SON MÜHÜR - AYŞEGÜL KOÇ / Karşıyaka Çarşı girişinde yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte basın açıklaması yapan ÇEKAD Başkanı Emel Denizaslanı, emeklilerin dört gözle beklediği maaş artışlarının büyük bir hayal kırıklığı yarattığını, açıklanan zam oranını kabul etmediklerini belirterek, ”Çalışanların ve emeklilerin her geçen gün daha fazla yoksullaşmasında TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları etkili oluyor. Yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı ile ilgisi olmayan sanal rakamlar, özellikle maaş zammı alacağımız dönemlerde daha da aşağı çekiliyor" dedi.   

Yılbaşı itibarıyla devreye giren zamlara dikkati çeken Denizaslanı, emeklilerin ve çalışanların maaşlarının eridiğini vurguladı.
Emeklileri yoksullaştıran politikaların izlendiğini, enflasyondan koruyacak bir sistemin oluşturulmadığını savunan Denizaslanı, emeklilerin durumunu ve taleplerini şöyle özetledi:

İzmi̇rli̇ Emekli̇ Kadinlardan El İlanli Protesto1"Emekli aylıkları yasa ile belirlenir"

“Geçen yılı emekliler yılı olarak ilan eden hükümet, bu yılı aile yılı olarak ilan etti, ancak, asgari ücret ve emekli aylıklarına yapılan zam oranları ve işsiz gençlerimizle ailelerimizin durumu açık seçik ortada. Refah payı dağıtımı, Avrupa’da yüzde 9-14 arasında, dünya ortalaması yüzde 8’in üzerinde ama bizde 2019 yılında yüzde 6.1 olan refah payı yüzde 4.4’e düşürülmüştür. Bugün emeklilerin yarıdan fazlası asgari ücretin altındaki aylıklarıyla her gün zorlaşan ekonomik koşullarda resmen yaşam savaşı vermektedir. Emekli aylık artışları, temel gıda enflasyonuna göre yapılmalı, aylıklar destek ile değil, yasa ile belirlenmeli ve milli gelirden artı refah payı verilmelidir. Bayram ikramiyelerinin ikramiye yasasına göre yani en az o yıl ücretinin 26 günlük yevmiyesi kadar olmalıdır. Biran önce emeklilerin hizmet ve prime dayalı intibakları uygulanmalı, adalet sağlanmalıdır. Hakları görüşülürken masada temsilcisi olmayan tek kesim emeklilerdir. Taraf görüşmelerinde taleplerimizi iletmek ve insanca yaşama hakkımızı savunmak için sendika haklarının önündeki engeller kaldırılmalıdır.” 
Bugün 3 bin 600 ile 7 bin işgünü prim ödeyenlerin aynı maaşı aldığına da işaret eden Denizaslanı, “Bu adaletsizlik emekliler arasında da sorun olmakta, emekliler birbirine düşürülmektedir. Yapılmak istenen bu mudur?” diye sordu.

"Adaletin bu mu iktidar?"

Son günlerde yapılan araştırmaya göre, vefat eden milletvekili yakınlarına 115 bin 43 lira, emekli milletvekili yakınlarına 57 bin 715 lira, memur yakınına 19 bin 238 lira ve Bağ Kur emekli yakınına 4 bin 888 lira vefat ve defin yardımı yapıldığına dikkat çeken Denizaslanı, “Ne diyeyim ben şimdi… Adaletin olmadığı yerde huzursuzluk vardır, stres vardır, ben yaptım (oldu)culuk vardır, torpil vardır. yolsuzluk vardır. (Adalet mülkün temelidir. Geç gelen adalet adalet değildir) diye bir söz vardır. Adaletin bu mu iktidar?” şeklinde sorguladı. 
“Enflasyonun gelir dağılımını bozmasına ilişkin yarattığı hasarı giderecek bir sosyal politika yok" diyen Denizaslanı, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerinin eşit, ücretsiz ve adil bir şekilde düzenlenerek hayat kalitesini yükselten sosyal politikaların izlenmesi gerektiğini söyledi.
Basın açıklamasından sonra, emekli kadınlar, ellerinde taşıdıkları “İnsanca Hakça Bir Yaşam İçin”, “Yaşamda Onur, Emeklilikte Huzur”, İnsanca Yaşam İçin, Haklarımızın Takipçisiyiz” şeklinde yazılı olan dövizlerle sokak aralarında kalabalık oluşturan vatandaşlara, hazırladıkları el ilanlarını dağıttılar. ”Açlığa ve Yoksulluğa Hayır” başlıklı el ilanında emeklilerin yaşadığı sıkıntılar sorgulanıyor.

Muhabir: Ayşegül Koç