Takvim yaprakları 1887 yılını gösterdiğinde Osmanlı Padişahı 2.Abdülhamit'in çok uzaklardan ilk kez gelen konukları vardı. Anadolu toprağına yapılan bu ilk ziyarette Japonya İmparatorunun yeğenini taşıyan savaş gemisi sarsılmaz bir dostluğun ilk adımı olacaktı. İadei ziyaret için sıvanan kollar sayesinde İstanbul tersanelerinde yapılan Ertuğrul Fırkateyni için rota Japonya olarak seçildi. Hem yelken hem de 600 beygir gücündeki makinesiyle okyanusun zorlu yolculuklarına hazır olan Ertuğrul Fırkateyni 56'sı subay toplam 609 vatan evladıyla yola çıktı.
Makine ve kazanlarına dokunulmayınca...
25 yaşında, 400 ton ağırlığındaki geminin ahşap kısımları elden geçirilmiş ancak makine ve kazanların alt bölümüne dokunulmamıştı. O yıl Bahriye mektebini bitiren genç teğmenlerin de tecrübe kazanması için dahil edildiği kafile Sultan 2.Abülhamit'in hediyelerini Japon İmparatoru'na götürme görevi almıştı.
11 ay süren yolculuk...
Temmuz 1889'da yola çıkan Ertuğrul Fırkateyni'nin zorlu yolculuğu tam 11 ay sürdü. Yol boyu çok sayıda ziyarette bulunan gemi 7 Haziran 1890'da Japonya'nın Yokohama Limanı'na vardı. Üç ay boyunca Japon limanlarını dolaşan Ertuğrul Fırkateyni 15 Eylül'de Yokohama Limanı'ndan ayrıldı. 16 Eylül'de Kushımoto açıklarında tayfuna yakalanan geminin ahşap gövdesi fırtınaya dayanamayarak okyanus sularına gömüldü. Türk denizcilik tarihinin en büyük facialarından biri olan felakette sadece 69 mürettebat sağ olarak kurtulabildi. Tam 540 vatan evladı Japon sularında can verdi.
Ölenlerin anısına dikilen anıt...
Hayatta kalan 69 denizci, Japonya İmparatorunun talimatıyla Hiei ve Kongo isimli iki askeri gemi ile İstanbul’a gönderildi. Kazada ölenlerin anısına 1891'de Kushımoto'da dikilen anıt 1937'de Atatürk'ün talimatıyla restore edildi. Japonya Büyükelçiliği büyük facianın 134.yıldönümünde kahraman Anadolu insanını unutmadığını gösterdi.