Son Mühür- Berivan Kaya/ İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, İzmir'in hava kirliliğine dikkat çekti. İzmir'in kirli havasını TBMM'ye taşıyan Kırkpınar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

 İYİ Partili Kırkpınar açıklamasında, "Türkiye’de hızla önlem alınması gereken konuların başında, hava kirliliği gelirken; nüfus yoğunluğu, plansız kentleşme ve kontrolsüz bina yıkımı, fosil yakıt kullanımındaki artış, endüstriyel tesisler, fabrikalar, trafik yoğunluğu ve orman yangım gibi nedenler yüzünden İzmir’de de hava kirliliği alarm durumuna geçmiştir. Kentteki PMIO (10 mikrometreden küçük toz zerrecikleri) değerleri ulusal sınırları aşmıştır. Başta yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlıktan olan kişiler olmak üzere İzmir halkı ve yaşayan tüm canlılar hava kirliliğinin yol açtığı olumsuzluklardan azami seviyede etkilenmektedir" dedi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren  İYİ Partili Kırkpınar, " Bakanlığınızın İzmir’deki hava kirliliğine dair tespitleri nelerdir, hava kirliliğiyle mücadele kapsamında hangi tedbirler alınmaktadır? Hava kirliliğinin ana nedenlerinden biri olan fosil yakıtları kullanımının azaltılmasını, güneş, rüzgâr ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının İzmir’de
yaygınlaşmasını sağlamak adına Bakanlığımızın çalışması var mıdır?" sorularını yöneltti. 

Hangi yaptırımları uyguladınız? 

Hava kalitesinin doğru ölçülebilmesi için İzmir’de bulunan kirlilik ölçüm parametre sayısı yeterli olup olmadığını soran Kırkpınar, " Hava kirliliğinin zirve yaptığı, özellikle İzmir’ deki sanayi bölgeleri ve kent merkezi gibi alanlarda, parametrelerin artırılması ve sürekli ölçüm yapılması için herhangi bir planlamanız bulunmakta mıdır? İzmir’deki endüstriyel tesislerin ve fabrikaların denetimi hangi sıklıkla yapılmaktadır? Yapılan denetimlere ilişkin güncel tespitler nelerdir? Özellikle hava kirliliğine sebep olan tesis ve fabrikalar için hangi yaptırımlar uygulanmaktadır? İhlal gerekçesiyle cezai yaptırım uygulanan firmalar hangileridir?" ifadelerine yer verdi. 

Neden koruma bölgesi ilan edilmedi! 

İzmir’in yüksek hava kirliliğine sahip Aliağa, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş ve Torbalı ilçelerinin neden  “Koruma Bölgesi” olarak ilan edilmediğini soran Kırkpınar, " Yangınlar 3ûizünden kaybedilen ormanların yeniden ağaçlandırılması çalışmalarında hangi seviyeye gelinmiş, ne kadar alana, kaç ağaç dikilmiştir? İzmir’de doğal alanların korunması, ekosistemin geliştirilmesi ve kamu bilincinin artması için Bakanlığınız tarafından hangi projeler hayata geçirilmiştir? Hava kirliliğinden kaynaklı, sağlık kuruluşuna başvuran hasta sayısı ne kadardır? Son yıllarda hava kirliliğindeki artışla orantılı olarak bu hastaların sayılarında da artış gözlemlenmiş midir, Bakanlığınıza ulaşan veriler nelerdir?" sorularını yöneltti.  
 

Muhabir: BERİVAN KAYA