Çiftçileri ilgilendiren mazot ve gübre kararı tartışma yaratırken, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden açıklama geldi. 2025’ten itibaren tarımsal üretimde mazot ve gübre desteğinin kaldırılacağı gündem oldu. Tarım Bakanlığı tepkiler üzerine, kararnamedeki ‘temel destek’ kaleminin gübre ve mazot için kullanılacağını duyurdu.


İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Resmi Gazete’de yayımlanan ve 2025-2027 yıllarını kapsayan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yürürlüğe giren yeni bitkisel üretim destekleme modeline dair açıklama yaptı. Şahin, bu yeni modelin tarımsal üretimde planlı üretimi teşvik etmeyi ve öngörülebilirliği artırmayı amaçladığını vurguladı.


Çiftçilere mazot ve gübre desteği


Yeni model çerçevesinde, çiftçilere mazot maliyetlerinin %100’ü ve gübre maliyetlerinin %50’si destek olarak sağlanacak. Özellikle arpa, yağlık ayçiçeği, buğday, kuru fasulye, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates ve yem bitkileri gibi stratejik ürünlerde planlı üretim yapan çiftçilere avantaj sunması hedefleniyor. Destekleme miktarları 2025 yılı itibarıyla bu ürünlerde önemli ölçüde artırılacak.


Destek ödemeleri üretim öncesinde açıklanacak


Yeni modelin bir diğer yeniliği ise, destek ödemelerinin üretim döneminden önce açıklanması. Açıklamaya göre, destek ödemeleri 3 yıllık dönemleri kapsayacak şekilde planlanlandı. Çiftçiler, üretim öncesinde alacakları destek miktarını bilerek daha planlı ve verimli bir üretim sürecine girebilecekler. Ayrıca, destek kalemlerinde yapılan sadeleştirme ile milli tohum kullanımı da teşvik edilecek.


'Mazot ve gübre desteği kaldırılacak' iddiaları tepki çekmişti


Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, çiftçilere verilen mazot, gübre ve prim desteğinin 17 üründe kaldırıldığını duyurmuş, şu ifadeleri paylaşmıştı: "Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025- 2027 dönemi bitkisel üretim destekleri açıklandı. Karara göre, 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği tamamen kaldırıldı. Çiftçi son kez 2024 üretim yılı için gübre, mazot ve prim desteği alacak. Yeni destek sisteminde 2025 yılı için dekar başına 244 liralık katsayı belirlendi. Temel destek, planlı üretim ve ürün geliştirme için belirlenen katsayı ile bu destek miktarı artacak" 
Tarım ve Orman Bakanlığı haberlerin ardından açıklama yaparak “Mazot ve gübre desteği kalkmamıştır. Yeni dönemde bunun tanımlaması, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak belirlenen ‘temel destek’ olarak revize edildi. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilerimizin, temel destek ile mazot maliyeti ve ve gübre maliyeti karşılanacaktır.” açıklaması yapılmıştı 
 

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR