GAMZE ESKİKÖY- Söz konusu gerçekleştirilen toplantıya, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Kınık Belediye Başkanı Sema Bodur, Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı, Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal katıldı. İzmir’in kadın temsicileri görev boyunca yapmış olduğu projeler hakkında bilgi paylaşımında bulunarak, talep ve önerilerde bulundu.

“İzmir hakettiği değeri görmüyor”

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir’in hak ettiği değeri görmediğini ve  tüm yetkililerin elini taşının altına koyması gerektiğinin altını çizdi. Başkan Işınsu, ‘’İzmir hepimizin gözbebeği. İzmir’in değerini yeterince biliyor muyuz, canı gönülden evet diyemiyoruz’’ dedi. 7 ayda gelen turistlerin Muğla’ya gelen turist sayısından 3 de 1’inden az olduğunun altını çizen Başkan Işınsu şu sözlere yer verdi: ‘’Kıyı şeridi uzunluğu 464 km’yi bulan ve herkesi büyüleyen İzmir’e 7 ayda gelen turist sayısı 913 bin 699 kişi. Antalya ve Muğla’nın 3’te 1’inden az. Londra’da görkemli dönme dolaba, Sydney’deki havai fişek gösterisine, Bunol’da domates festivaline her yıl milyonlarca kişi gidiyor. Sadece 300 kişinin katılımıyla başlayan süslü kadınlar bisiklet turu son olarak tüm dünyada aynı anda başlamıştı ancak yapılması bırakıldı. Turizm alanında bu örnekleri saymamızın nedeni örneklerimizi somut olarak anlatabilmek.İzmir için fark yaratmanın yollarını aramak gerek. Sadece yerel yönetimlere düşen bir sorumluluk değil. Turizm Bakanlığı ve sorumlu olan bütün kurumların elini taşın altına koyması gerekiyor. Zaman hızla akıp geçiyor, düşünmeye ve sınırlarımızı zorlamaya mecburuz. İzmir bunu hak ediyor’’ diye konuştu.

Meme kanserine dikkat çekildi

Konuşmasının sonunda meme kanserinin farkındalığına değinen Başkan Kestelli,‘’Bildiğiniz gibi meme kanseri kadınlarımız için çok önemli bir sağlık problemi. Borsa olarak biz de her yıl meme kanseri farkındalık ayı olan Ekim’de konuya dikkat çekmek amacıyla etkinlikler düzenliyoruz. Kadın Belediye başkanlarımızın da özellikle dezavantajlı grupta yer alan kadınlarımız için yapacakları çalışmaların farkındalığın artması açısından çok faydalı olacağına inanıyorum’’ diyerek sözleriini noktaladı.

Başkan Fıçı: “Kooperatifleşmenin önüne geçilmesi en büyük isteğimdir”

Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Kadın ve erkek mücadelesinin temsilcisi olarak karşınızdayım iş dünyasına girdik iş dünyasında mücadeleyi bırakmadık.Bugün burada belediye başkanı olarak yaklaşık 21 yıldır içindeyim. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ e çok şey borçluyuz. Foça ve Menemen Ovası çok kıymetli toprağa sahipken bugün baktığınız hükümet politikaların önemli olduğu düşünülen tarım arazileri inşaat alanına çeviriliyor. Tarım yapabileceğimiz İzmir de bir alan kalmayacak, bunu her ortamda dile getirmeliyiz. Kooperatifleşmenin önüne geçilmesini benim en büyük isteğimdir” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Başkan Kınay: ''Sosyal belediyecilik hizmeti vermek zorundayız''

Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay ''Yıllarca planlamanın öneminden bahsettim. Doğru planlama, yönetmek üzerine konuşma yaparken plansızlık içerisinde ayakta kalmaya çalışıyoruz. Doğru yönetilebilir bir sürecin içerisinde tıpkı doğada olduğu gibi çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. En temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamıyoruz.En doğru cevap ise bu kararları kim veriyor? Bizler kendi adımıza kadın belediye başkanı olarak konuşurken sadece kadın olduğumuz için konuşmuyor, bilgi birikimimizle buradayız.'' dedi.

Başkan Kınay, kadın belediye başkanları olarak bilgi birikimlerini kullanarak sosyal belediyeciliği ortaya çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti. Karabağlar’ın kentleşme sorunlarına ve yoksulluğa vurgu yapan Kınay, ''Sosyal belediyeciliği ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. O kadar yokluk içerisindeyiz ki bu çalışmalar daha fazla önem kazanıyor. Karabağlar küçük bir Türkiye. Kentleşmeme problemi ve tüm kayıplar ve yaşadığımız sorunların hepsini alan bir yer Karabağlar.  Eski İzmir olan ve yaşlı ve yoksulluğu çok fazla bir kent. Engelli ortalaması ve okuryazarlık oranı ortalamanın çok üzerinde olan bir şehir. İşsizliğin en fazla olduğu noktada kayıt dışı mülteci sayısının da çok fazla olduğu bir ilçede belediyecilik hizmetini vermek zorundayız. Karanlık tablonun içerisinde kendi mücadelemizi yürüteceğiz'' dedi.

''7000 kısırlaştırma işlemi gerçekleştirdik''

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, göreve geldikten sonraki 5 ay içinde hayata geçirilen projeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Ünsal, Latife Hanım Köşkü’nde yapılan güçlendirme çalışmaları ve ilçeye kazandırılan iki yeni parkla ilgili bilgiler verdi. Ayrıca belediyenin hayvan refahına yönelik yürüttüğü çalışmalardan bahseden Ünsal, "Karşıyaka Belediyesi olarak 7000 kısırlaştırma işlemi gerçekleştirdik" dedi.Sanat ve kültür alanında da önemli adımlar atıldığını belirten Ünsal, "Halkımız için 20 farklı kültür sanat kursu açtık" dedi. Sağlık alanında ise Tınaztepe Hastanesi ile birlikte yürütülen HPV aşı kampanyası ile farkındalık oluşturduklarını belirtti.

''Başkan Ünsal: Sel olmadan tedbir istiyoruz''

15 Ağustos da çıkan yangın ve rüzgar etkisiyle hızla yayılanan İzmir yangının da Karşıyaka Bayraklı bölgesinde zarar gören ormanlar nedeniyle sel tehlikesi olabilme ihtimalinin yüksek olduğunu ve bu konu da destek istediklerini dile getirdi. Başkan Ünsal, “Herşeye rağmen yılmadan sorumluluğumuza devam ediyoruz. Hepimizde korkunc bir finansal zorluk ve işgücü var. Karşıyaka ve  Bayraklı çok büyük yangın atlattık. Ormanlarımızı kaybettik. Biz Karşıyaka belediyesi olarak sahadaydık. Bizi kışı sel tehlikesi bekliyor. Suyu tutacak ordularımıza ihtiyacımız var. Sel olmadan tedbir istiyoruz” dedi.

Başkan Ceritoğlu: ''Efese sahip çıkmalıyız''

Toplantıya katılan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, ilçeye ‘Efes’ dediğine dair bir bilgi vererek, “Geldiğimden beri Efes Selçuk dememin bir sebebi. Tarımdan ve hayvancılıktan bahsediyoruz. Markalaşmadan bahsediyoruz. Birçok şeyin konuşulması gerekiyor. Bir siyasetçi olarak değil. Birlik bütünlük ve problemlerimizin hepsi. Tarım için temiz toprak ve temiz su lazım. Başladığı ve döküldüğü yer İzmir. Gediz, Bakırçay ve İzmir’de bitiyor. İzmir’de ihracat anlamında meyve sepetinin içinde yaşıyoruz. Bizim gerçekten lobimiz var mı? Başkan olarak söylüyorum, Efes Selçuk demeye başladığımdan beri Efes’i Aydın’da zannediyorlar. Sahip çıkmalıyız. Değerlerimiz var” dedi.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY