SON MÜHÜR/MERVE TURAN Anorektal Malformasyon (ARM) hastalığı tanısı konan 3 yaşındaki Ayaz Kılınç, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi’nde yapılan robotik cerrahi operasyonuyla sağlığına kavuştu. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Emre Divarcı, ARM’nin anüsün doğuştan kapalı olduğu bir durum olduğunu belirterek, hastalığın doğru bir cerrahi müdahale gerektirdiğini ifade etti.
ARM nedir?
Prof. Dr. Emre Divarcı, ARM’nin bebeklerde anüsün olması gereken yerde açılmaması sonucu bağırsak çıkışının vajina veya idrar yolu gibi farklı noktalara yönlenebildiğini söyledi. Bu durumun cerrahi olarak düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Divarcı, özellikle daha önce ameliyat olmuş hastalarda müdahalenin zorluklarına dikkat çekti.
Robotik cerrahiyle üstün başarı
Robotik cerrahinin sunduğu teknolojik imkanlara değinen Prof. Dr. Divarcı, "Bu yöntem sayesinde ameliyat alanını 16 kat büyütüp 3 boyutlu olarak görebiliyoruz. Bu da cerrahın karmaşık bölgelerde güvenli bir şekilde çalışmasını sağlıyor" dedi.
Ayaz’ın ameliyat sürecinde, kalın bağırsağın yanlış bölgeye yönlenen kısmının çıkarıldığını ifade eden Divarcı, “Bu tür ameliyatlarda açık cerrahi çok zorludur. Robotik cerrahi ile hastaya minimum zarar vererek maksimum başarı elde ettik” diye konuştu.
Hızlı iyileşme ve konforlu süreç
Yaklaşık 10-11 saat süren başarılı operasyon sonrası Ayaz’ın hızla sağlığına kavuştuğunu belirten Divarcı, "Robotik cerrahi sayesinde sadece 8 milimetrelik küçük kesilerle işlem yaptık. Büyük kesiler olmadığı için iz kalmadı ve hastamız konforlu bir iyileşme süreci geçirdi" dedi.
Doğru tedaviyi İzmir’de buldular
Ayaz’ın babası Hakan Kılınç, İstanbul’da yapılan yanlış tedavilerin ardından doğru çözüme İEÜ Medical Point Hastanesi’nde ulaştıklarını dile getirdi. "Ayaz’ın anüsü doğuştan kapalıydı ve yapılan ilk ameliyat yanlış bir müdahaleydi. İzmir’de Emre Hoca sayesinde hem bu sorun düzeltildi hem de idrar yolundaki problem çözüldü" dedi.
Toplumda farkındalık şart
ARM’nin nadir görülen bir durum olduğunu ancak yeterince tanınmadığını söyleyen Prof. Dr. Divarcı, "Anorektal malformasyon 2500-5000 canlı doğumda bir ortaya çıkıyor. Ancak aileler bu durumla karşılaştığında çok zorlanıyor. Toplumun bu konuda daha bilinçli olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.