ALPER TEMİZ - 1 Temmuz 1926 tarihinde, TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe giren ve Türk milletinin denizlerde egemenlik hakkını ilan etmesi anlamı taşıyan Kabotaj Kanunu, kabul edildiği günden bu yana tüm Türkiye'de coşkuyla kutlanıyor. Bu yıl ise kabul edilişinin 98. yıl dönümü olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi İzmir’de de coşkuyla kutlandı. Kutlamada, denizcilik sektörüne sunulan katkılar ve deniz yıllarının Türkiye için önemi vurgulandı. Kutlamada, İzmir Bölge Liman Başkanlığı tarafından, deniz sevgisi ve kültürünün oluşturulması amacıyla organize edilen bir dizi etkinlik düzenlendi. Deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık ve deniz taşımacılığı gibi konularda vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla, kentin birçok dinamiği birlikte hareket etti. İzmir'in dört bir yanından gelen vatandaşlar, kutlamayı heyecanla seyretti. Cumhuriyet Meydanı'nda ise resmi tören düzenlendi. Törene, İzmir Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, İzmir Bölge Liman Başkanı Ünal Hakan Atalan katılım gösterdi. İzmir Bölge Liman Başkanı Ünal Hakan Atalan, öğrencilerle birlikte Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.
"Yüzde 46'lık artış var"
Törenin açılış konuşmasını ise İzmir Bölge Liman Başkanı Ünal Hakan Atalan yaptı. Atalan, "Bugün Türk milletinin gurur günlerinden biri. 1926 yılında ilan edilen bu bayram, egemenliğimizin önemli bir dönüm noktasıdır. Türk denizciliğinin bugün ulaştığı bu seviyede, itici güç olarak Kabotaj Bayramı'nın etkisi çok büyüktür. 2000 yılında liman tesisi sayımız 149'du. Bu sayı 2023 yılına kadar yüzde 46 artarak 217'ye ulaştı. Yük miktarımız ise 521 milyon tona kadar çıktı. Türk Sahipli Deniz Ticareti Filo büyüklüğü 2002 yılından bu yana yaklaşık 5,6 kat artarak 48,9 tona yükselmiştir. Bu rakamla birlikte dünya sıralamasındaki yerimizde 12'dir" ifadelerini kullandı.
"Amatör denizci sayımız 1 milyon"
Konuşmasını sürdüren Atalan, "138 bin gemi insanı ve 1 milyonu aşan amatör denizciye sahibiz. 103 denizcilik eğitim kurumu ile de, nitelikli personeller yetiştiriyoruz. Gemi insanlarımızın istihdamına katkı sunmak için 38 ülkeyle imzalanmış protokolümüz bulunuyor. Türk tersanelerimiz gemi siparişinde dünyada 7 ve gemi tonajına göre ise 11. konumdadır. 2023 yılında ülkemiz 1,94 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatı gerçekleştirmiştir. Türkiye, 23 gemi geri dönüşüm tesisi ile dünyada 4 ve Avrupa’da ise lider konumdadır" açıklamasını yaptı.