İzmir Ticaret Borsası'nın (İZTB) Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İZTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, bitkisel üretim destekleri konusunda yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi.
"Bitkisel üretim destekleri yetersiz kaldı"
Başkan Kestelli, konuşmasında hayvancılık desteklerinin 3 yıllık olarak açıklandığını ve benzer bir uygulamayı bitkisel üretim destekleri için de beklediklerini belirtti. Ancak, hafta sonu Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile bitkisel üretim desteklerinin yine tek yıllık olarak açıklandığını ifade eden Kestelli, bu durumun sektör için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi. Kestelli, "Üretim planlamasını hedefleyen yeni destekleme modelinin nasıl olacağını merakla bekliyoruz. Umarız bu model, arz-talep dengesizliğini ve fiyatlardaki istikrarsızlığı önleyecek ve üreticilerimizi memnun edecek bir destekleme modeli olur" dedi.
İZTB Başkanı Işınsu Kestelli, mazot ve gübre desteklerinde yapılan iyileştirmelere rağmen, açıklanan destekleme miktarlarının üreticiler için yetersiz kaldığını vurguladı. Kestelli, "Kütlü pamuk ve zeytin için verilen mazot ve gübre destekleri arttırıldı, ancak bu artışlar Tarımsal Girdi Fiyat Endeksinin yüzde 48 arttığı bir ortamda yetersiz kalıyor. Ayrıca, pamuk üretiminde prim desteğinin artmaması, üreticilerimizin zarar etmesine ve pamuk üretiminin gerilemesine neden olabilir" şeklinde konuştu. Başkan, bu nedenle pamuk için açıklanan prim miktarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
"Savaştaki ülkelerden daha yüksek enflasyonla yaşamayı haketmiyoruz"
Başkan Kestelli, ülkenin hak etmediği bazı ekonomik sıkıntılara da dikkat çekti ve şu noktalara değindi: "Savaşta olan ülkelerden daha yüksek enflasyon oranlarıyla yaşamayı, hiçbir şey üretmeyen ülkeler kadar cari açık vermeyi, sürekli bir devalüasyon beklentisi içinde olmayı, gelir dağılımındaki büyük bozulmayı ve yetenekli gençlerin yurt dışında gelecek aramasını hak etmiyoruz."
Ekonomide yaşanan zorlukların tarım sektörüne olan etkilerini de değerlendiren Kestelli, bu olumsuz etkilerin dört ana başlık altında toplanabileceğini belirtti: "Küresel iklim değişikliğinin neden olduğu üretim sorunları, ürün fiyatlarında yaşanan istikrarsızlıklar, yüksek üretim maliyetleri ve ihracatta ülke olarak rekabetçiliğimizi kaybetmemiz, şu anda tarım sektörünün ve paydaşlarının en büyük sorunları arasında yer alıyor. Küresel iklim değişikliği, özellikle tarımsal üretimde büyük belirsizliklere yol açmakta ve bu da hem üreticilerimizi hem de tüketicileri olumsuz etkilemektedir. Ayrıca, ürün fiyatlarındaki dalgalanmalar ve yüksek üretim maliyetleri, üreticilerimizin kâr marjlarını düşürmekte, bu da sürdürülebilir bir tarım politikası oluşturmayı zorlaştırmaktadır."
Kestelli, rekabet gücünün kaybedilmesinin ihracatta büyük bir tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, "Uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğimizi kaybetmemek için gerekli adımları atmamız gerekiyor. Aksi takdirde, tarım sektöründeki bu olumsuz gidişat hem üreticilerimizi hem de ülke ekonomisini daha da zor duruma sokacaktır" dedi.