EKONOMİ HABERLERİ

İZSİAD başkanı Cengiz: Ne işçi ne de işveren memnun!

İZİSİAD Başkanı Hüseyin Cengiz, asgari ücretin açlık sınırına yakın olduğunu belirterek, çalışanların memnuniyetsizliğinin haklı olduğunu, ancak işverenlerin de bu artışı tatmin edici bulmadığını ifade etti.

Son Mühür/Merve Turan İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cengiz, asgari ücrete yapılan yüzde 30'luk zammı değerlendirdi. Cengiz, 22 bin 104 TL olan net asgari ücretin açlık sınırına yakın olduğunu vurgulayarak, "Buna fazla demek insani değildir" şeklinde konuştu.

Çalışan kesimi memnun değil, işverenler de tatmin olmadı

İZSİAD Başkanı Hüseyin Cengiz, asgari ücretin açlık sınırına yakın olmasının çalışan kesimi tatmin etmediğini ifade ederken, bu memnuniyetsizlikte haklı olduklarını belirtti. Aynı zamanda, işverenlerin de yapılan zammı tatmin edici bulmadığını söyledi. Cengiz, "Bir yandan enflasyonun altında yapılan asgari ücret zammı ile daha da yoksullaşan asgari ücretli, diğer yandan tüm çalışanlarına en az asgari ücret zammı oranı kadar ücretlerini artırmak zorunda kalan işveren. Yemek, yol ve diğer yan hakları ile işverene maliyeti 40 bin TL'yi bulan asgari ücret ile özellikle emek yoğun sektörlerde üreticilerimiz dünya üzerinde rekabetten iyice uzaklaşacaktır.'' dedi.

İşverenin maliyetleri artacak, rekabet gücü zayıflayacak

Asgari ücret artışının işverenler üzerinde yarattığı mali yükü vurgulayan Cengiz, bu zammın üretim maliyetlerini artıracağını, özellikle emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren üreticilerin rekabet gücünün ciddi şekilde düşeceğini ifade etti. "Yemek, yol ve diğer yan haklarla birlikte işverene maliyet 40 bin TL'yi bulacak olan asgari ücret, dünya pazarlarında rekabeti zorlaştıracak" diyen Cengiz, işverenlerin bu durumdan olumsuz etkileneceğini belirtti.

Alım gücünün artırılması ve üreticilere destek talebi

Cengiz, çalışanların alım gücünün artırılması gerektiğine dikkat çekerken, üreticilere yönelik maaş, prim ve ücretlerden alınan vergi konusunda kamu tarafından destek sağlanması gerektiğini söyledi. Türk lirasının yabancı paralar karşısında değer kazanmasıyla birlikte üretim maliyetlerinin arttığını belirten Cengiz, bu durumun ihracatçıyı 2024 yılı itibarıyla daha büyük zorluklarla karşı karşıya bırakacağına işaret etti. Cengiz, ihracatçılara yönelik döviz kuru desteği sunulmasını önerdi.

Kamu tasarrufunun acilen devreye girmesi gerekiyor

Cengiz, asgari ücret artışlarının fiyatlara yansımasının kontrol edilmesi gerektiğini vurgularken, "Ücret artışlarının üretim ve dağıtım maliyetlerine etkisi göz önünde bulundurularak, bu artışları fırsata çevirmeyi çalışanlara engel olmalıdır" dedi. Enflasyonu düşürecek para politikalarının yanı sıra kapsamlı bir maliye politikasının uygulanması gerektiğine değinen Cengiz, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için daha kararlı adımlar atılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, kamu tarafında da tasarruf ve fedakârlık yapılması gerektiğini belirterek, kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılmasının önemine vurgu yaptı.

"Fabrika bacaları tütmezse, evdeki ocak da tütmez"

İZSİAD Başkanı Hüseyin Cengiz, üretimden ve rekabetten uzaklaşıldıkça istihdamın azalacağını ve işsizliğin artacağını belirterek, bu durumu önlemenin yolunun üretim ve ihracatın desteklenmesinden geçtiğini ifade etti. "Fabrika bacalarının tütmesi sağlanırsa, evdeki ocak da tütmeye devam eder" diyen Cengiz, istihdamı artıracak teşvik ve hibe programlarının hızla devreye sokulması gerektiğini belirtti. Cengiz, üretimi ve ihracatı artırarak yeni iş olanakları yaratılmasının önemine değindi.