Standartları’na uygun bir sürdürülebilirlik raporunun hazırlanması, ilçe sürdürülebilirlik ofislerinin yapılanması ve kent ölçeğinde farkındalık artırıcı çalışmalar yapılması öngörülüyor. Ayrıca, Avrupa Misyon Kent çalışmalarına katkı sunulması amacıyla hızlandırılmış bir takvim belirlendi.
İzmir sürdürülebilirlik haritası ve akademisi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilirlik alanında öncü bir rol üstlenerek, Sürdürülebilirlik Akademisi’ni kurdu ve İzmir Sürdürülebilirlik Haritası’nı oluşturdu. Sürdürülebilirlik ve Kent Stratejileri Şube Müdürü Emre Uysal, bu akademinin, İzmir genelindeki sürdürülebilirlik çalışmalarının koordine edilmesi ve kurum içi eğitim ihtiyaçlarının karşılanması adına önemli bir adım olduğunu ifade etti. Uysal, "Bu akademi, aynı zamanda ilçe sürdürülebilirlik ofislerinin eğitimlerini de ücretsiz olarak düzenleyecek şekilde yapılandırıldı" dedi.
Ekonomist Dr. Derya Altun ise İzmir Sürdürülebilirlik Haritası hakkında şu açıklamayı yaptı: “Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen 17 sürdürülebilir kalkınma amacına uygun olarak il genelinde yapılan her projenin detaylarının görsel ve içerik olarak takip edileceği bir bilgi portalı olarak tasarlandı. Bu harita ile İzmir genelinde yapılan sürdürülebilirlik çalışmaları izlenebilecek ve raporlanabilecek. Bu sayede iyi uygulama örnekleri il geneline yayılacak ve etkisi artacaktır. Ayrıca, ‘sürdürülebilir1izmir’ çatısı altında Instagram ve LinkedIn hesapları üzerinden yapılan tüm sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında da bilgi verilecektir.”
Uluslararası standartlarda sürdürülebilirlik raporu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kaynakların verimli kullanımı için birimlerin koordinasyonunu artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda, sürdürülebilirlik uyum ve koordinasyon raporları hazırlamayı planlayan belediye, ayrıca sürdürülebilirlik raporlaması için en yaygın kullanılan ve güvenilir çerçeveler olan uluslararası GRI standartları ile de çalışmalara başladı. Bu raporlamada; belediyenin sürdürülebilirlik vizyonu ve politikaları, çevresel, sosyal ve ekonomik performanslar, hedefler ve ölçümler, iyi uygulama örnekleri ile gelecek sürdürülebilirlik stratejileri yer alacak.
Farkındalık artırılacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilirlik alanındaki farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda İzmir Sürdürülebilirlik Ağı (İZSA) ile ilçe sürdürülebilirlik ofislerinin kurulmasını teşvik edecek ve kent ölçeğinde farkındalık oluşturacak çalışmalara imza atacak. Ayrıca, üniversiteler, gençlik örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklıklar kurarak, toplumsal düzeyde de farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
İzmir, bu etiketi taşıyan Türkiye’den tek şehir olma ünvanına sahip
İzmir, Avrupa İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’nda Türkiye’den yalnızca İstanbul ve İzmir’in yer aldığı bir süreçte, bu unvanı taşıyan tek şehir olma gururunu yaşıyor. Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen bu misyon kapsamında, Barcelona, Amsterdam, Paris, Roma, Milano, Brüksel, Lizbon, Madrid gibi 35 ülkeden 112 misyon şehir ile birlikte, İzmir de bu süreçte etkin bir rol üstleniyor. Bu etiketi taşıyan 53 şehirden biri olan İzmir, sürdürülebilirlik çalışmalarını uluslararası alanda daha görünür hale getirmeyi hedefliyor. Bu sayede, şehrin dünya genelinde bilinirliği artacak ve ek bütçe ile finansman fırsatlarından faydalanma olanağı sağlanacak.