Lenf bezlerinde görülen şişme sonucunda sertlik ve yoğun halsizlik ile kendisini gösteren Kabakulak yorgunluk ve iştah kaybı gibi farklı sonuçlara da yol açabilmektedir. Çocuklarda çok daha sık görülen kabakulak hastalığı baş ağrısı, erkek çocuklar da testislerde şişkinlik ve genel vücut yorgunluğu olarak da karşınıza çıkabilir.

Kabakulak Hastalığı Özellikleri Nelerdir?

Genellikle yoğun belirtileri ile kendisinden söz ettiren kabakulak hastalığı özellikleri arasında en çok dikkat çeken nokta ise çok yoğun bir bulaşıcılık taşımasıdır. Etkileri yüz bölgesinde şişlik ve ağrı ile kendisini gösterse de tüm vücut üzerinde yoğun bir etkileri de gözlemlenmektedir.  Kabakulak hastalığı özellikleri arasında yoğun halsizlik, baş ağrısı, ateş, yorgunluk ve kas ağrısı gibi pek çok sonuç gözlemlenebilir. Tamamen etkilerini hafifletmek için düzenli beslenmenin ve ateş kontrolünün sağlanması gerektiği de bilinmektedir.

Kabakulak Hastalığı Süreci Nasıl İlerler?

Kabakulak Hastalığı Süreci Nasıl İlerler?
Yüzün her iki tarafında şişkinlik ve ağrı ile kendisini göstermeye başlayan kabakulak hastalığı süreci genellikle 2-3 hafta gibi bir süreç içerisinde iyileşebilir. Şişmenin başlaması sonrasında çok dikkatli bir şekilde bakılması ve mutlaka doktor kontrolünde takip edilmesi gereken hastalık süreci doğru bir şekilde takip edilmemesi ve gerekli bakımların yapılmaması halinde ise işitme kaybı gibi ciddi sorunlar ortaya çıkması muhtemeldir.

Kabakulak Hastalığı Hangi Yaş Gruplarında Görülür?
Çok ağır geçebilen ve mutlaka kontrol altında tutulması gereken bir süreci olan kabakulak hastalığı görülen yaş grupları ise genellikle 5-9 yaş arasındadır. Yanaklarda ve çene bölgesinde şişme, tükürük bezlerinde şişme olması sebebiyle çiğneme zorluğu, ateş ve yorgunluk gibi sonuçları olması sebebiyle dikkatli bir şekilde takip edilmesi oldukça önemlidir.

Kabakulak Hastalığı İçin Nasıl Önlem Alınmalıdır?

Kabakulak Hastalığı İçin Nasıl Önlem Alınmalıdır?
Yoğun ve ağır bulaşıcılık özelliğine sahip olan kabakulak hastalığı için önlem alınması gereken yaş grubu hastalık öncesi 5 yaş ve altında aşı olunması çok önemlidir. 12 ay ve üzeri çocuklar için geliştirilmiş aşının mutlaka yaptırılması ve sonrasında enfeksiyonlardan uzak durmak adına aktif bağışıklık kazanmak gerekmektedir. Kabakulak enfeksiyonu tedavisinden önce oluşmaması adına özellikle temastan kaçınmak ve hastalık geçirilmediyse bağışıklığı güçlendirmeye dikkat etmek gereklidir.

Kabakulak Hastalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kabakulak hastalığında dikkat edilmesi gerekenler arasında öncelikle şişmenin başlaması ve belirtilerin görülmesi ile birlikte en az 10 gün kimseyle temas etmemeye dikkat edilmelidir. Bol sıvı tüketimi yapılması ise idrarla birlikte vücuttan hastalığı atabilmek adına çok önemlidir. Enfeksiyonun vücuttan atılabilmesi için ve vücuttaki ağrıların hafiflemesi için çocukların banyo yapmasında veya duş alması ise faydalı olacaktır.  Yoğun kas ağrısı, baş ağrısı ve ateşe karşı doktor kontrolünde ağrı kesici veya ateş düşürücü ilaç kullanılabilir.
 
Kabakulak Olan Çocuğa Ne Yapılır?
Kabakulak olan çocuklar için genellikle destek bir tedavi planı uygulanabilir. Çok iyi bir şekilde beslenmesi ve bol su tüketiminin yanı sıra sıvı tüketimi yapılması da oldukça önemlidir. Virüslere karşı antiviral ilaçlar ve ateş düşürücü ilaçlar ise doktor kontrolünde kullanılabilir. Hastanın vücut direnci ve bağışıklığı ile ilgili olarak iyileşme gösterme süreci ise değişiklik gösterecektir.

Kabakulak Aşısı Var mıdır?

Kabakulak Aşısı Var mıdır?
Kabakulak aşısı 12 ay ve üzeri olan çocuklarda uygulanmakta olan önemli bir korunma yöntemidir. Özellikle ağır sonuçlara yol açmasından endişelenilmesi gereken aşının mutlaka uygulanması gerekmektedir. Hızlı bir şekilde bulaşabilen hastalığın pek çok özelliğinin bulunması ve beraberinde ağır sonuçlara yol açabileceğinden 5 yaşına kadar aşının yaptırılmış olması çok önemlidir. 

Kabakulak Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Çok yoğun belirtiler ile kendisini gösteren kabakulak hastalığı bulaşıcılık oranı oldukça yüksektir. Temastan kaçınılması ve kesinle belirtiler görülmeye başlandıktan sonra en az 10 gün hasta ile görüşülmemesi çok önemlidir. Solunum yolu ile de bulaşabilen hastalığın çok iyi bir destek planı ile vücuttan atılması sağlanabilene kadar hasta olan kişinin kendisini muhafaza edebilmesi gerekmektedir. Karantina süreci ise en az 10 gün ile sınırlandırılmalıdır.
 
Kabakulak Hastalığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 
Yorucu ve çok hızlı gelişen belirtileri ile kabakulak hastalığı dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Bulaşıcılık hızı çok yüksek olan hastalığın belirtilerini göstermesi ile birlikte karantina süreci elde edilmesi de çok önemlidir.

Kabakulak Hastalığında Ateş Kaç Gün Sürer?
Kabakulak hastalığında ateş en az 3 en fazla 6 gün içerisinde sonlanır. Ateşin yükselmemesine dikkat edilmesi çok önemlidir. Özellikle erkek çocuklarda testislerin etkilenmemesi için ateş kontrolünün sağlanması gerekir.

Kabakulakta İlaç Kullanılır mı?
Kabakulakta ilaç kullanımı doktor kontrolünde antiviral ilaçlar veya ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Fakat kişinin durumu göz önünde bulundurulduğunda bilinçsiz ilaç kullanımı yanlış sonuçlara yol açabileceğinden mutlaka doktor önerisi dikkate alınması gerekir. 


 

Muhabir: Balamir Yıldız