Son Mühür / Seçil Ünlü - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Kavram MYO arasında süren eğitim iş birliği protokolü, mesleki eğitim alanında hız kesmeden devam ediyor.
Sanayinin kalifiye iş gücü ihtiyacına yanıt vermek amacıyla ortaklaşa yürütülen çalışmalar çerçevesinde, iki kurum, sektör ihtiyaçlarını belirlemek için kapsamlı bir anket düzenledi.
En çok talep edilen bölümler belli oldu
115 firmanın katılımıyla yapılan ankette, en çok talep edilen bölümler arasında Kaynak Teknolojisi, İmalat Yürütme Sistemleri Operatörlüğü, İklimlendirme ve Soğutma Sanayi, Alternatif Enerji Kaynakları, Otonom Sistemleri Teknikerliği, Plastik İşleme Teknolojisi ve Hibrit Elektrikli Taşıtlar Teknolojileri öne çıktı.
Anket dışında, metal işleme makineleri operatörlüğü, abkant, punch ve lazer operatörlüğü gibi alanlar da dikkat çekti. Ayrıca, ortaokul ve liselerde inşaat sektörü, mobilya, mermer, parke, sıhhi tesisat, kuaförlük gibi kalfalık eğitimlerinin yanı sıra, üniversitelerde de ustalık eğitimine talep olduğu vurgulandı.
Siber güvenlik, yüzey kaplama operatörlüğü, geri dönüşüm, liman taşımacılığı, deniz, kara, hava ve demiryolu taşımacılığı gibi konularda da büyük taleplerin olduğu gözlemlendi. İzmir’in dış ticaret kenti olarak gümrük işlemlerini yürütecek eğitimli personele duyulan ihtiyaç da dile getirildi.
Ayrıca CNC makine teknolojisi, kaplama teknolojileri ve elektronik, otomasyon gibi alanlarda da iş gücü açığı olduğu belirtildi. Firmalar, eğitimlerin büyük kısmının uygulamalı olmasını talep etti.
"Ülkemizin sorunu işsizlik değil mesleksizliktir”
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, bu iş birliğinin sürdürülebilir üretim için nitelikli iş gücüne olan ihtiyacı karşılayacağını ifade etti. Metin Akdaş, “Sürdürülebilir üretim için nitelikli işgücüne, nitelikli işgücü için de mesleki eğitime ihtiyaç duyuyoruz. Son dönemde meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının önemi göz ardı edildi.
Biz EBSO olarak kalifiye iş gücünün üniversiteler açarak değil, meslek liseleri ve meslek yüksekokullarını geliştirerek, güncel ve sektörlerle iş birliği içinde bir müfredatla çözüleceğini belirttik ve bu yolda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İzmir Kavram MYO ile çok güzel bir iş birliği içindeyiz. Bunun meyvelerini de almaya başladık.
Yönetim Kurulu Başkanımız Ender Yorgancılar’ın destekleri ile kaynak teknolojisi bölümü YÖK tarafından MYO müfredatına alındı. Bunun devamının da geleceğine inanıyorum.
Gerçekleştirilen anketle sanayinin gerçek anlamda hangi alanlarda nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyduğunu daha sağlıklı bir şekilde tespit ettiğimizi düşünüyorum. Buradan bir kez daha tekrarlamak istiyorum: Ülkemizin sorunu işsizlik değil mesleksizliktir” diye konuştu.
"Amacımız "nitelikli teknik personel" yetiştirip, istihdama katkı sağlamaktadır"
İzmir Kavram MYO Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan ise, meslek yüksekokulunun sektöre yönelik nitelikli teknik personel yetiştirmek için önemli bir adım attığını söyledi. Derman Küçükaltan, “İzmir Kavram MYO'muz, doğrudan YÖK'e bağlı bir Vakıf Meslek Yüksekokulu olarak; teknik, sağlık, sosyal alanlardaki sektörlere gri yaka personel yetiştiren bir yükseköğretim kurumudur.
"Sektörde Eğitim, Sektörle Eğitim" ilkesiyle çıktığımız yolda, öncelikli amacımız bölgemizin ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik "nitelikli teknik personel" yetiştirip, istihdama katkı sağlamaktadır. Ülkemiz genelinde meslek elemanına büyük ihtiyaç duyulduğu bir gerçektir.
Bu gerçekten hareketle, bölgemizin önemli bir meslek kuruluşu olan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile imzaladığımız protokol çerçevesinde, sektörlerin teknik personel ihtiyaç profilini araştırıp, eğitim vereceğimiz alanlara yöneliyoruz.
Çünkü EBSO'nun, sektörlerin personel gereksinimini sahada en iyi bilen kurumlardan olduğunun bilincindeyiz. Nitekim bu doğrultuda, EBSO ile geçtiğimiz ay bir anket çalışması yaparak firmalardan görüş aldık. Sonuçlar çerçevesinde bölgemizdeki firmalarda ara eleman eğitiminde ihtiyaç duyulan sektörleri belirledik." dedi.
"Öğrenci alımı onayını sabırsızlıkla bekliyoruz"
Kaynak Teknolojisi alanında büyük ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Derman Küçükaltan, "Sonuçlara bakıldığında, Kaynak Teknolojisi alanında büyük ihtiyaç duyulduğu görülmektedir.
Biz bu alanda geçen yıl EBSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Ender Yorgancılar ile ortak bir çalışma yürütüp, YÖK'e sunmuş ve YÖK'den "Kaynak Teknolojisi Programı" açılmasının onayını almıştık. Önümüzdeki dönem, YÖK'ün onay vermesi durumunda bu programa öğrenci alıp, hemen eğitime başlayabileceğiz.
Biz bu program için gerekli olan öğretim elemanı ihtiyacımızı da tamamladık. Şimdi YÖK'den bu programa öğrenci alımı onayını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bunu yanında, EBSO'nun firmalardan gelen diğer ara eleman ihtiyaç taleplerini de, YÖK mevzuatı çerçevesinde değerlendirip, önümüzdeki dönemde YÖK'e açılması için sunacağız.
Bu vesileyle , bölgemizde teknik eleman eğitimine verdiği önem ve destekleri nedeniyle EBSO Başkanımız Sn. Ender Yorgancılar başta olmak üzere, EBSO'nun değerli yöneticilerine içten teşekkürlerimi sunar, atılan adımların bölgemiz ve ülkemiz ekonomisi için hayırlı olmasını dilerim" diye konuştu.