Kalp hastalıkları, kalpte meydana gelen ve kalbi etkileyen herhangi bir bozukluğu kapsayan genel bir terimdir. Farklı çeşitleri ile bilinen ve koroner arter, kan damar hastalığı, kan damar hastalığı, kalp ritim problemlerinin yanı sıra doğuştan gelen kalp sorunları da içerisinde yer almaktadır. Göğüs, kol ve göğüs kemiğinin altında rahatsızlık hissinin yanı sıra ağırlık ve basınç, dolgunluk, hazımsızlık gibi belirtileri de bilinmektedir. Mide ekşimesinin hissedilmesi terleme ve bulantı, kusma ve baş dönmesi gibi belirtileri de olabilmektedir. 

Kalp Hastalığı Nedir? Nasıl Görülür?

Kalpte meydana gelen ve kalbi etkileyen herhangi bir bozukluk olması durumu kalp hastalığı olarak tanımlanabilmektedir. Farklı çeşitleri ile bilinen rahatsızlıklar özellikler ağrı, çarpıntı ve kasılmalar ile kendisini gösterir. Doğuştan olan rahatsızlıklar ise öncelikli olarak anne karnında yapılan testlerde veya doğum sonrası yapılan kontrollerde ortaya çıkabilmektedir. Farklı belirtiler ile kendisini gösterebilen hastalığın mutlaka tedavi edilebilmesi için uzman danışmanlığı alınması gereklidir. 

Kalp hastalığı tamamen etkili bir şekilde tedavi edilmezse hayati fonksiyonları ve güncel yaşamı etkileyebilir. Doğuştan olan kalp kusurları, kalp kapak hastalıkları, kalp kası hastalıkları, kalp enfeksiyonu gibi farklı ortaya şekillerde ortaya çıkabilmektedir. 

Kalp Hastalıklarında Görülen Belirtiler Nelerdir?

Özellikle zor ve ağır süreçler olarak da kabul edilebilen kalp hastalığı belirtileri, genel olarak hemen her çeşidinde aynı şekilde gözlemlenebilir. Bu belirtiler olması halinde en hızlı şekilde hastane ile iletişim kurmak ve aynı zamanda uzman bir hekim görüşü alabilmek ise çok önemlidir. 

Kalp hastalığı belirtileri olarak ortaya çıkan farklı semptomlar ise şu şekilde belirtilebilmektedir;

●      Terleme,

●      Nefes darlığı,

●      Çarpıntı,

●      Hızlı kalp atışı,

●      Güçsüzlük,

●      Baş dönmesi,

●      Mide bulantısı,

●      Göğüs ve kolda basınç,

●      Kolda uyuşma,

●      Sırt, çene ve boğaza yayılan boğulma hissi,

●      Aşırı endişe ve nefes alamama hissi.

Kirik Kalp Sendromu Kalp Krizi Ile Karisiyor1

Kalp Hastalıklarının Ortak Özellikleri Nelerdir?

Genellikle kalp hastalıklarının ortak özellikleri aynı belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Tamamen etkili bir şekilde çözüme ulaştırabilmek için tıbbi durumları kapsayan bu süreç içerisinde kalp hastalıklarının teşhisi ve tedavisinin yanı sıra yaşam alanları ve gerekli durumlarda cerrahi müdahaleler ile de yönetilebilir. Kalp hastalıkları kalbin genel işleyişini ve yapısını bozabilir. 

Arterlerin tıkanması, daralması ve kalp kapakçıkları ile ilgili sorunların yanı sıra ritim bozuklukları ve kalp kasının zayıflaması gibi durumları da içermektedir. Kalbin ritmini etkileyen ve düzensiz kalp atışlarının olmasının yanı sıra kalp hastalıklarının ortak özellikleri arasında en çok dikkat çeken durum ise ağrı ve boğulma hissinin olmasıdır. 

Kalp Hastalığı Olan Kişiler İçin Beslenmenin Önemi Nedir?

Kalp hastalığı olan kişiler için beslenme çok dikkat edilmesi gereken adımlar arasında yer almaktadır. Özellikle kızartma ve aşırı yağlı yiyeceklerin yanı sıra basit şeker tüketiminin de engellenmesi çok önemlidir. Doymuş yağlardan ve doymuş yağ içeren ürünlerden uzak durulması da yine beslenme programına dahil edilmesi gereken durumlar arasında yer almaktadır. 

Bol omega 3 tüketimi ve antioksidanlardan faydalanmak da tamamen etkili olan süreçler arasında yer almaktadır. Kalp hastalığı olan kişiler için beslenme E vitamininden faydalanmak adına çok daha güçlü tutulmalıdır. Yağ asitlerinden zengin olan yemişlere beslenme planında yer vermek gereklidir. 

Kalppp-1

Kalp Hastalığı Olan Kişilerde Su Tüketiminin Önemi Nedir?

Kalp hastalığı olan kişilerde su tüketimi oldukça önemli bir durumdur. Etkili bir şekilde sonuç alabilmek ve aynı zamanda kişinin kaybettiği sıvı miktarının yerine koyulabilmesi için düzenli olarak su tüketilmesi gerekmektedir. Uyku ve su tüketimine dikkat edilmesi halinde çok daha enerjik, güçlü ve sağlıklı bir güncel hayata sahip olabilmek de mümkündür. 

Beslenme şekline de dikkat edilmesi ve kalp hastalığı olan kişilerde su tüketimi dikkate alındığında çok kısa süre içerisinde vücudun sağlığına kavuşması mümkün olacaktır. 

Fazla Kafein Tüketmenin Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Kalp sağlığını koruyabilmek ve çok daha enerjik bir şekilde hayatı sürdürebilmek adına fazla kafein tüketiminin kalp sağlığı üzerindeki etkileri oldukça geniş bir çerçevede ele alınabilir. Çarpıntı ve nefes darlığı sorunlarının ortadan kaldırılabilmesi için çay, kahve tüketimi mutlaka sınırlandırılmalıdır.

Kalp Hastalıkları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Toplumda sıkça karşılaşılan kalp hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Kalp hastalıkları hakkında sıkça sorulan sorular ise şu şekilde belirtilmektedir;

Kalp hastaları için uyku düzeni nasıl olmalıdır?

Güncel hayatı çok daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek adına kalp hastaları için uyku düzeni çok önemlidir. Mutlaka 8 saatlik uyku düzeni tamamlanmalıdır. 

Kalp atışları neden yükselir?

Kalp atışları kişinin heyecanlanması, üzülmesi gibi farklı durum değişikliklerinden dolayı yükselebilir. 

Muhabir: Balamir Yıldız