Turizm sezonunun hareketlendiği dönemlerde, tatillerini tamamlayan vatandaşların dönüş yolunda sağlık sorunlarıyla karşılaşmaları hastaneler ve acil servislerdeki yoğunluğu artırıyor. Özellikle sıcak havalarda görülen sıvı kaybı ve sıcak çarpması vakaları, acil tıp uzmanları tarafından önemli bir uyarı olarak değerlendiriliyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Acil Tıp Uzmanı Dr. Efe Kanter, tatil dönüşü sağlık risklerine karşı vatandaşları uyararak, bu süreçte alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

Uzm. Dr. Efe Kanter"Kronık hastalığı olanlar ekstra özel göstermeli"

Dr. Efe Kanter, yaptığı açıklamada, son dönemde artan sıcaklık ve yüksek nem nedeniyle sıvı kaybına bağlı sağlık sorunlarının arttığını belirtti. Özellikle yaşlı bireylerde ve kronik sağlık sorunu olanlarda sıvı kaybına bağlı bilinç bulanıklığı, böbrek yetmezliği gibi ciddi semptomların gözlendiğini vurguladı. Hastane başvurularında belirgin bir artış olduğunu dile getiren Kanter, genellikle sıcak çarpması, dehidratasyon ve diğer sıcak hava kaynaklı rahatsızlıkların tedavi gerektirebileceğini söyledi. Sıcak havalarda özellikle su tüketiminin önemine değinen Kanter, vücuttaki sıvı dengesinin korunmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Ayrıca, dışarıda tüketilen besinlerin temizliğine ve güvenilirliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, sıcakta çabuk bozulan gıdaların tüketiminden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

"Sıcak hava kaynaklı hastalıklara dikkat"

Turizm merkezlerindeki yoğunluğun tatilcilerin dönüş yolculuklarında sağlık risklerini artırdığını söyleyen Kanter, özellikle havuz ve deniz gibi ortak kullanım alanlarında enfeksiyon risklerinin bulunduğunu belirtti. Bu tür ortamlardan uzak durulması gerektiğini ifade eden Kanter, yüksek ateş, idrar yolu enfeksiyonu gibi semptomlarla acil servise başvuruların arttığına dikkat çekti. Dr. Efe Kanter, vatandaşları yaz aylarında sıcak hava kaynaklı sağlık risklerine karşı bilinçli olmaya ve gereken önlemleri almaya çağırdı. Aksi takdirde, sağlık sorunlarının artabileceğini ve hastane acil servislerinin daha fazla yük altında kalabileceği uyarısında bulundu.

"Hasta başvurunda artı var!"

Uzm. Dr. Efe Kanter şöyle konuştu: “Hasta başvurusunda artış var. Her yaştan hastalar acile geliyor. Özellikle yaşlı popülasyonda sıvı kaybına, bilinç bulanıklığı ve böbrek yetmezliğine bağlı çeşitli semptomlar görebiliyoruz. Vücuttaki sıvı azlığına bağlı sodyumdaki yükselme, hastanın bilincinde bulanıklığa yol açabiliyor. Bu hastaların yoğun bakıma yatışı ihtiyaçları oldukça artabiliyor. Bireylerin bol su içmeye, serin alanlarda kalmaya, direkt sıcağa maruz kalmaktan uzak durmaya, sıcağa çıkarken kendini korumaya dikkat etmesi gerekiyor. Su tüketimi en önemli faktör. Özellikle yüksek ateş, idrar yolu enfeksiyonu gibi semptomlarla acil servise başvuruları çok fazla görüyoruz. 

Hastalar mağdur: 300 bin dolarlık tomografi cihazı tasarruf tedbirine mi takıldı? Hastalar mağdur: 300 bin dolarlık tomografi cihazı tasarruf tedbirine mi takıldı?

"Kirli ortamlardan uzak durulmalı"

Sıvı tüketimi olmazsa terlemenin de doğal olarak artmasıyla beraber vücudun susuz kalması arttıkça enfeksiyonlara yatkınlık daha da artıyor. Kirli ortamlardan uzak durulması lazım. Sıcak mevsimlerde özellikle dışarıdan yenen besinlerde, gıda zehirlenmeleri vakalarını çok görüyoruz. Bu yüzden çok güvenmediğimiz restoranlar veya dışarıdaki yemeklerden biraz daha uzak kalmak gerekir. Açıkta satılan yiyeceklerden veya pişmemiş et ürünleri ve diğer gıda ürünlerinden uzak durmak lazım. Çünkü sıcağa bağlı bu bakterilerin üremesinde de hızlıca artış olduğu için yazın özellikle salgına hastalıklara yol açabilir."

Kaynak: İHA