İzmir'de taksi tarifelerine geçen ay yapılan ve indi-bindi ücretini 80 TL olarak belirleyen düzenlemenin ardından yeni bir değişiklik daha gerçekleştirildi. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın talebi üzerine Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından onaylanan karar doğrultusunda, indi-bindi ücreti 80 TL'den 90 TL'ye çıkarıldı. Ayrıca, açılış ücreti 20 TL olarak belirlendi ve kilometre başına taksi ücreti 30 TL olarak tespit edildi. Bu zamla birlikte, son 7 ay içinde taksi ücretlerinde yapılan zam sayısı 3'e yükseldi.
"Biz 80TL olacak güncellemenin revizesini istemiştik!"
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, 1 ay önce zam kararı alınmasının ardından neden tekrar bir fiyat artışı yapıldığını detaylarıyla anlattı. 1 ay önce büyükşehirden talep ettikleri 80 TL'lik artışın daha uygulamaya geçmeden 90 TL olarak revizesini istediklerini fakat revize talebi onay almadan 80 TL'den güncelleme yapıldığını aktaran Anık şöyle konuştu: “Biz 1 ay önce bir tarife uygulamıştık; fakat ondan sonra akaryakıta 6 lira daha zam geldi. Daha sonra biz İzmir Büyükşehir Belediyesine müracaat ederek, revize yapmak istediğimizi söyledik ve revizemizi yaptık. Son karar, UKOME genel kurulundan geçti; yakın mesafe 90 TL, kilometre 30 TL, ilk açılış 20 TL oldu”
Taksiciler zor durumda kalmayacak: Taksimetre ayarlamaları ücretsiz
Başkan Anık, bir ayda gelen ikinci zammın taksicileri müşkül durumda bırakmaması için İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası olarak uzaktan erişimle taksimetre ayarlamalarını ücretsiz yapacaklarını aktararak; “Biz geçen sene, ağustos ayının 11'inde fiyat ayarlaması yaptık. Tam 1 yıl oldu. 1 yıl önce 22 liraydı kilometre ücreti. Enflasyonun yüksekliği, araçların masrafının yükselmesi, sigorta paralarının yükselmesi, hepsine baktığımız zaman ayarlamamızı, revizemizi yaptık. Önümüzdeki günlerde imzadan çıktıktan sonra da esnaf arkadaşlarımıza duyuracağız” diye konuştu.
Korsanın önüne geçilmesi için yasal düzenleme şart!
Son dönemde artan ücretler yüzünden müşterilerin rağbet ettiği korsan taşımacılığın yaptırımlarından da bahseden Celil Anık, 'binen müşteri de ceza alacak' sözleriyle herkesi uyardı: “İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası olarak üzerimize düşeni yapıyoruz; ancak sadece bizim yapmamızla bu iş bitmiyor. Bugün üç tane korsan taşımacılık yapan araç kapandı. Burada önemli olan, korsanın önüne geçilmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Korsan yapanlara verilen ceza şuan yetersiz; iki ay araç kapanıyor, 30 bin TL ceza yazılıyor. 2 bin 300 lira da aracın içine binen yolcuya ceza yazılıyor. Ne oldukları belli değil. Bu araçlarda bir kaza olduğu zaman sizin hiçbir can güvenliğiniz yok. Bu araçlara binenlerin dikkatli olması gerekiyor. Birleşik yolcuyla biniyorsunuz, toplama yolcuyla biniyorsunuz. Bir tanesinin poşetinden madde çıktı. Bir kontrolde bunlar ortaya çıksa. O arabanın içine binen düzgün yolcu da suçlu konumuna düşer.”
Taksiciler de derti…
Zam kararının ardından müşterilerin tepkilerinin hedefi olan taksicilere bu durumun etkilerini sorduğumuzda, Türkiye ekonomisini gözler önüne seren bir yanıt aldık. Bir taksici esnafı, halkın tepki vermediğini belirterek, "Halk olarak rezil bir durumda yaşıyoruz. Kurunun yanında yaş da yanıyor, biz de yanıyoruz. Zamma tepki verse ne olur, vermese ne olur. 60 yaşındayım ve gıdaya ulaşamadığım bir döneme girdim. 5 çocuk büyüttüm, zorlanmadım. Emekli maaşım yetmiyor. Bu yaşta taksicilik yaparak geçinemiyorum. Et alamıyorum, tulum peynirine yaklaşamıyorum. Pazara gidemiyorum, kasaba uğrayamıyorum. İnsanlar akıllarını başlarına almalı, sokağa dökülüp bu zamların nedenini sorgulamalı. Gevrekçiye, taksiciye veya bakkala tepki göstereceğinize, fiyat denetlemesi neden yok ve bu fiyatlar neden sürekli yükseliyor, bunu sorgulayın" diyerek denetleme çağrısında bulundu.